Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να σκληρύνουν πολύ τη στάση τους απέναντι σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, δείχνοντας πρόθεση να ελέγξουν περισσότερο την αγορά απαιτώντας ειδικές άδειες και τήρηση κανονισμών. Η πανίσχυρη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) προχώρησε σε αγωγές κατά δύο μεγάλων ανταλλακτηρίων κρύπτο που λειτουργούσαν μέχρι τώρα στη χώρα χωρίς ουσιαστικό έλεγχο και πλέον αναμένεται σκληρός δικαστικός αγώνας και από τις δύο πλευρές. Ιστορικά, όταν η SEC προχωρά σε τέτοιες κινήσεις συνήθως πραγματοποιούνται μεγάλες εποπτικές και ρυθμιστικές αλλαγές.

«Μπλόκο» στην πρόσβαση της Binance στο τραπεζικό σύστημα

Αυστηρότερη ρυθμιστική αρχή

Πλέον η αυξανόμενη καταστολή στα κρύπτο και κινήσεις επιβολής του νόμου έχουν κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες μια από τις αυστηρότερες ρυθμιστικές αρχές κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Οι νομικές αυτές κινήσεις και η εποπτεία αποτελούν σημείο καμπής για έναν κλάδο που φαινόταν να κερδίζει μεγάλη αποδοχή μόλις πριν από ένα χρόνο.

Τα κρυπτονομίσματα δημιουργήθηκαν με αντικυβερνητική αύρα, ως αποκεντρωμένο χρηματοοικονομικό σύστημα που θα λειτουργούσε πέρα από την εμβέλεια των ρυθμιστικών αρχών. Αλλά καθώς η αγορά γνώριζε μεγάλη ανάπτυξη από το 2021, οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων ξεκίνησαν λόμπι στην Ουάσιγκτον σε μια προσπάθεια να εμφανιστούν ως επιχειρήσεις που τηρούν το γράμμα του Νόμου, πρόθυμες να συνεργαστούν με την κυβέρνηση. Η προσπάθεια αυτή όμως απέτυχε σε μεγάλο βαθμό. Πέρυσι σειρά από καταρρεύσεις κρυπτονομισμάτων δημιούργησε ευρεία καχυποψία για τον κλάδο. Αυτό έκανε το Κογκρέσο, τις ρυθμιστικές αρχές αλλά και το κοινό όλο και πιο εχθρικά απέναντι σε εταιρείες κρυπτονομισμάτων.

Οι ομοσπονδιακές αρχές δεν δίστασαν να ασκήσουν αγωγή κατά της Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, κατηγορώντας την ότι είχε στήσει παράνομο χρηματιστήριο στο έδαφος των ΗΠΑ με το οποίο διαχειριζόταν κεφάλαια πελατών της αξίας πολλών δις δολ.

Βαριές κατηγορίες

Η SEC θεωρεί ότι η εταιρεία ενήργησε σε «κατάφωρη παραβίαση» της νομοθεσίας περί τίτλων των ΗΠΑ. Κατονόμασε επίσης τον επικεφαλής της Binance Τσανγκπέντ Ζάο ως κατηγορούμενο. «Μέσω 13 κατηγοριών, πιστεύουμε ότι οι οντότητες του Ζαο και της Binance εμπλέκονται σε έναν εκτεταμένο ιστό εξαπάτησης, σύγκρουσης συμφερόντων, έλλειψη γνωστοποίησης (ευαίσθητων πληροφοριών) και καλά υπολογισμένης αποφυγής του νόμου», ανακοίνωσε ο πρόεδρος της SEC, Γκάρι Γκένσλερ. Η SEC κατηγορεί επίσης τον Ζαο και τη Binance ότι χρησιμοποίησαν περιουσιακά στοιχεία πελατών και μάλιστα μετέφεραν ορισμένα σε οντότητα που ελέγχεται από το Ζαο. Οι κατηγορίες αναφέρουν ακόμη ότι ο Ζάο και ο Binance γνώριζαν ότι παραβίαζαν τους νόμους των ΗΠΑ. Το πρώτο 24ωρο μετά τη δίωξη αυτή έφυγαν από τη Binance κεφάλια πελατών αξίας σχεδόν 800 εκατ. δολαρίων.

Λίγες ώρες μετά την άσκηση δίωξης στη Binance και το Ζάο, η SEC κινήθηκε νομικά και κατά της Coinbase, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στην Αμερικής. Οι κατηγορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία ενεργούσε ως μη εγγεγραμμένος στις ΗΠΑ μεσίτης (broker) για συναλλαγές.

«Τουλάχιστον από το 2019, η Coinbase έχει κερδίσει δισεκατομμύρια δολάρια διευκολύνοντας παράνομα την αγορά και πώληση τίτλων περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων», ανέφερε η SEC σε δελτίο τύπου. “Η Coinbase διαπλέκει τις παραδοσιακές υπηρεσίες ενός πρακτορείου ανταλλαγής, μεσίτη και εκκαθάρισης χωρίς να έχει καταχωρήσει καμία από αυτές τις λειτουργίες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όπως απαιτείται από τη νομοθεσία”, αναφέρεται. Η αποτυχία της Coinbase να εγγραφεί και να αδειοδοτηθεί “έχει στερήσει τους επενδυτές από σημαντική προστασία”, ανέφερε επίσης η SEC.

Σκέφτονται να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ

Οι αλλαγές στον κλάδο πλέον προμηνύονται ότι θα είναι πολλές με αποτέλεσμα αρκετές τέτοιες εταιρείες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων να εξετάζουν να εγκαταλείψουν τελείως τη χώρα και να μεταφερθούν σε φορολογικούς

Είναι ενδεικτικό ότι η Coinbase δημιούργησε ήδη θυγατρική στις Βερμούδες. Η Gemini, ανταγωνιστική εταιρεία της Coinbase με έδρα τη Νέα Υόρκη, αναζητά άδεια λειτουργίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το ανταλλακτήριο Bittrex με έδρα το Σιάτλ έπαψε τελείως τις δραστηριότητές του στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto
Bankman-Fried: Τα πολλά πρόσωπα του πρώην βασιλιά των crypto
Crypto |

Αλτρουιστής, ριψοκίνδυνος ή απατεώνας; Ποιος είναι τελικά ο Bankman-Fried της FTX

Αλτρουιστής, ριψοκίνδυνος ή απατεώνας; Οι συνεργάτες του τον «πούλησαν», οι δικαστές τον κατηγορούν για πλάνη και απάτη, ενώ η οικογένειά του μιλά για αυτισμό - Ποιος είναι τελικά ο Bankman-Fried της FTX;