Αν και η παραγωγή στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, είναι ακριβή, σύμφωνα με τον κο Ιωάννη Κάπρα, CEO της Robert Bosch στην Ελλάδα και επικεφαλής των συγγενών εταιρειών BSH και Bosch rexsorth, και μάλλον δεν πρόκειται να ξαναδούμε εργοστάσιο του γερμανικού τεχνολογικού κολοσσού στη χώρα μας, ο οποίος, υπενθυμίζεται, ότι πριν δύο χρόνια έκλεισε τη μονάδα της Pitsos, η πιθανότητα δημιουργίας ενός τεχνολογικού hub δεν έχει εγκαταλειφθεί.

Όπως αποκάλυψε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Bosch Ελλάδας στο πλαίσιο παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας, το όλο θέμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τον ίδιο να έχει σχετικές συναντήσεις εντός της επόμενης εβδομάδας.

Bosch: Αγοράζει εργοστάσιο ημιαγωγών στις ΗΠΑ

Μάλιστα η Ελλάδα συγκαταλέγεται στη short list των χωρών που μπορούν να φιλοξενήσουν ένα τέτοιο project, το οποίο θα περιλαμβάνει όχι μόνο την παραγωγή λογισμικού, αλλά και υπηρεσίες (λογιστήρια, call center κ.λπ.).

Το εντυπωσιακό είναι πως η Ελλάδα πλεονεκτεί έναντι γειτονικών χωρών, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, λόγω ανταγωνιστικών μισθών στους μηχανικούς, καθώς οι αποδοχές στη χώρα μας στο εξειδικευμένο προσωπικό σ’ αυτό τον τομέα είναι έως και 50% χαμηλότερες. Ανάλογα «ανταγωνιστικά» πλεονεκτήματα σε επίπεδο μισθών διατηρεί και η Πορτογαλία όσον αφορά τη δυτική Ευρώπη.

Ο κος Κάπρας επεσήμανε ωστόσο ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες, με κυριότερη την εξεύρεση ικανού αριθμού ταλέντων που θα στελεχώσουν ένα τέτοιο τμήμα, ενώ μακροπρόθεσμα μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί και η υπογεννητικότητα. Κάτι που συμβαίνει σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο.

Η πορεία των πωλήσεων

Σε κάθε περίπτωση ο όμιλος Bosch καταγράφει εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα στην ελληνική αγορά, αυξάνοντας τις πωλήσεις και τα κέρδη του, συμπληρώνοντας μια δεκαετία ανάπτυξης, με διψήφιο ρυθμό ανόδου.

Για το οικονομικό έτος του 2022, ο κύκλος εργασιών της Bosch στη χώρα μας ανήλθε 245,9 εκατ. ευρώ καταγράφοντας έτσι μια ανάπτυξη κατά 11,3% σε σύγκριση με το περασμένο έτος.

Ειδικότερα, όσον αφορά τον κύκλο εργασιών ανά τμήμα και δραστηριότητα, το τμήμα Αυτοκίνησης σημείωσε συνολική αύξηση 9,5% στην Ελλάδα, στα 46 εκατ. ευρώ.

Το τμήμα των Καταναλωτικών Αγαθών, που περιλαμβάνει τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές και τα ηλεκτρικά εργαλεία, κατέγραψε μια αύξηση της τάξεως του 14,4% στα 202 εκατ. ευρώ, ενώ το τμήμα Ενέργειας και Τεχνολογίας Κτηρίων σημείωσε μείωση, 6,4% στα 11 εκατ. ευρώ, η οποία θεωρείται μικρή δεδομένου του ισχυρού αντίκτυπου των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Τέλος, ο τομέας των Βιομηχανικών Λύσεων σημείωσε ανάπτυξη της τάξεως του 20% στα 8 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων, τα καθαρά προ φόρων και τόκων κέρδη της Robert Bosch ανήλθαν στα 2,9 εκατ.ευρώ αυξημένα κατά 4,3% ενώ τα κέρδη προ φόρων – τόκων και για τις τρεις εταιρείες του ομίλου ανήλθαν στα 11 εκατ.ευρώ, αυξημένες κατά 4,5%.

Μεσοσταθμικές ανατιμήσεις 10%

Οι καλές επιδόσεις της Bosch προήλθαν κατά το ήμισυ από τις ανατιμήσεις των προϊόντων της κατά την περσινή χρονιά, που μεσοσταθμικά υπολογίζονται σε 10%.

Ο ίδιος ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων ανατιμήσεων στην τρέχουσα χρονιά όσον αφορά τα προϊόντα του ομίλου, υπογραμμίζοντας πως επετεύχθη ισορροπία σε ότι αφορά τα κόστη ενέργειας, παραγωγής και μεταφοράς.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022, ο CEO της εταιρείας, ανέφερε: «Το 2022 ήταν αναμφίβολα ένα έτος γεμάτο προκλήσεις. Η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις της, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και των επιτοκίων, καθώς και ο πληθωρισμός αποτέλεσαν επιγραμματικά τη βάση ενός δυσμενούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος το περασμένο έτος. Κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η εταιρεία κατάφερε όχι μόνο να ανταποκριθεί με επιτυχία, αλλά και να σημειώσει ανάπτυξη στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα αυτό τα αποδίδουμε σίγουρα στις ισχυρές βάσεις που διαθέτει μια εταιρεία όπως η Bosch, αλλά κυρίως στα αντανακλαστικά της εταιρείας που της επιτρέπουν να προσαρμόζεται στις αλλαγές και τις νέες συνθήκες του περιβάλλοντος».

Αισιοδοξία για το 2023

Για το τρέχον οικονομικό έτος, αναμένεται ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας της τάξεως 2,4% κάτι που φαίνεται και από τα στοιχεία των πρώτων μηνών του έτους. Σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται ότι η παγκόσμια οικονομική παραγωγή θα αυξηθεί κατά 1,7%.

«Παρότι αναμένουμε μια απαιτητική χρονιά και στην Ελλάδα λόγω της τρέχουσας κατάστασης, παραμένουμε προσηλωμένοι στην τοπική αγορά και τις μακροπρόθεσμες δυνατότητές της», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Bosch Ελλάδας.

Ο ίδιος ανάφερε πως η ανάπτυξη για την Robert Bosch στο πρώτο τετράμηνο του 2023 κινήθηκε στο επίπεδο του 4,8% εκτιμώντας ότι αυτό θα διαμορφωθεί έως το τέλος του 2023 στο 5,4%. Για το α’ τετράμηνο του 2023 σε ομιλικό επίπεδο η ανάπτυξη πωλήσεων υπολογίζεται σε 3,5% ενώ η εκτίμηση για το σύνολο του έτους είναι πως θα κινηθεί μεταξύ 6-9%.

Η Bosch Ελλάδας λειτουργεί ως θυγατρική του Ομίλου Bosch από το 1992, αν και η επίσημη παρουσία στην Ελλάδα καταγράφεται ήδη από το 1913. Σήμερα απασχολεί συνολικά 280 άτομα προσωπικό. Δραστηριοποιείται στους τομείς Αυτοκίνησης και Ανταλλακτικών Αυτοκινήτων, Ηλεκτρικών Εργαλείων και Οικιακών Συσκευών, Συστημάτων Θέρμανσης και Κλιματισμού, Συστημάτων Ασφαλείας καθώς και στους Βιομηχανικούς Αυτοματισμούς, προσφέροντας μια μεγάλη γκάμα προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Στη Bosch Ελλάδας υπάγονται και οι δραστηριότητες της Κύπρου, της Αλβανίας και της Μάλτας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις