Αλλάζουν οι συσχετισμοί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μετά τις κινήσεις της εταιρείας ΗΡΩΝ να εκπροσωπήσει τα φορτία κατανάλωσης της βιομηχανίας Viohalco.

Ο ανεξάρτητος πάροχος και μέλος του ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, έσπασε το φράγμα του 10% στο σύνολο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και είναι ο πρώτος από τους ιδιώτες που το πετυχαίνει.

Πιο συγκεκριμένα, τον Μάιο το μερίδιο του ανήλθε στο 10,82% από 7,76% τον Απρίλιο.

«Πολυμήχανη Γενιά»: Πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ο κυρίαρχος προμηθευτής

Τις 3 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες ανόδου, τις τσίμπησε από τον κυρίαρχο προμηθευτή της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΔΕΗ υποχώρησε στο 55,68% από 59,49% τον Απρίλιο, ενώ ο ΗΡΩΝ αύξησε και την «ψαλίδα» έναντι της Protergia η οποία τον Μάιο διατήρησε σχεδόν αμετάβλητο το μερίδιο της, στο 7,63% από 7,64% τον προηγούμενο μήνα.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Elpedison με 6,28%, στην τέταρτη η Watt and Volt με 5,15%, στην Πέμπτη η NRG με 4,99% κ.ο.κ.

Η συμφωνία με τη Viohalco

Ο ΗΡΩΝ αύξησε το μερίδιο του στην αγορά μετά τη συμφωνία που έκανε να εκπροσωπεί τα φορτία κατανάλωσης των εργοστασίων της Viohalco.

Η εταιρεία θα προμηθεύει ρεύμα τις μονάδες της ενεργοβόρου βιομηχανίας, η οποία έχει συμφωνήσει με τη ΔΕΗ να προέρχεται μέσω πράσινου PPA (πολυετούς συμβολαίου) από φωτοβολταϊκά πάρκα της δημόσιας εταιρείας.

Την ίδια στιγμή, και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η ΔΕΗ εμφανίζεται ικανοποιημένη από αυτήν την εξέλιξη καθώς με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται και η ικανοποίηση σταδιακά των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί για μείωση του μεριδίου της κάτω από το 50%.

Τα PPAs

Οι ανακατατάξεις στα μερίδια της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να συνεχιστούν.

Οι πάροχοι ετοιμάζονται για τη σύναψη με ηλεκτροπαραγωγούς ΑΠΕ πράσινων μακροχρόνιων συμβάσεων αγοράς ρεύματος (PPAs) με τις οποίες θα ετοιμάσουν το χαρτοφυλάκιο τους για την παροχή καθαρής και σε ανταγωνιστικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες τους.

Ο ΗΡΩΝ όπως ανακοίνωσε χθες προχώρησε σε μία τέτοια συμφωνία με τη ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ των RWE Renewables και ΔΕΗ ΑΝ.

Σημαντικό ρόλο για τη λειτουργία των PPAs και την ικανοποίηση των εταιρικών πελατών παίζουν και οι Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦοΣΕ). Στον όμιλο ΗΡΩΝ από το 2022 έχει ενταχθεί η Optimus Energy ο μεγαλύτερος ΦοΣΕ πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Αυτό αποτελεί κι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τον ΗΡΩΝΑ καθώς η Optimus Energy έχει τη δυνατότητα να υποστηρίζει τα PPAs με ΑΠΕ στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια