Σε χαμηλά τετραετίας έχει περιοριστεί η βιομηχανική ζήτηση για φυσικό αέριο στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες, παρά την πτώση των τιμών, γεγονός στο οποίο αποτυπώνεται η μείωση της κατανάλωσης λόγω της οικονομική επιβράδυνσης και η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Φυσικό αέριο: Ποια στοιχεία προβληματίζουν την Ευρώπη

Σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Commodity Insights που δημοσίευσε το Bloomberg, η ζήτηση στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ολλανδία, στη Γαλλία, στην Ισπανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 9,7% τον Μάιο σε ετήσια βάση. Δηλαδή, η κατανάλωση είναι χαμηλότερη ακόμα και από τα επίπεδα της περιόδου κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έδινε τη μάχη της εξοικονόμησης φυσικού αερίου ενόψει το χειμώνα 2022-2023.

Αν και αυτή είναι η μικρότερη μηνιαία πτώση φέτος, αποτυπώνει την προσπάθεια της ευρωπαϊκής βιομηχανίας να ανακάμψει από την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η βιομηχανική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ συρρικνώνεται και υπάρχουν φόβοι ότι ένα μέρος της απώλειας της ζήτησης θα μπορούσε να είναι μόνιμη.

Η S&P εκτιμά ότι υπάρχουν επίσης συγκεκριμένοι παράγοντες που επηρεάζουν τη ζήτηση από ορισμένους από τους πιο δυναμικούς τομείς της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στον κλάδο των χημικών, όπου η κατάρρευση της τιμής της αμμωνίας έχει δώσει ώθηση σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, ενώ η εποχική συντήρηση από τα διυλιστήρια μείωσε την κατανάλωση φυσικού αερίου τον Μάιο.

Η Γερμανία

Η πτώση της ζήτησης βιομηχανικού φυσικού αερίου τον Μάιο ήταν επίσης ιδιαίτερα έντονη στη Γερμανία που πλήττεται από την ύφεση, φτάνοντας το 15%.

Οι βασικοί καταναλωτές – από χημικές εταιρείες μέχρι χαλυβουργίες – είναι απρόθυμοι να αποκαταστήσουν τη ζήτηση μετά από μια άνοδο ρεκόρ στις τιμές της ενέργειας πέρυσι που τους ώθησε να περιορίσουν την παραγωγή. Αυτό συνέβαλε σε μια κατά 60% κατάρρευση των τιμών αναφοράς στην Ευρώπη του φυσικού αερίου φέτος.

Οι αγοραστές στρέφονται επίσης προς εναλλακτικές πηγές – όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια – για να τροφοδοτήσουν τα εργοστάσιά τους.

Τα κράτη της ΕΕ πέτυχαν εθελοντικούς στόχους για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ Αυγούστου 2022 και Μαρτίου 2023, αλλά αυτό οφειλόταν εν μέρει στον ήπιο χειμώνα και στις υψηλότερες τιμές που μείωσαν τη ζήτηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης