Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι κάτω των 40 ετών ελπίζουν να συνταξιοδοτηθούν πριν συμπληρώσουν τα 60 τους χρόνια, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς που πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση διαπιστώνουν ότι πρέπει να εργάζονται για μεγαλύτερο διάστημα ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ διαπίστωσε ότι το 44% των ατόμων κάτω των 40 ετών δηλώνει ότι θα ήθελε να σταματήσει να εργάζεται έως την ηλικία των 60 το αργότερο, σύμφωνα με το CNBC.

Focus Bari: Πόσο μεγάλο είναι το χάσμα γενεών στoν χώρο εργασίας

Αύξηση ορίου συνταξιοδότησης

Αυτή είναι μια «σημαντική αποσύνδεση» από αυτό που είναι πιθανό να συμβεί στην πραγματικότητα, αναφέρει η έκθεση.

«Στην πράξη, η διακοπή της εργασίας σε τόσο μικρές ηλικίες θα επιδεινώσει τις αποταμιεύσεις και θα επηρεάσει το συνταξιοδοτικό εισόδημα. Θα μπορούσε επίσης να είναι επιζήμιο σε μακροοικονομικό επίπεδο λόγω της μείωσης των ποσοστών συμμετοχής στις εισφορές», εξηγεί το WEF.

Τα τελευταία χρόνια πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας – όπου έχει οδηγήσει σε ευρεία οργή – έχουν αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης λόγω ανησυχιών όπως το κόστος χρηματοδότησης των συντάξεων καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο.

Εργασία και μετά τα 65 επιθυμούν οι μεγαλύτεροι

Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης αλλάζει σημαντικά όταν εξετάζονται τα πλήρη δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων όλων των ηλικιών. Συνολικά, το 40% δήλωσε ότι θα ήθελε να συνεχίσει να εργάζεται ακόμα και αφού κλείσει τα 65.

Η έκθεση, η οποία κυκλοφόρησε την Πέμπτη και τιτλοφορείται «Living Longer, Better: Understanding Longevity Literacy», περιλαμβάνει ευρήματα από μια παγκόσμια δημοσκόπηση σε πάνω από 350 άτομα σχετικά με τη στάση απέναντι στη συνταξιοδότηση.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία για το μέλλον, το 55% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν είχε αποταμιεύσει αρκετά χρήματα για να συνταξιοδοτηθεί. Περίπου το 37% των ατόμων κάτω των 40 δεν έχουν επίσης σκεφτεί πόσα χρήματα θα χρειαστούν όταν σταματήσουν να εργάζονται, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Σύνταξη και με λιγότερα χρήματα

Οι ερωτηθέντες άνω των 40 ετών φαίνονται πιο ικανοποιημένοι με χαμηλότερα επίπεδα αναπλήρωσης εισοδήματος κατά τη συνταξιοδότηση: το 39% δηλώνει ότι θέλει το ένα τρίτο ή το μισό του τρέχοντος μισθού, σε σύγκριση με μόνο το 25% των ατόμων κάτω των 40 ετών», αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ του τι θα ήθελαν να έχουν οι επίδοξοι συνταξιούχοι από άποψη εισοδήματος και αυτού που προβλέπεται ότι θα έχουν στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Φροντίδα των γονιών

Υπάρχουν ορισμένες οικονομικές ανησυχίες μεταξύ των νεότερων γενιών, σύμφωνα με την έκθεση, με το 45% των ερωτηθέντων κάτω των 40 ετών να πιστεύουν ότι θα χρειαστεί να βοηθήσουν τις παλαιότερες γενιές οικονομικά. «Οι μέρες του «Bank of Mum and Dad» μπορεί να αντιστραφούν», ανέφερε η έκθεση.

Εξετάζοντας τα δεδομένα με περισσότερες λεπτομέρειες, το 38% των ανθρώπων στη Βόρεια Αμερική αναμένουν να παράσχουν οικονομική υποστήριξη στους ηλικιωμένους, σε σύγκριση με το 28% των Ευρωπαίων και το 39% των γυναικών έναντι του 35% των ανδρών.

«Οι λευκοί ερωτηθέντες έχουν σχεδόν τις μισές πιθανότητες να χρειαστεί να στηρίξουν οικονομικά τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας σε σύγκριση με άλλες φυλές», αναφέρεται στην έκθεση.

Τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση δήλωσαν επίσης ότι περίμεναν να παρέχουν φροντίδα σε μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας – κάτι που μπορεί, με τη σειρά του, να επηρεάσει τη δική τους οικονομική σταθερότητα, όπως σημειώνεται στην έκθεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive