Επιπλέον υποχώρηση κατά 0,8% για την τουρκική λίρα, η οποία διολίσθησε την Πέμπτη σε ιστορικό χαμηλό, επεκτείνοντας τις απώλειες μετά από ένα selloff την Τετάρτη, ένδειξη της χαλάρωσης των ελέγχων στην αγορά συναλλάγματος.

Την Τετάρτη, η λίρα είχε βυθιστεί 7,2%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ενδοημερήσια πτώση από τα τέλη του 2021, όταν η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια ενόψει του αυξανόμενου πληθωρισμού ως μέρος των ανορθόδοξων πολιτικών του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, όπως αναφέρει το Reuters.

Τουρκία: Συνεχίζει τη βουτιά η λίρα παρά τον διορισμό του αγαπημένου των αγορών

Χαλάρωση των ελέγχων

Οι αναλυτές ανέφεραν ότι η απότομη πτώση της λίρας ήταν ένα μήνυμα ότι η Άγκυρα απομακρύνεται από τους κρατικούς ελέγχους προς ένα νόμισμα ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, αν και υπάρχουν πολυάριθμοι κανονισμοί και μέτρα που δεν έχουν ακόμη ανατραπεί, προσθέτοντας ότι δεν αναμένουν ότι η λίρα θα υποτιμηθεί την Πέμπτη τόσο πολύ όσο μια μέρα νωρίτερα.

«Δεν υπάρχει αέρας πανικού στις αγορές όπως τις προηγούμενες φορές που υπήρχαν τόσο υψηλές απώλειες. Αντίθετα, υπάρχει μια προοπτική ομαλοποίησης, η οποία είναι σημαντική», δήλωσε ένας forex trader.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών

Στο πλαίσιο του ανορθόδοξου προγράμματος του Ερντογάν, οι αρχές έχουν αναλάβει πρακτικό ρόλο στις αγορές συναλλάγματος, χρησιμοποιώντας αποθεματικά δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο φέτος για να διατηρήσουν τη λίρα σταθερή.

Ωστόσο, μετά την επανεκλογή του, ο Ερντογάν σηματοδότησε μια στροφή το Σαββατοκύριακο, ονομάζοντας τον Μεχμέτ Σίμσεκ, έναν πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ως νέο υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας.

Ο Σίμσεκ δήλωσε αργότερα ότι η οικονομική πολιτική πρέπει να επιστρέψει σε «λογικό» έδαφος και την Τετάρτη είπε ότι δεν υπάρχουν «γρήγορες λύσεις».

Χαμηλά συναλλαγματικά αποθεματικά

Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας έφθασαν στο ιστορικό χαμηλό των 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο μήνα, καθώς η ζήτηση αυξήθηκε κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Οι επενδυτές αναμένουν τώρα τον διορισμό του νέου διοικητή της κεντρικής τράπεζας για να διαδεχθεί τον Σαχάπ Καβτσιόγλου, ο οποίος ηγήθηκε της προσπάθειας μείωσης των επιτοκίων από το 2021.

Η ανάγκη για αύξηση των επιτοκίων

Υπό την πίεση του Ερντογάν, ενός αυτοαποκαλούμενου «εχθρού» των επιτοκίων, η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο πολιτικής της από το 2021, πυροδοτώντας μια ιστορική κρίση της λίρας που οδήγησε τον πληθωρισμό σε υψηλό 24 ετών πέρυσι.

Ο Ερντογάν εξετάζει το ενδεχόμενο να διορίσει την Hafize Gaye Erkan, υψηλόβαθμο οικονομικό στέλεχος με έδρα τις ΗΠΑ, ως διοικητή της κεντρικής τράπεζας, ανέφερε τη Δευτέρα το Reuters.

Ορισμένοι οικονομολόγοι αναμένουν επείγουσα αύξηση των επιτοκίων -σε περίπου 25% από το τρέχον 8,5%- ενόψει της επόμενης προγραμματισμένης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας στις 22 Ιουνίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές