‘Oλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Κίνα τις τελευταίες ημέρες για μερικούς από τους ισχυρότερους επικεφαλής επιχειρήσεων τεχνολογίας και χρηματοπιστωτικής. Τις επισκέψεις στη χώρα άνοιξε ο Ιλον Μασκ της Tesla και ακολούθησε ο Τζέιμι Ντάιμον της JPMorgan, ενώ τη «σκυτάλη» πήραν στη συνέχεια το αφεντικό της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σάλομον και η επικεφαλής της Citigroup Τζέιν Φρέιζερ.

Το αφεντικό της Siemens, Ρόλαντ Μπους αναμένεται αυτό τον μήνα στην Κίνα για τη δεύτερη επίσκεψή του φέτος, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας, τους Global Times.

Επίσης όσοι έχουν ταξιδέψει στην Κίνα τους τελευταίους μήνες περιλαμβάνουν το αφεντικό της Apple Τιμ Κουκ, της Intel Πάτρικ Γκέσλινγκερ, της General Motors Μαίρη Μπάρα και τον Στίβεν Σβάρτσμαν της Blackstone.

Κίνα: Χαμηλό 7 ετών για της τιμές παραγωγού στην Κίνα – Παραμένει ο κίνδυνος αποπληθωρισμού

Εξήντα επτά ξένοι επιχειρηματικοί ηγέτες παρευρέθηκαν στο ειδικό φόρουμ για την ανάπτυξη στην Κίνα φέτος, γνωστό ως China Development Forum, αν και ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος κατά είκοσι τέτοια στελέχη σε σύγκριση με το 2019. Τον Μάρτιο ο Ρόλαντ Μπους της Simenes μαζί με τον Τιμ Κουκ, τον Αμίν Νάσερ της Aramco και τον Ολα Καλένιους της Mercedes-Benz παρευρέθηκαν σε αυτό το China Development Forum. Τότε είχε αναφερθεί ότι οι ηγέτες αυτοί δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κινεζική αγορά παρά τις παρατεταμένες ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εντάσεις και την πρόοδο της χώρας όσον αφορά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Επισήμως οι πιο πρόσφατες επισκέψεις όπως αυτές των Μασκ, Ντάιμον, Σάλομον και Φρέιζερ, γίνονται στο πλαίσιο συνομιλιών για την ενίσχυση της παρουσίας των εταιρειών κολοσσών της Δύσης στη μεγάλη αγορά της Κίνας. Ανεπίσημα, όμως, οι ηγέτες των πολυεθνικών αυτών φαίνεται ότι ανησυχούν όλο και περισσότερο για την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου αλλά και μεταξύ Ευρώπης και Κίνας – και φαίνεται ότι κατέφτασαν στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου για να στείλουν τα δικά τους μηνύματα και να λάβουν αυτά που είχε να τους δώσει η κινεζική κυβέρνηση.

Ακόμη και ο λαλίστατος στο Twitter υπό άλλες συνθήκες, Ιλον Μασκ αυτή τη φορά δεν έκανε καμία επίσημη ανακοίνωση. Σε παλαιότερες επισκέψεις τόσο ο ίδιος όσο και ο Σάλομον της Goldman Sachs είχαν κάνει δηλώσεις αλλά όχι αυτή τη φορά.

Η έλλειψη ειδήσεων από τα ταξίδια αυτά στην Κίνα από τα υψηλόβαθμα εταιρικά αυτά στελέχη μπορεί να αποδοθεί σε επιφυλακτικότητα, δεδομένου ότι οι πολιτικές και εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ – Κίνας έχουν επιδεινωθεί στο χειρότερο σημείο τους εδώ και δεκαετίες, ανέφεραν πηγές του Reuters.

Η στροφή του Σι Τζινπίγκ

Η αυξανόμενη στροφή του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην εθνική ασφάλεια έχει δημιουργήσει πολλές αβεβαιότητες σε ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί, λένε. Αλλες πηγές εξέφραζαν την εκτίμηση ότι πλέον με τις σχέσεις Δύσης και Κίνας να βαίνουν προς το χειρότερο, τα κορυφαία στελέχη πολυεθνικών που επισκέπτονται τη χώρα δεν κυνηγούν πλέον νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, αλλά επικεντρώνονται στη διατήρηση των υπαρχουσών σχέσεων.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι πολυάριθμες επισκέψεις επικεφαλής εταιρειών από τις ΗΠΑ αποτέλεσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κινεζική οικονομία. Το Πεκίνο επισήμως θεωρεί ότι τα ταξίδια αυτών των στελεχών ήταν σχετικά χαμηλών προσδοκιών λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τον περιορισμό των δραστηριοτήτων της Κίνας. Το Πεκίνο ανέφερε ακόμη ότι όσον αφορά τις ανησυχίες σχετικά με την πιο αυστηρή νομοθεσία της για την αντικατασκοπεία, είναι δικαίωμα της Κίνας να προστατεύει την εθνική της ασφάλεια μέσω ειδικής εσωτερικής νομοθεσίας, ανέφερε το Reuters.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως