Από τη Φλόριντα μέχρι την Καλιφόρνια, υπάρχουν περιοχές των ΗΠΑ,  όπου ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αυξάνεται, σύμφωνα με το CNBC.

Το 2022, ο πληθωρισμός έφτασε σε υψηλό 40 ετών. Από τότε, άρχισε σιγά-σιγά να μειώνεται — αλλά ορισμένες πόλεις εξακολουθούν να μην τα πηγαίνουν πολύ καλά.

Πληθωρισμός: Τι μέτρα λαμβάνουν οι κυβερνήσεις

Οι πόλεις στη Φλόριντα, για παράδειγμα, βρίσκονται στην κορυφή της πρόσφατης λίστας του WalletHub με τις πόλεις όπου ο πληθωρισμός αυξάνεται περισσότερο. Όσον αφορά τις μεμονωμένες πόλεις, το Μαϊάμι είναι το Νο. 1, ενώ η Τάμπα της Φλόριντα κατατάσσεται τέταρτη στη λίστα.

Κατά τους 12 μήνες που έληξαν τον Απρίλιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή — ο οποίος μετρά τη μεταβολή των τιμών για αγαθά και υπηρεσίες που πληρώνουν οι καταναλωτές — αυξήθηκε κατά 9% στο Μαϊάμι και κατά 7,7% στην Τάμπα, σε σύγκριση με 4,9% για τις ΗΠΑ συνολικά.

Οι τιμές των κατοικιών

Το άνω του μέσου όρου άλμα του Μαϊάμι οφείλεται εν μέρει στην αύξηση κατά 15% στις τιμές των κατοικιών από τον Απρίλιο του 2022, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ. «Άλλα κόστη έχουν επίσης αυξηθεί στο Μαϊάμι και σε ολόκληρη τη Φλόριντα», λέει η διευθύντρια επικοινωνίας του WalletHub, Jill Gonzalez.

«Εκτός από τη στέγαση, άλλα έξοδα διαβίωσης έχουν αυξηθεί»,σημειώνει η Gonzalez στο CNBC Make It. «Η ηλεκτρική ενέργεια και άλλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ήταν μερικοί από τους μεγαλύτερους μοχλούς του πληθωρισμού».

Το κόστος τροφίμων

Το κόστος τροφίμων στο Μαϊάμι αυξήθηκε 7,9% μεταξύ Απριλίου 2022 και Απριλίου 2023, ενώ οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 7,1%, σύμφωνα με την έρευνα.

Στη Νέα Υόρκη, η αύξηση του πληθωρισμού ήταν πολύ χαμηλότερη -3,7% επί του ΔΤΚ. Ωστόσο, η Νέα Υόρκη έχει υψηλότερο βασικό κόστος ζωής και, κατά συνέπεια, ο πληθωρισμός έχει λιγότερα περιθώρια ανάπτυξης, εξηγεί η Gonzalez.

Η κατάταξη

Ακολουθούν οι αυξήσεις του πληθωρισμού σε 10 μεγάλες πόλεις, που κατατάσσονται βάσει του σταθμισμένου μέσου όρου των μεταβολών του ΔΤΚ σε ετήσια βάση, καθώς και για τους τελευταίους δύο μήνες:

1. Μαϊάμι, Φλόριντα
Αύξηση ΔΤΚ 2 μηνών: 1,4%
Αύξηση 1 έτους: 9%

2. Ντιτρόιτ, Μίσιγκαν
Αύξηση ΔΤΚ 2 μηνών: 2,1%
Αύξηση 1 έτους: 6,6%

3. Φοίνιξ, Αριζόνα
Αύξηση ΔΤΚ 2 μηνών: 1,5%
Αύξηση 1 έτους: 7,4%

4. Τάμπα, Φλόριντα
Αύξηση ΔΤΚ 2 μηνών: 1,1%
Αύξηση 1 έτους: 7,7%

5. Σιάτλ, Ουάσιγκτον
Αύξηση ΔΤΚ 2 μηνών: 1%
Αύξηση 1 έτους: 6,9%

6. Ντάλας, Τέξας
Αύξηση ΔΤΚ 2 μηνών: 1,3%
Αύξηση 1 έτους: 5,8%

7. Ντένβερ, Κολοράντο
Αύξηση ΔΤΚ 2 μηνών: 1,3%
Αύξηση 1 έτους: 5,7%

8. Σικάγο, Ουισκόνσιν
Αύξηση ΔΤΚ 2 μηνών: 1,6%
Αύξηση 1 έτους: 4,8%

9. Σαν Ντιέγκο, Καλιφόρνια
Αύξηση ΔΤΚ 2 μηνών: 1%
Αύξηση 1 έτους: 5,3%

10. Χιούστον, Τέξας
Αύξηση ΔΤΚ 2 μηνών: 1,9%
Αύξηση 1 έτους: 5,2%

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή