Σημαντικές αλλαγές στην κορυφή της επιχειρηματικής ελίτ καταδεικνύει η 20η επετειακή έκδοση του Forbes με τις 2000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην λίστα φιγουράρουν και οκτώ ελληνικές επιχειρήσεις αποκλειστικά από τον τραπεζικό και τον ενεργειακό κλάδο.

Όπως αναφέρει το Forbes η μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση είναι η Eurobank Εργασίας η οποία βρίσκεται στην 1097η θέση της συνολικής κατάταξης.
Ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα στην 1154η θέση και η Πειραιώς στην 119η θέση.

Τις επόμενες θέσεις καταλαμβάνουν οι Motor Oil, η Hellenic Petroleum, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Alpha Bank και η ΔΕΗ.

Για τη σύνταξη της λίστας το Forbes χρησιμοποίησε στοιχεία μέχρι τις 5 Μαΐου του 2023. Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν την έντονα ανοδική πορεία που καταγράφει από την αρχή του έτους το ελληνικό χρηματιστήριο: το πρώτο τετράμηνο έκλεισε με κέρδη του Γενικού Δείκτη κατά 16,70% με την αγορά να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των αποδόσεων των χρηματιστηρίων διεθνώς.

Οι 4+1 ελληνικές παρουσίες στη λίστα με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ευρώπη

Η εντυπωσιακή πορεία έχει ως αποτέλεσμα το ελληνικό χρηματιστήριο να κατατάσσεται στην έκτη θέση μεταξύ των 92 που παρακολουθεί το Bloomberg. Παράλληλα εμφανίζει την καλύτερη εικόνα σε σχέση με τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι πρωταγωνιστές του πρώτου 4μήνου 2023

Καταλύτης για την εντυπωσιακή πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Μετά από χρόνια επενδυτικής απαξίωσης (συνέπεια της κρίσης στην Ελλάδα), οι μετοχές των τραπεζών επωφελούμενες από την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την ενίσχυση των εσόδων τους από τις αυξήσεις αυτές, έχουν αναλάβει τον ρόλο του «μπροστάρη» στην ανοδική αυτή πορεία του ΧΑ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Από τα χαμηλά του περασμένου Ιουλίου ο τραπεζικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστήριου έχει σχεδόν διπλασιασθεί. Συνεπικουρούμενες στην ανοδική αυτή ορμή και οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Παράλληλα, οι κορυφαίοι ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι έχουν θέσει σε εφαρμογή στρατηγικά σχέδια με projects δισεκατομμυρίων ευρώ για τη πράσινη μετάβασή τους.

Η παγκόσμια κατάταξη

Η 20η επετειακή έκδοση της παγκόσμιας κατάταξης των 2000 μεγαλύτερων εταιρειών του Forbes καταδεικνύει πόσο πολύ έχει αλλάξει ο επιχειρηματικός κόσμος από τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα.

Όπως υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκδοσης οι τρεις πρώτες θέσεις στη λίστα του 2003 ανήκαν στη Citigroup, τη General Electric και την American International Group. Η τράπεζα του κέντρου χρήματος της Νέας Υόρκης Citigroup εξακολουθεί να κατατάσσεται στην πρώτη 25άδα, αλλά κάποτε οι κυρίαρχες AIG και GE έπεσαν πολύ στην κατάταξη.

Μεταξύ των εταιρειών που έχουν πάρει τη θέση τους στο top 10 είναι η φετινή Νο. 1, η JPMorgan, τρεις κρατικές κινεζικές τράπεζες κολοσσιαίου  μεγέθους και τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Apple και η Alphabet.

Η JPMorgan, η μεγαλύτερη τράπεζα της Αμερικής με περιουσιακά στοιχεία 3,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για πρώτη φορά από το 2011 και έχει βγει ισχυρότερη από την περιφερειακή τραπεζική κρίση της φετινής άνοιξης, με περισσότερες καταθέσεις και μια ευκαιριακή εξαγορά της αποτυχημένης First Republic Bank.

Το περσινό Νο. 1, η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ, έπεσε στο Νο. 338 λόγω των μη πραγματοποιηθεισών ζημιών στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο.

Το Global 2000 κατατάσσει τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο χρησιμοποιώντας τέσσερις μετρήσεις: πωλήσεις, κέρδη, περιουσιακά στοιχεία και αξία αγοράς. Ως όμιλος, οι εταιρείες στη λίστα του 2023 αντιπροσωπεύουν 50,8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις, 4,4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη, 231 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και 74 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αγοραία αξία.

Τα σωρευτικά κέρδη, τα περιουσιακά στοιχεία και η αγοραία αξία μειώθηκαν ελαφρώς από πέρυσι, αν και αυτή είναι η πρώτη φορά που τα συνολικά έσοδα ξεπέρασαν τα 50 τρισεκατομμύρια δολάρια. Υπάρχουν 58 χώρες που εκπροσωπούνται από τις εισηγμένες εταιρείες στη λίστα. Οι ΗΠΑ πρωτοστατούν με 611 εταιρείες στην κατάταξη και η Κίνα έρχεται δεύτερη με 346 εταιρείες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα