Από τον Πελέ στον Μέσι μισός αιώνας δρόμος για το αμερικανικό soccer. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βιώνουν ένα déjà vu. Οι εξηντάρηδες της Αμερικής βλέπουν να αναβιώνει η τρέλα για ένα άθλημα που αγαπούν περισσότερο τα κορίτσια παρά τα αγόρια της χώρας. Η είδηση της κατ’ αρχήν συμφωνίας του Μέσι με την Ιντερ Μαϊάμι προκάλεσε φρενίτιδα ακόμα και μεταξύ αυτών που δεν γνωρίζουν τους κανόνες του λαοφιλούς -εκτός ΗΠΑ- αθλήματος. Στα επιτελεία των εταιριών που συνδέονται με το MLS, το κορυφαίο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Αμερικής, έχει σημάνει συναγερμός. Μέσα από συνεχείς συσκέψεις αναζητούνται τρόποι εμπορικής αξιοποίησης του Αργεντινού τον οποίον τον βλέπουν ως Μεσί(α) τόσο για τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα όσο και την εξέλιξη του πρωταθλήματος.

Ο Μέσι δεν είναι ο πρώτος μεγάλος σταρ που θα περάσει τον Ατλαντικό. Θα είναι όμως ο πιο επιδραστικός μετά τον Πελέ.

Λιονέλ Μέσι: Μετακομίζει στην Ίντερ Μαϊάμι του Μπέκαμ

Το Σάββατο 10 Ιουνίου, συμπληρώνονται 48 χρόνια από την ημέρα που ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου ενέδωσε στο κάλεσμα της φιγούρας του Τζορτζ Ουάσινγκτον πάνω στο πράσινο χαρτονόμισμα και συμφώνησε έναντι του μυθικού για την εποχή ποσού του 1,4 εκατ. δολαρίων, για να μάθει μπάλα στους Αμερικανούς μέσω της Κόσμος Νέας Υόρκης.

Οι εφευρετικοί σε θέματα επιχειρηματικότητας Αμερικανοί είχαν δηλώσει τον Πελέ ως καλλιτέχνη που ηχογραφεί για λογαριασμό της Atlantic Records η οποία ανήκε στην παντοδύναμη Warner, προκειμένου να πληρώνει λιγότερους φόρους.

Για να δουν «το μεγαλύτερο μεταγραφικό πραξικόπημα του αιώνα», όπως το χαρακτήρισε αργότερα ο άγγλος συγγραφέας Γκάβιν Νιούσμαν, είχαν σπεύσει δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο που δεν χωρούσαν ούτε στη μεγαλύτερη αίθουσα της εποχής. Ο εκπρόσωπος της Κόσμος, Τζον Ο’ Ρίλι έλεγε μετά την παρουσίαση πως «έχω δει σούπερ σταρ στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά κανέναν στο επίπεδο του Πελέ».

Τραυματισμός

Στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του στη Βοστώνη, ο Βραζιλιάνος τραυματίστηκε από το πλήθος και αποχώρησε με φορείο. Το ντεμπούτο του στο NASL όπως λεγόταν τότε η νεοσύστατη ποδοσφαιρική λίγκα της Βορείου Αμερικής μεταδόθηκε ζωντανά σε 22 χώρες παρουσία 300 εκπροσώπων του Τύπου.

Ο μέσος όρος εισιτηρίων εκτινάχθηκε από τα 3.500 που ήταν το 1975 στα 45.000 το 1977, τη χρονιά που έφυγε ο Πελέ. Τρεις φορές η Κόσμος προσέλκυσε πάνω από 70.000 φιλάθλους στο Giants Stadium για να δουν τον βραζιλιάνο μάγο ο οποίος άνοιξε το δρόμο για τις ΗΠΑ για πολλά ακόμα αστέρια όπως οι Μπεστ, Κρόιφ, Μπεκενμπάουερ, Γκερντ Μίλερ.

Τα παιδιά που είδαν τον Πελέ να αγωνίζεται στις ΗΠΑ αποτέλεσαν τον σπόρο από τον οποίον αναδείχτηκε η γενιά της πρώτης μεγάλης ομάδας της χώρας που συμμετείχε στα Μουντιάλ του 1990 και 1994.

Παρά την άνευ προηγουμένου επίδραση που είχε ο Πελέ στο αμερικάνικο soccer το NASL κατέρρευσε και από τη στάχτη του γεννήθηκε το MLS.

Η άφιξη του πιο λαμπερού σταρ της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, έλουσε με αστερόσκονη ένα πρωτάθλημα στο οποίο συμμετείχαν μόλις 13 ομάδες.

Δεν διέθετε το ταλέντο του Πελέ ή του Μέσι αλλά ήταν φωτόλουστος, έκανε παρέα με τον Τομ Κρουζ, πήγαινε σε βασιλικούς γάμους και πουλούσε χιλιάδες φανέλες (υπολογίζονται σε 300.000) με το όνομά του στην πλάτη. Οι πωλήσεις προϊόντων merchandise τριπλασιάστηκαν, εκατό χώρες έπαιρναν εικόνα από το πρωτάθλημα και τα γήπεδα γέμιζαν ξανά κόσμο.

Σήμερα τα φρανσάιζ έχουν φτάσει τα 29 εκ των οποίων τα επτά συγκαταλέγονται στη λίστα με τα 30 ποδοσφαιρικά κλαμπ με τη μεγαλύτερη αξία, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Forbes.

Και πολλοί αναρωτιούνται αν επί ημερών Πελέ και Μπέκαμ το αμερικανικό soccer γνώρισε τόσο μεγάλες στιγμές δόξας, που θα φτάσει επί Μέσι ο οποίος μετακινεί εκατομμύρια followers με ένα νεύμα του; Σε 12 ώρες οι followers της Ιντερ Μαϊάμι αυξήθηκαν από 2,1 εκατ. σε 4,5 εκατ. ενώ το MLS έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter: «Ο σπουδαιότερος όλων των εποχών έρχεται. Εκατομμύρια φίλαθλοι του MLS σε όλο τον κόσμο σε καλωσορίζουν». Ο κομισάριος της λίγκας, Ντον Γκάρμπερ έγραψε με τη σειρά του πως «θα έχει πλάκα», ενώ άλλα στελέχη ομάδων θεωρούν πως η Τετάρτη ήταν πιθανόν η σημαντικότερη ημέρα στην ιστορία του MLS. Ακόμα και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο καλωσόρισε στο αμερικανικό πρωτάθλημα τον Μέσι κλείνοντας του ραντεβού με τη Νάσβιλ, την ομάδα του MLS στην οποία έχει μετοχές.

Είναι τέτοια η φρενίτιδα που έχει καταλάβει τους φίλους του ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ ώστε στη δευτερογενή αγορά τα εισιτήρια του φιλικού αγώνα της Ιντερ Μαϊάμι με την Κρουζ Αζούλ στην οποία αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του ο Μέσι έφτασαν να πωλούνται 9.000 δολάρια.

Μια πρώτη απάντηση έδωσαν η εκτόξευση των τιμών των εισιτηρίων αγώνων στους οποίους θα αγωνιστεί ο Μέσι και οι ροζ φανέλες με το όνομά του που εμφανίστηκαν στον τρίτο αγώνα των τελικών του NBA μεταξύ του Μαϊάμι Χιτ και των Ντένβερ Νάγκετς.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι