Σε μυστική συμφωνία κατέληξαν Κίνα και Κούβα, ώστε η πρώτη να δημιουργήσει μια ηλεκτρονική μονάδα υποκλοπής στο νησί, σε μια νέα νέα γεωπολιτική πρόκληση από το Πεκίνο προς τις ΗΠΑ, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.

Μια εγκατάσταση υποκλοπής στην Κούβα, περίπου 100 μίλια από τη Φλόριντα, θα επέτρεπε στις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών να συλλέγουν κρίσιμες πληροφορίες σε όλες τις νοτιοανατολικές αμερικανικές πολιτείες, όπου βρίσκονται πολλές στρατιωτικές βάσεις, και να παρακολουθούν την κυκλοφορία των πλοίων των ΗΠΑ.

Κίνα: Προσομοίωσε για πρώτη φορά πολεμική σύγκρουση με τις ΗΠΑ στη Νότια Σινική Θάλασσα

«Συναγερμός» στις ΗΠΑ

Αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν ότι η Κίνα συμφώνησε να πληρώσει στην Κούβα πολλά δισεκατομμύρια δολάρια για να της επιτρέψει να κατασκευάσει τον σταθμό υποκλοπής και ότι οι δύο χώρες έχουν καταλήξει σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία.

Η αποκάλυψη για τον προγραμματισμένο χώρο έχει προκαλέσει συναγερμό στην κυβέρνηση Μπάιντεν, λόγω της εγγύτητας της Κούβας με την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον θεωρεί το Πεκίνο ως τον πιο σημαντικό οικονομικό και στρατιωτικό αντίπαλο. Μια κινεζική βάση με προηγμένες στρατιωτικές δυνατότητες και δυνατότητες πληροφοριών στην «πίσω αυλή» των ΗΠΑ θα μπορούσε να αποτελέσει μια άνευ προηγουμένου απειλή.

«Αν και δεν μπορώ να μιλήσω για αυτή τη συγκεκριμένη έκθεση, γνωρίζουμε καλά τις προσπάθειες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας να επενδύσει σε υποδομές σε όλο τον κόσμο που μπορεί να έχουν στρατιωτικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου αυτού του ημισφαιρίου», δήλωσε ο John Kirby, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. «Το παρακολουθούμε στενά, λαμβάνουμε μέτρα για να το αντιμετωπίσουμε και παραμένουμε σίγουροι ότι είμαστε σε θέση να τηρήσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας για την ασφάλεια στο εσωτερικό και σε όλο τον κόσμο».

Κατασκοπεία Signt

Αμερικανοί αξιωματούχοι περιέγραψαν τις πληροφορίες για την προγραμματισμένη τοποθεσία στην Κούβα, που συγκεντρώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, ως αληθοφανείς. Επιπλέον, ανέφεραν ότι η βάση θα επιτρέψει στην Κίνα να υποκλέψει πληροφορίες σημάτων, γνωστές στον κόσμο της κατασκοπείας ως Signt, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει την παρακολούθηση μιας σειράς επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων των email, των τηλεφωνικών κλήσεων και των δορυφορικών μεταδόσεων.

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν έκανε κανένα σχόλιο. Η Πρεσβεία της Κούβας, επίσης δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την προτεινόμενη τοποθεσία του σταθμού ακρόασης ή εάν έχει ξεκινήσει η κατασκευή. Επιπλέον, δεν μπορούν να  προσδιορίσουν τι θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση Μπάιντεν για να σταματήσει την ολοκλήρωση της εγκατάστασης.

To παράδειγμα του 1962

Οι ΗΠΑ έχουν παρέμβει στο παρελθόν για να εμποδίσουν ξένες δυνάμεις να επεκτείνουν την επιρροή τους στο δυτικό ημισφαίριο, κυρίως κατά τη διάρκεια της κουβανικής κρίσης πυραύλων το 1962. Οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση έφτασαν στο χείλος του πυρηνικού πολέμου, αφού οι Σοβιετικοί ανέπτυξαν πυραύλους με πυρηνική ικανότητα στην Κούβα.

Οι Σοβιετικοί υποχώρησαν και αφαίρεσαν τους πυραύλους. Λίγους μήνες αργότερα, οι ΗΠΑ αφαίρεσαν με την σειρά τους βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς από την Τουρκία για τους οποίους είχαν παραπονεθεί οι Σοβιετικοί.

Οι τεταμένες σχέσεις και οι προσπάθειες «συμφιλίωσης»

Οι πληροφορίες για τη νέα βάση έρχονται στη μέση των προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν να βελτιώσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας μετά από μήνες έντονης νευρικότητας που ακολούθησαν την πτήση ενός κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού πάνω από τις ΗΠΑ νωρίτερα αυτό το έτος.

Τον προηγούμενο μήνα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν έστειλε τον Διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Γουίλιαμ Μπερνς σε ένα μυστικό ταξίδι στο Πεκίνο και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν είχε συνομιλίες με κορυφαίο Κινέζο αξιωματούχο στη Βιέννη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν αναμένεται να ταξιδέψει στο Πεκίνο αργότερα αυτόν τον μήνα και πιθανώς να συναντηθεί με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζιπίνγκ. Ο Μπάιντεν δήλωσε τον Μάιο ότι θα υπάρξει ανάκαμψη στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας παρά τις πρόσφατες δημόσιες εντάσεις.

Το Πεκίνο είναι πιθανό να υποστηρίξει ότι η βάση στην Κούβα είναι δικαιολογημένη λόγω των αμερικανικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων κοντά στην Κίνα, ανέφεραν αναλυτές. Στρατιωτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ πετούν πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ενώ ταυτόχρονα προμηθεύουν με όπλα την Ταϊβάν, κινλησεις που βρίκουν αντίθετο το Πεκίνο που θεωρεί την νησιωτική χώρα μέρος της επικράτειάς της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ