Την ώρα που οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό, το φαινόμενο Ελ Νίνιο, έρχεται για να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Προϊόντα, όπως ο καφές, η ζάχαρη και η σοκολάτα αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι τιμές τους έχουν εκτοξευθεί στα ύψη φέτος λόγω των περιορισμών στην προσφορά. Η επιστροφή του Ελ Νίνιο και οι προοπτικές για θερμότερο και ξηρότερο καιρό στις χώρες παραγωγής απειλούν τώρα να επιδεινώσουν τη στενή προσφορά.

Ρύζι: Η μεγαλύτερη έλλειψη της τελευταίας 20ετίας

Εκτίναξη τιμών

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι έμποροι λιανικής κλειδώνουν τα βάζα στιγμιαίου καφέ σε θήκες ασφαλείας για να αποτρέψουν την κλοπή. Στην Ιαπωνία,  μια εταιρεία ποτών ανέστειλε την πώληση του χυμού πορτοκαλιού Tropicana λόγω έλλειψης. Και στη Γερμανία, οι παρασκευαστές σοκολάτας και μπισκότων παραπονιούνται για το αυξανόμενο κόστος της ζάχαρης και του κακάο.

Είναι μια γωνιά της αγοράς εμπορευμάτων, μαζί με τον χρυσό, που μειώνει την αποπληθωριστική τάση, ακόμη και όταν το κόστος των βασικών τροφίμων όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά μειώνεται. Αυτή την εβδομάδα, οι τιμές τoυ robusta (ποικιλία καφέ) εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 2008, καθιστώντας ακριβότερο για τους αγοραστές σε όλο τον κόσμο την απόκτηση φθηνού ροφήματος.

Οι τιμές των μαλακών εμπορευμάτων ( κακάο, ζάχαρη, καφές), έσπασαν κάθε ρεκόρ φέτος, σημειώνοντας άνοδο περίπου 24%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης γεωργίας υποχώρησε 3% λόγω της πτώσης των τιμών του σιταριού και του καλαμποκιού. «Οι καταναλωτές θα αρχίσουν να βλέπουν το κόστος του ψωμιού και των ζυμαρικών να μειώνεται καθώς οι τιμές των δημητριακών έχουν μειωθεί, αλλά το τελευταίο πράγμα που θα πέσει θα είναι η ζάχαρη, ο καφές και τα γλυκά σας», δήλωσε η Kona Haque, επικεφαλής της έρευνας στην ED&F Man.

Η παραγωγή κόκκων robusta αναμένεται να μειωθεί κατά 5% στη Βραζιλία, ενώ στην Ινδονησία, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα robusta στον κόσμο, η παραγωγή προβλέπεται να μειωθεί κατά 20%. Αυτό σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των αποθεμάτων στο Βιετνάμ, τον μεγαλύτερο παραγωγό robusta, είναι πιθανό να διατηρήσει τις τιμές υψηλές.

Για τους ήδη ταλαιπωρημένους σοκολατοποιούς, ο πόνος που έφερε το φαινόμενο  Ελ Νίνιο θα μπορούσε επίσης να επιδεινωθεί.

Μείωση της παραγωγής κακάο

Η παραγωγή κόκκων κακάο στη Δυτική Αφρική – τη μεγαλύτερη περιοχή ανάπτυξης – μπορεί να μειωθεί την επόμενη περίοδο έως και 8% λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με τον Fuad Mohammed Abubakar, επικεφαλής της Ghana Cocoa Marketing Company. Οι τιμές του κακάο έχουν ήδη αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών φέτος, μετά από μια απογοητευτική συγκομιδή στην Aκτή Ελεφαντοστού.

Σε έλλειψη οι χυμοί πορτοκαλιού

Επιπλέον, μεταξύ των ειδών πρωινού, ο χυμός πορτοκαλιού έχει πιθανώς σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών μετά από μια έλλειψη εφοδιασμού που προκαλείται λόγω ζημιών από τυφώνες στην κορυφαία πολιτεία παραγωγής των ΗΠΑ, την Φλόριντα. Το γεγονός αυτό, οδήγησε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε ρεκόρ 56 ετών.

«Δεν αναμένουμε μεγάλες αυξήσεις της προσφοράς, ενώ η ζήτηση θα μπορούσε να επιβραδυνθεί, ειδικά σε τμήματα του πληθυσμού με χαμηλότερο εισόδημα που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τόσο υψηλές τιμές», δήλωσε ο Μάρκος Φάβα Νέβες, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο.

Υπάρχουν ήδη ενδείξεις, ότι η βιομηχανία ποτών απομακρύνεται από τον χυμό πορτοκαλιού, με τους εμφιαλωτές να στρέφονται σε διαφορετικά φρούτα ή μείγματα. Στην Ιαπωνία, ήταν η Kirin Beverage Company Ltd, για παράδειγμα, που πρόσφατα δήλωσε ότι αναστέλλει προσωρινά την πώληση του χυμού πορτοκαλιού Tropicana, λόγω της στενής παγκόσμιας προσφοράς.

Αν και οι τιμές των σούπερ μάρκετ μπορεί να μην πέσουν πολύ σύντομα, οι πωλήσεις γλυκών αναμένεται να παραμείνουν ανθεκτικές, καθώς θεωρούνται μικρές πολυτέλειες που οι άνθρωποι δεν είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν σε σύγκριση με τις  διακοπές ή  την αγορά ενός καινούργιου αυτοκινήτου, σύμφωνα με την ED&F Man’s Haque.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities