Την μείωση των επιτοκίων καταθέσεων ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας, ενέργεια που στοχεύει στην ενίσχυση της ανάπτυξης, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η Industrial and Commercial Bank of China, η Agricultural Bank of China, η Bank of China και η China Construction Bank μείωσαν τα επιτόκιά τους σε όλες τις κατηγορίες καταθέσεων, σύμφωνα με τις ιστοσελίδες των πιστωτικών ιδρυμάτων. Οι τράπεζες – οι οποίες έχουν κρατική υποστήριξη- μείωσαν τα επιτόκια των λογαριασμών όψεως κατά 5 μονάδες βάσης και των τριετών και πενταετών προθεσμιακών καταθέσεων κατά 15 μονάδες βάσης.

ΗΠΑ: Πληροφορίες για σχεδιαζόμενη επίσκεψη Μπλίνκεν στην Κίνα

Δεύτερη μείωση

Αυτή είναι η δεύτερη μείωση μέσα σε ένα χρόνο, μετά την κίνηση του Σεπτεμβρίου. «Οι μειώσεις των επιτοκίων καταθέσεων θα ωθήσουν τις αποταμιεύσεις στην κατανάλωση και τις επενδύσεις και θα μειώσουν την πίεση στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια των τραπεζών (NIM)», δήλωσε ο Gary Ng, ανώτερος οικονομολόγος της Natixis για την Ασία-Ειρηνικό, σύμφωνα με το Reuters.

Επιπλέον, αναμένεται μια μείωση κατά 50 μονάδες βάσης στον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR) σύντομα, για να στηρίξει την έκδοση ομολόγων τοπικής αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, πρόσθετες μειώσεις των βασικών επιτοκίων δανείων θα έρθουν μόνο εάν τα οικονομικά δεδομένα ή οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι επιδεινωθούν σε επίπεδο που εμποδίζει την Κίνα να επιτύχει τον στόχο της ανάπτυξης στο 5%, είπε ο Ng.

Η Κίνα μείωσε το RRR τον Μάρτιο, αλλά διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο δανεισμού της φέτος, καθώς οι διευρυνόμενες διαφορές αποδόσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες περιόρισαν τα περιθώρια για σημαντική νομισματική χαλάρωση.

Μείωση και στις καταθέσεις σε δολάρια

Τα καθαρά περιθώρια επιτοκίου των μεγάλων κρατικών τραπεζών έχουν συρρικνωθεί μετά την πίεση για μείωση του κόστους δανεισμού για ιδιώτες και επιχειρήσεις για την τόνωση της οικονομίας, καθώς η ζήτηση πιστώσεων παραμένει υποτονική. Η οικονομία της Κίνας ανέκαμψε ταχύτερα από το αναμενόμενο το πρώτο τρίμηνο, αλλά έχασε τη δυναμική στις αρχές του δεύτερου τριμήνου, «παλεύοντας» με την πτώση των εξαγωγών, την υποτονική αγορά κατοικίας και τον υψηλό δείκτη ανεργίας.

Ένας ρυθμιστικός φορέας που εποπτεύεται από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ζήτησε από τους δανειστές να μειώσουν επίσης τα επιτόκια καταθέσεων σε δολάρια ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή