Πτωτικά κινούνται με το κλείσιμο της εβδομάδας οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, αν και βρίσκονται στην κορυφή του πρόσφατου εύρους τους, καθώς οι επενδυτές  προεξοφλούν μια πιο «γερακίσια» προσέγγιση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Κόντρα στη γενικότερη τάση, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου καταγράφει σημαντική πρώτη στο 3,64% με το spread έναντι του γερμανικού να υποχωρεί στις 122 μονάδες, σε χαμηλό 18 μηνών, εν όψει της απόφασης της Fitch Ratings για την αξιολόγηση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας που αναμένεται αργότερα σήμερα.

Ο Κρίστοφερ Ρίγκερ, επικεφαλής της έρευνας για τα επιτόκια και τις πιστώσεις στην Commerzbank αναφέρει σε ερευνητικό του σημείωμα ότι το περιθώριο αποδόσεων της Ελλάδας σε σχέση με την Ισπανία μειώθηκε σε λιγότερο από 30 μονάδες βάσης.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι κρατικοί φορείς συνήθως ενημερώνονται μια μέρα πριν από τις αλλαγές αξιολόγησης, αυτό δημιουργεί εικασίες ότι κάτι μπορεί να μαγειρεύεται απόψε, αν και πιστεύουμε ότι ο Fitch είναι πιο πιθανό να περιμένει με την επενδυτική βαθμίδα», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Ιανουαρίου η  Fitch Ratings αναβάθμισε την ελληνική οικονομία BB+ από BB, με σταθερό το outlook,  ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Επίσης, πριν από έναν μήνα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης σε έκθεσή του ανέφερε ότι το το πρόγραμμα σταθερότητας, αναδεικνύει την ισχυρή βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας, καθώς προδιαγράφει μία σημαντική περαιτέρω μείωση του χρέους της. Μάλιστα, «έβλεπε» την Ελλάδα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα, μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων κινείται πάντως σε ρυθμούς ΕΚΤ: οι αναλυτές εκτιμούν ότι στη συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτης θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ θα προσέξει να μην σηματοδοτήσει μια παύση στην πορεία σύσφιγξης. Μια τέτοια κίνηση μπορεί να οδηγήσει τις αγορές να περιορίσουν τα στοιχήματά τους για μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων, προκαλώντας μια ανεπιθύμητη χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Γερμανίας μειώθηκε κατά 0,5 μονάδες βάσης (bps) στο 2,42%. Κυμαινόταν μεταξύ 2,25% και 2,55% από τα τέλη Μαρτίου.

Η απόδοση του 2ετούς τίτλου, ο οποίος είναι πιο ευαίσθητος στην νομισματική πολιτική αυξήθηκε κατά 1,5 bps σε 2,98 μετά από διαπραγμάτευση μεταξύ 2,5% και 3% τις τελευταίες εβδομάδες.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέτρεψε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες να μην αλλάξουν πορεία σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική και να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Αυτή την εβδομάδα, οι αποφάσεις για αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα του Καναδά (BoC) και την Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας (RAB) άσκησαν ανοδική πίεση στις αποδόσεις της ζώνης του ευρώ, αλλά ο αντίκτυπός τους ήταν περιορισμένος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές