Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα βασικά της επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στις 15 Ιουνίου και ξανά τον Ιούλιο πριν σταματήσει για το υπόλοιπο του έτους καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σταθερός, σύμφωνα την πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Μετά από συνδυασμένες αυξήσεις κατά 375 μονάδες βάσης το περασμένο έτος, η οικονομική δραστηριότητα στο μπλοκ των 20 μελών επιβραδύνθηκε, με τη μεγαλύτερη οικονομική μηχανή της Ευρώπης – τη Γερμανία – και την ευρωζώνη στο σύνολό της να πέφτει σε τεχνική ύφεση.

Ωστόσο, και οι δύο οικονομίες αναμένεται να ανακάμψουν αυτό το τρίμηνο και η ευρωζώνη να αναπτύσσεται 0,2% σε κάθε τρίμηνο για το υπόλοιπο του έτους, έδειξε η δημοσκόπηση. Οι πιέσεις στις τιμές και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν μετριαστεί, αλλά όχι αρκετά ώστε να αποτρέψουν την ΕΚΤ από το να συνεχίσει τον πιο επιθετικό κύκλο σύσφιγξης που έχει καταγραφεί στην 25χρονη ιστορία της.

«Καμπανάκι» στην ευρωζώνη από την τεχνική ύφεση – Το «αγκάθι» για την ΕΚΤ με τα επιτόκια

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι πολύ νωρίς για να σημειωθεί κορύφωση του πυρήνα του πληθωρισμού και ότι τα επιβεβαιωμένα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν ξανά.

Ειδικότερα, σύμφωνα τους 59 οικονομολόγους που συμμετείχαν στην τελευταία έρευνα του Reuters, η κεντρική τράπεζα προβλέπεται να αυξήσει ξανά το επιτόκιο καταθέσεων κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας στις 15 Ιουνίου στο 3,50%.

Περίπου τα τρία τέταρτα των οικονομολόγων, 43 από τους 59, προέβλεψαν νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, μια στάση που δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου από δημοσκόπηση του Μαΐου. Αυτό θα το οδηγήσει σε τερματικό επιτόκιο 3,75%, σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς.

Αλλαγή πλεύσης στις ΗΠΑ

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αντίθετα, προβλέπεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της στη συνεδρίασή της τον Ιούνιο και για το υπόλοιπο του έτους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Ωστόσο, μια σημαντική μειοψηφία προβλέπει τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, πιο πιθανή τον Ιούλιο από τον Ιούνιο, κάτι που ορισμένοι λένε ότι μπορεί να δώσει στους διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ περαιτέρω κίνητρο να αυξήσουν επίσης τα επιτόκια τον Ιούλιο για να διατηρήσουν την ισχύ του ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή