Σε χαμηλό επταετίας βυθίστηκαν οι τιμές παραγωγού τον Μάιο στην Κίνα, ενώ σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε ο πληθωρισμός την ώρα που η οικονομία της χώρας δίνει τη μάχη της ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Μάιο σημείωσε βουτιά 4,6%, τη μεγαλύτερη από τον Μάιο του 2016 όταν είχε μειωθεί κατά 7,2% και ξεπερνώντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για 4,3%.

Κίνα: Σχεδιάζει βάση στην Κούβα- Στόχος οι υποκλοπές αμερικανικών υπηρεσιών

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε 0,2% τον Μάιο σε ετήσια βάση, μετά το χαμηλό δύο ετών του Απριλίου στο 0,1%.

Ο χαμηλός πληθωρισμός της Κίνας και ο αποπληθωρισμός στις τιμές παραγωγού της βρίσκονται σε διαμετρικά αντίθετη τροχιά από τη μάχη που δίνουν οι άλλες μεγάλες οικονομίες εδώ και έναν χρόνο να μειώσουν τον πληθωρισμό.

Μετά την ανακοίνωση, το γιουάν υποχώρησε 0,06% στα 7,1154 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Ο δείκτης CSI 300, ο οποίος παρακολουθεί τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στη Σαγκάη και τη Σενζέν, υποχώρησε 0,2%.

Τα νέα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού και τον πληθωρισμό έρχονται να προστεθούν σε μια αλληλουχία προηγούμενων που δείχνουν ότι οι ταχύτητες της κινεζικής οικονομίας δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες.

Το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας απέδωσε την εικόνα που διαμορφώνεται σε μια ευρύτερη αδυναμία που παρατηρείται στις παγκόσμιες τιμές των εμπορευμάτων και στη συνολική ζήτηση.

Ο Zhiwei Zhang της Pinpoint Asset Management δήλωσε στο Reuters πως ο κίνδυνος αποπληθωρισμού εξακολουθεί να βαραίνει την οικονομία.

Ο ίδιος αναμένει ότι η επόμενη αναθεώρηση δημοσιονομικής πολιτικής της κινεζικής κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί μετά την ανακοίνωση του ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου τον επόμενο μήνα.

Παρά τα τελευταία δεδομένα, εκφράζεται και η αισιόδοξη προοπτική. Σύμφωνα με τον Andrew Maynard της China Renaissance ο οποίος μίλησε στο CNBC, «τόσο από οικονομική άποψη και από άποψη τόνωσης, [όσο και] από γεωπολιτική άποψη» τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερο από εδώ που βρίσκονται σήμερα.

Στο μέτωπο των επενδύσεων, η Κίνα «αρχίζει να βλέπει τουλάχιστον κάποια επιστροφή σε ένα επίπεδο σταθερότητας», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι μετοχές στην ηπειρωτική Κίνα παραμένουν «σχετικά ελκυστικές».

«Σίγουρα θα υπάρξουν κάποια εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουμε… αλλά στο τέλος της ημέρας, η κινεζική οικονομία, κατά την άποψή μας, θα τα καταφέρει».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή