Για πολλούς Αμερικανούς, μια ερωτική σχέση με την Πορτογαλία άνθισε τα τελευταία τρία χρόνια: το έθνος της Ιβηρικής πρόσφερε φθηνά ακίνητα , μίλια όμορφης ακτογραμμής και μια ανάπαυλα από τη διχαστική πολιτική των ΗΠΑ σε μια εποχή που η εξ αποστάσεως εργασία ανθούσε. Τώρα, η πραγματικότητα έχει αλλάξει και ο μήνας του μέλιτος τελείωσε.

Με αυτά τα λόγια το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, περιγράφει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Πορτογαλία καθώς το πρόγραμμα της χρυσής βίζας τελείωσε…

Από τα γλωσσικά εμπόδια και τις γραφειοκρατικές προκλήσεις μέχρι το κόστος στέγασης που έχει αυξηθεί εξαιτίας των ξένων επενδύσεων, αρκετοί Αμερικανοί λένε τώρα ότι η ζωή στην Πορτογαλία δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες τους.

Χρυσή βίζα: Το παράδειγμα της Πορτογαλίας

Η χώρα χάνει επίσης την ελκυστικότητά της, καθώς απέσυρε το πρόγραμμα της golden visa τον Φεβρουάριο. Αρκετές υπηρεσίες μεταναστών, σύμβουλοι και bloggers λένε ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των αλλοδαπών που θέλουν να μετεγκατασταθούν στην Πορτογαλία. Το Get Golden Visa, ένα διεθνές πρόγραμμα παραμονής, κατέγραψε μείωση 37% στον αριθμό των αιτήσεων από Αμερικανούς για τα προγράμματά του στην Πορτογαλία το πρώτο τρίμηνο και πτώση 18% για όλους τους άλλους ξένους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

«Οι άνθρωποι που ρωτούσαν τον περασμένο χειμώνα σχετικά με τη μετακόμισή τους στην Πορτογαλία, ως επί το πλείστο δεν ακολούθησαν», δήλωσε ο David McNeill, ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων Expat Empire.

Πέφτει και το τελευταίο οχυρό της Golden Visa – Μπαίνουν κόφτες και στην Ισπανία

Βίζα για νομάδες

Καθώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας κυριάρχησε η εξ αποστάσεως εργασία, η Πορτογαλία προσέλκυσε τους αλλοδαπούς με το πρόγραμμα διαμονής ανά επένδυση, τις βίζες ψηφιακών νομάδων και την εξοικονόμηση φόρων — κατ’ αποκοπή φόρο εισοδήματος 20% για ορισμένους επαγγελματίες για 10 χρόνια διαμονής και χωρίς φόρο για το ξένο εισόδημα για μη κατοίκους. Ο αριθμός των αλλοδαπών κατοίκων αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια στο ιστορικό υψηλό των σχεδόν 700.000 και ο αριθμός των Αμερικανών υπερτριπλασιάστηκε σε 9.794 μεταξύ 2018 και 2022, σύμφωνα με  τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Η εισροή νέων κατοίκων έχει επιβαρύνει την προσφορά κατοικιών στην Πορτογαλία. Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 19% το 2022, το μεγαλύτερο ετήσιο κέρδος από το 1991. Και τοα ενοίκια έχουν επίσης αυξηθεί, σε ποσοστό έως και 43% έτος στη Λισαβόνα, σύμφωνα με τον ιστότοπο ακινήτων Idealista. Το αυξημένο κόστος ζωής είναι μέρος αυτού που αποθαρρύνει τους αλλοδαπούς, πολλοί από τους οποίους δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ακίνητα στις χώρες καταγωγής τους και αναζητούν φθηνότερες επιλογές καθώς συνταξιοδοτούνται ή βασίζονται σε χαμηλούς μισθούς.

Η έλλειψη οικονομικά προσιτών κατοικιών έχει προκαλέσει επίσης την οργή ορισμένων Πορτογάλων πολιτών και η κυβέρνηση απάντησε τον Φεβρουάριο με την απόσυρση του προγράμματος χρυσής βίζας για να επιβραδύνει την εισροή ξένων χρημάτων. Το πρόγραμμα είχε αποφέρει 7 δισεκατομμύρια ευρώ από τότε που ξεκίνησε το 2012. Στους Αμερικανούς χορηγήθηκαν 216 χρυσές βίζες μόνο πέρυσι, ξεπερνώντας τους Κινέζους ως οι κορυφαίοι αποδέκτες golden visa στην Πορτογαλία το 2022.

Σίγουρα, η βίζα για ψηφιακούς νομάδες της Πορτογαλίας εξακολουθεί να είναι δημοφιλής. Το πρόγραμμα, που εισήχθη τον περασμένο Οκτώβριο, επιτρέπει στους εξ αποστάσεως εργαζόμενους εκτός ΕΕ που κερδίζουν τουλάχιστον 2.800 ευρώ το μήνα να ζουν στη χώρα για έως και πέντε χρόνια. Σε έξι μήνες, χορηγήθηκαν 930 τέτοιες βίζες, σύμφωνα με το τμήμα μετανάστευσης της Πορτογαλίας, με τους Αμερικανούς να λαμβάνουν τις περισσότερες. Και το δολάριο ΗΠΑ παραμένει ισχυρό, επιτρέποντας στους Αμερικανούς να αγοράσουν ακίνητα στην Ευρώπη και να απολαύσουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως