Την πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση θα φθάσει το 149% το 2023 έκαναν αναλυτές που συμμετείχαν σε μηνιαία έρευνα της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής. Το ποσοστό θα είναι αυξημένο, σε σύγκριση με αυτό που εκτιμούσαν στην αμέσως προηγούμενη (126%).

Τον Μάιο, αναλυτές υπολόγισαν πως οι τιμές αυξήθηκαν 9%. Ο πληθωρισμός τον Απρίλιο ήταν 8,4%, σύμφωνα με το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής της χώρας.

Αργεντινή: Το νέο χαρτονόμισμα των 2.000 πέσος αξίζει μόλις 4 δολάρια

Η οικονομία της Αργεντινής, υπό πίεση λόγω ιστορικής ξηρασίας που επιδεινώνει η συνεχιζόμενη νομισματική κρίση, εκτιμάται πως θα συρρικνωθεί κατά 3% φέτος, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Οι αναλυτές προβλέπουν πως το πέσο, η επίσημη ισοτιμία του οποίου έναντι του δολαρίου βρίσκεται στα 245:1, θα κλείσει τη χρονιά υποχωρώντας ακόμη περισσότερο, στα 408,68:1 έναντι του δολαρίου, και το 2024 στα 917,5:1.

Η ραγδαία αύξηση των τιμών και η μείωση των αποθεμάτων συναλλάγματος δυσκολεύουν τα πράγματα για την κεντροαριστερή κυβέρνηση της Αργεντινής ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου.

Η έρευνα του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας της Λατινικής Αμερικής έγινε σε δείγμα 38 ειδικών από την 29η ως την 31η Μαΐου.

Δεν μπορεί να ξεφύγει από την κρίση η Αργεντινή

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 109% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, το υψηλότερο ποσοστό από το 1991 όταν η Αργεντινή έβγαινε τότε από την κρίση υπερπληθωρισμού. Οι καλπάζουσες αυξήσεις των τιμών μαζί με ξηρασία ρεκόρ που βιώνει ξανά η χώρα, αναμένεται να ωθήσουν την οικονομία σε ύφεση πριν από τις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο. Οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε έρευνα της κεντρικής τράπεζας βλέπουν τον πληθωρισμό κοντά στο 150% σε ετήσια βάση για τους επόμενους 12 μήνες.

Ο πληθωρισμός στη χώρα έσπασε το φράγμα του 100% για πρώτη φορά μετά από 30 ολόκληρα χρόνια, ενώ τα συναλλαγματικά αποθέματα και ειδικά αυτά σε δολάρια έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τις προσπάθειες στήριξης του νομίσματος. Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με τα άλλα οικονομικά προβλήματα έχουν δημιουργήσει δίλημμα για την κυβέρνηση. Το Μπουένος Άιρες ανησυχεί σοβαρά για το πώς να ελέγξει τον πληθωρισμό ώστε να αποφύγει νέα κατάρρευση του νομίσματος, αλλά και πως θα προστατεύσει παράλληλα τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή