Το αστικό πράσινο δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα. Δυστυχώς, στον «πράσινο» δείκτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, η Αθήνα καταλαμβάνει την 33η θέση μεταξύ 37 ευρωπαϊκών πόλεων, καθώς μόλις το 11% της αστικής επιφάνειας καλύπτεται από δέντρα, όταν ταυτόχρονα ο ελάχιστος στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πρόσβαση των κατοίκων σε κοντινό πράσινο δεν ικανοποιείται για 8 στους 10 κατοίκους στη μητροπολιτική περιοχή της ελληνικής πρωτεύουσας (ο ΠΟΥ συνιστά όλοι οι άνθρωποι να κατοικούν σε απόσταση 300 μέτρων από χώρους πρασίνου).

Συγκατοίκηση: Η απάντηση της Gen Z και των millennials στα ακριβά ενοίκια

Από αυτά και μόνο τα στοιχεία γίνεται αντιληπτό ότι οι κατοικίες που γειτνιάζουν με χώρους πρασίνου, πάρκα, άλση και αστικά δάση είναι περιζήτητες, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις.

Ο Εθνικός Κήπος, το Πεδίον του Άρεως, το Πάρκο Φλοίσβου, το Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, ο Βοτανικός Κήπος της Ιουλίας και του Αλέξανδρου Ν. Διομήδη στο Χαϊδάρι, το Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας, το πάρκο στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Άλσος Βεΐκου, το Αττικό Άλσος, το πάρκο στη Νέα Σμύρνη, Άλσος Κηφισιάς, το πάρκο Ανδρέα Παπανδρέου στη Νέα Ερυθραία, το Κτήμα Συγγρού, το Μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδή, το Άλσος Παγκρατίου και ο λόφος Φινοπούλου είναι κάποιες από τις μικρότερες ή μεγαλύτερες πράσινες οάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Έως 32% υψηλότερες τιμές

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά στελέχη του κτηματομεσιτικού κλάδου, οι τιμές των ακινήτων που βρίσκονται σε επαφή με χώρους αστικού πράσινου είναι 8 – 32% υψηλότερες από τις αντίστοιχες των ακινήτων που δεν γειτνιάζουν με τέτοιους χώρους.

Όσον αφορά τη μέγιστη απόσταση που πρέπει να απέχει ένα ακίνητο από έναν χώρο αστικού πρασίνου, ώστε αυτός να ασκεί επίδραση στην αξία του, υποστηρίζεται ότι κυμαίνεται από 50 έως 350 μέτρα.

Οι τιμές σε 15 περιοχές

Στην Αττική οι πιο προσιτές περιοχές που έχουν το προνόμιο να γειτνιάζουν με χώρους πρασίνου βρίσκονται στη δυτική πλευρά του νομού.

Ειδικότερα, οι κατοικίες στο Ίλιον, κοντά στο Μητροπολιτικό Πάρκο Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης» είναι φθηνότερες, με τη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης να φθάνει τα 1.659 ευρώ ανά τ.μ., σύμφωνα με ανάλυση των Insights της Spitogatos, που επικεντρώνεται στις περιοχές δίπλα στα κεντρικά πάρκα και δημοφιλή άλση της Αθήνας.

Στην αμέσως επόμενη θέση με ελάχιστη διαφορά βρίσκεται η περιοχή του Γκύζη και του Πεδίου του Άρεως με τις μέσες τιμές των σπιτιών στα 1.730 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στην ίδια τιμή πωλούνται οι κατοικίες και στις περιοχές Πολύγωνο και Τουρκοβούνια, οι οποίες γειτνιάζουν με το Άλσος Βεΐκου.

Στο διπλανό Γαλάτσι, οι μέσες τιμές των κατοικιών στις περιοχές που έρχονται σε «επαφή» με το Αττικό Άλσος διαμορφώνονται σε 1.900 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στο Χαϊδάρι κοντά στον Βοτανικό Κήπο της Ιουλίας και του Αλέξανδρου Ν. Διομήδη οι αντίστοιχες τιμές πώλησης κινούνται στα 1.840 ευρώ ανά τ.μ.

Στην Καλλιθέα δίπλα στο πάρκο στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης ανέρχεται στα 2.022 ευρώ ανά τ.μ., ενώ πέριξ του πάρκου της Νέας Σμύρνης οι τιμές είναι υψηλότερες, στα 2.500 ευρώ ανά τ.μ.

Πολύ δε πιο υψηλές είναι απέναντι από το πάρκο τους Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρο και λόγω της θέας, καθώς διαμορφώνονται στα 3.073 ευρώ ανά τ.μ.

Στο κέντρο της Αθήνας, η περιοχή Μετς – Καλλιμάρμαρο, δίπλα στο Ζάππειο, ξεχωρίζει με υψηλές μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης διαμερισμάτων, οι οποίες διαμορφώνονται στα 2.935 ευρώ ανά τ.μ., ενώ με βάση τα στοιχεία της Spitogatos στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν και σπίτια με τιμές στις 2.068 ευρώ ανά τ.μ.

Οι περιοχές όπου οι ιδιοκτήτες ζητούν τις ακριβότερες τιμές είναι εκείνες των βορείων προαστίων αν και υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ τους.

Συγκεκριμένα, στο Μαρούσι κοντά στο Κτήμα Συγγρού οι μέσες ζητούμενες τιμές διαμορφώνονται στα 2.665 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στη Νέα Ερυθραία (πάρκου Ανδρέα Παπανδρέου) φθάνουν στα 3.057 ευρώ ανά τ.μ.

Πολύ κοντά βρίσκονται και οι μέσες τιμές των πωλούμενων διαμερισμάτων στην Κηφισιά που «βλέπουν» το ομώνυμο Άλσος ή το Κτήμα Συγγρού.

Στην κορυφή όσον αφορά το ύψος των τιμών βρίσκονται οι κατοικίες σε Παπάγου και Φιλοθέη. Ειδικότερα, οι μέσες ζητούμενες τιμές στην περιοχή του Παπάγου ανέρχονται σε 3.477 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στη Φιλοθέη πλάι από το Αττικό Άλσος φθάνουν στα 3,847 ευρώ ανά τ.μ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα