Η αναμονή της βραδυνής αξιολόγησης του οίκου Fitch για την ελληνική οικονομία δεν πτόησε τους επενδυτές. Μπορεί η θετική μεταβολή του ελληνικού χρηματιστηρίου να ήταν μικρού εύρους, ήταν όμως αρκετή όχι μόνο για να «πατήσει» στις 1.260 μονάδες αλλά και να τις υπερβεί. Αξίζει να αναφερθεί, ότι σε αυτό το επίπεδο το Χρηματιστήριο Αθηνών βρέθηκε το «μακρινό» 2014 και συγκεκριμένα στις 22 Απριλίου εκείνης της χρονιάς.

ΕΛΣΤΑΤ: Υποχώρησε ο πληθωρισμός – Καίνε οι τιμές στα τρόφιμα

Η σημερινή συνεδρίαση και το κλείσιμο της εβδομάδας

Πίσω στο σήμερα, ο γενικός δείκτης με την άνοδο της τάξεως του 0,28% και ανέβηκε στις 1.261,67 μονάδες, έκανε το τέσσερα στα τέσσερα για την τρέχουσα εβδομάδα (η Δευτέρα ήταν κλειστό εξαιτίας της αργίας του Αγίου Πνεύματος), την οποία ολοκλήρωσε με ένα καθόλου αμελητέο +3,60%. Με την «ανορθογραφία» του -0,25% της περασμένης εβδομάδας, το +3,60% έρχεται σαν συνέχεια του +7,82% της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε στις 26 Μαΐου.

Να σημειωθεί ότι από την αρχή του 2023, σε εβδομαδιαία βάση η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει καταγράψει μόλις 4 φορές αρνητική επίδοση (κατά σειρά -5,24%, -3,41%, -2,36% και -0,25%).

Παρόμοιες οι κινήσεις των επιμέρους δεικτών, με αυτόν της υψηλής κεφαλαιοποίησης να κλείνει με άνοδο 0,25%, της μεσαίας με 0,25%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης προσέθεσε 0,23%. Ο κλάδος που ξεχώρισε στη σημερινή συνεδρίαση ήταν αυτός των βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών, καταγράφοντας κέρδη 2,04%, ορμώμενος από το +3,62% της μετοχής της Ελβαλχαλκόρ.

Lamda Development, Alpha Bank, Mytilineos ακολούθησαν με κέρδη 2,42%, 2,34% και 2,04%, ελαφρώς πιο πίσω στο +1,75% η μετοχή της Jumbo.

Στην άλλη άκρη του ταμπλό του FTSE 25, η μετοχή της Ελλάκτωρ έκανε βύθιση 4,12%, πιέσεις δέχθηκε και η μετοχή της Εθνικής διαγράφοντας 1,97%, οριακά υπό του -1% αυτή του ΟΤΕ. Καμία άλλη μετοχή της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν κινήθηκε χαμηλότερα του -1%.

Η προσμονή της αξιολόγησης από τον Fitch

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η σημερινή «ετυμηγορία» του οίκου Fitch δεν θα φέρει την πολυπόθητη επιστροφή στην επενδυτική διαβάθμιση, καθώς δεν συνηθίζεται οι οίκοι να αναβαθμίζουν μια χώρα κι ενώ βρίσκεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου, για να μην θεωρηθεί ότι διαμορφώνουν κλίμα. Έκπληξη όμως δεν θα πρέπει να θεωρηθεί αν ο οίκος αξιολογήσει θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ένα «κρυφό» μήνυμα για πολλούς για το επόμενο «ραντεβού» με τον Fitch στις 2 Δεκεμβρίου.

Το ράλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Μεσούσης δύο εκλογικών αναμετρήσεων, στη Λεωφόρο Αθηνών το κλίμα είναι υπέρμετρα αισιόδοξο. Πιο πειστική απόδειξη γι αυτό το κλίμα η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου η επίδοση του οποίου το καθιστά «πρωταθλητή» μεταξύ των χρηματιστηρίων των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων αγορών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες