Η FIFA έκανε ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις σχετικά με τις μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ, ανέφερε την Τετάρτη μια ελβετική ρυθμιστική αρχή.

Η Swiss Fairness Commission, το όργανο αυτορρύθμισης του κλάδου της διαφήμισης και των επικοινωνιών, κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα μετά από κατηγορίες ότι ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική  αρχή παρουσίαζε το τουρνουά ως ουδέτερο εκπομπών άνθρακα.

Η επιτροπή, η οποία εκδίδει συστάσεις, αλλά όχι εκτελεστές από το κράτος αποφάσεις, συμβούλεψε τη FIFA να μην κάνει αβάσιμους ισχυρισμούς στο μέλλον και πρόσθεσε ότι οι καταγγέλλοντες συνήθως εφαρμόζουν τις συστάσεις της εθελοντικά.

Η FIFA δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Πόσο «πράσινο» είναι τελικά το Μουντιάλ 2022;

Οι καταγγελίες

Ειδικότερα, καταγγέλλοντες από την Ελβετία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία είπαν ότι η FIFA έκανε ψευδείς δηλώσεις στις ανακοινώσεις της σχετικά με την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ανέφερε η Επιτροπή.

«Το δεύτερο τμήμα της Επιτροπής έχει πλέον αποδεχθεί και τις πέντε καταγγελίες μετά από μια περίπλοκη διαδικασία», πρόσθεσε.

Η FIFA είχε προωθήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ ως το πρώτο εντελώς ουδέτερο τουρνουά για το κλίμα, λέγοντας ότι δεσμεύτηκε να μειώσει και να αντισταθμίσει τις εκπομπές άνθρακα που παράγει.

Διαβάστε επίσης – Κατάρ 2022: Το πιο ακριβό Παγκόσμιο Κύπελλο που έγινε ποτέ και οι άλλες πρωτιές

Αλλά η Climate Alliance, ένα δίκτυο ομάδων που ξεκίνησε την καταγγελία πέρυσι, εξέφρασε ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή κλιματιζόμενων γηπέδων και τους χιλιάδες οπαδούς που πέταξαν για να φτάσουν στο τουρνουά.

Στην απόφασή της, η Επιτροπή ανέφερε ότι δεν πρέπει να ισχυριστεί κανείς ότι οι στόχοι βιωσιμότητας έχουν επιτευχθεί εάν δεν υπάρχουν οριστικές και γενικά αποδεκτές μέθοδοι μέτρησής τους ή εάν δεν υπάρχουν μέτρα για τη μέτρησή τους.

Greenwashing

«Η FIFA δεν ήταν σε θέση να παράσχει αποδείξεις ότι οι ισχυρισμοί ήταν ακριβείς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, όπως απαιτούσε η επιτροπή», ανέφερε.

Ο Ραφαέλ Μαχάιμ, από την ομάδα Δικηγόροι για το Κλίμα, είπε ότι ήταν ενθουσιασμένος με την απόφαση, τονίζοντας ότι το greenwashing της FIFA.

«Η FIFA είπε ότι έπαιρνε την κλιματική αλλαγή στα σοβαρά και έπαιρνε τα εύσημα για αυτό, και αυτό δεν ήταν αλήθεια», είπε.

Οι ισχυρισμοί της FIFA ήταν επιζήμιοι, επειδή σήμαινε ότι εταιρείες και ιδιώτες θα περιορίσουν τη δράση τους για να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα, επειδή πίστευαν ότι η FIFA τις είχε αντισταθμίσει.

«Τελικά, ψευδείς ισχυρισμοί όπως αυτός βλάπτουν την εκστρατεία για την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα», είπε ο Μαχάιμ, ο οποίος είναι επίσης Ελβετός βουλευτής του Κόμματος των Πρασίνων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport