
Τη στρατηγική σημασία της κατασκευής και λειτουργίας της πλωτής μονάδας φυσικού αερίου (FSRU) Αλεξανδρούπολης για την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των υφιστάμενων πηγών προμήθειας φυσικού αερίου ολόκληρης της Ν.Α. Ευρώπης, εξήραν από την Αλεξανδρούπολη όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που σηματοδοτεί την επίσημη εκκίνηση του μεγάλου έργου, ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Ζαμπούκης και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστος Μέτιος, ενώ η μέτοχος και πρόεδρος του Δ.Σ. της Gastrade Ελμίνα Κοπελούζου τόνισε στο μήνυμά της ότι ο τερματικός σταθμός LNG έρχεται να καλύψει μία επείγουσα εθνική και ευρωπαϊκή ανάγκη.
«Νέα ενεργειακή πύλη»
«Ο ενεργειακός χάρτης αλλάζει, σήμερα προστίθεται ένας νέος σημαντικός κόμβος, η Αλεξανδρούπολη. Στην ακριτική αυτή πόλη ανοίγεται μια νέα ενεργειακή πύλη όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», είπε η κυρία Κοπελούζου. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα θα καταστεί ενεργειακό σημείο αναφοράς στην περιοχή, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια και στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού με οφέλη για εκατομμύρια πολίτες σε τόσες διαφορετικές χώρες. Σήμερα με όλη τη ρευστότητα στο ενεργειακό και γεωπολιτικό τοπίο η Ελλάδα δείχνει στην Ευρώπη πώς μπορεί ν’ απαντήσει με σταθερά στρατηγικά βήματα στην αβεβαιότητα των καιρών και μέσα από την ανάπτυξη να προσφέρει λύσεις από τις οποίες όλοι μπορούνε να βγούνε κερδισμένοι».
Ευχαριστώντας τον πατέρα της, Δημήτρη Κοπελούζο, «που πρώτος οραματίστηκε το 2009 κι έβαλε τις βάσεις γι’ αυτό το τόσο σπουδαίο εγχείρημα», δήλωσε πως «όταν οραματιστήκαμε το FSRU στην Αλεξανδρούπολη λίγοι πίστευαν ότι ένα τόσο καινοτόμο για την ελληνική πραγματικότητα έργο θα μπορούσε να υλοποιηθεί κι ακόμα λιγότεροι προέβλεπαν ότι το έργο αυτό θα ερχόταν να καλύψει σε μια κρίσιμη στιγμή μια επείγουσα εθνική και ευρωπαϊκή ανάγκη».
Σημείο αναφοράς στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη
Στη «νέα πύλη ενέργειας για όλη την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη» καλωσόρισε σήμερα τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση για το FSRU Αλεξανδρούπολης, ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Ζαμπούκης. Με μία σύντομη ιστορική αναδρομή στην πορεία προς την υλοποίηση του υψίστης σημασίας ενεργειακό έργο, ο κ. Ζαμπούκης έκανε ειδική μνεία στο όραμα και την αποφασιστικότητα του Δημήτρη Κοπελούζου, το οποίο όπως είπε γίνεται πράξη «με τη στήριξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των ευρωπαίων εταίρων μας». Δήλωσε τη στήριξη της δημοτικής Αρχής στην επένδυση, μέσω της οποίας «η Αλεξανδρούπολη γίνεται σημείο αναφοράς στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και σημαντική πύλη ενέργειας για την Ευρώπη συμβάλλοντας στην ενεργειακή αυτάρκεια και αυτονομία», συμπληρώνοντας πως «υποστηρίζουμε σθεναρά και την αυστηρή τήρηση της υφιστάμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, προσδοκώντας και τα ανάλογα αντισταθμιστιά οφέλη για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του».
Σταυροδρόμι
Ο περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη γεωγραφική θέση τής περιοχής η οποία από την αρχαιότητα αποτελούσε πέρασμα, γέφυρα και σταυροδρόμι για ανθρώπους, εμπορεύματα και πολιτισμούς. «Τον ίδιο αυτό ρόλο ο τόπος μας καλείται να παίξει και σήμερα στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών. Η αξιοποίηση των λιμανιών και των αεροδρομίων τής Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, ο αυτοκινητόδρομος της Εγνατίας με τους κάθετους άξονές του, ο νέος συνοριακός σταθμός στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου, οι αγωγοί φυσικού αερίου TAP και IGB και σήμερα το έργο της πλωτής μονάδας υγροποιημένου αερίου που ξεκινά συμβολικά, ενισχύουν αυτό το ρόλο που καλείται να παίξει η περιοχή μας και ταυτόχρονα την αναβαθμίζουν γεωπολιτικά», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο «αβέβαιο διεθνές περιβάλλον που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, στον τομέα της ενέργειας αλλά και της οικονομίας γενικότερα» τόνισε πως «είναι κρίσιμο για τα κράτη και τους πολίτες της Ε.Ε. να τροφοδοτούνται από πολλούς διαδρόμους φυσικού αερίου. Με το έργο που ξεκινά σήμερα η Αλεξανδρούπολη και η Α.Μ.Θ. προσφέρουν στην πατρίδα μας, τους βόρειους γείτονές μας, στην Ε.Ε. μια αξιόπιστη λύση κι ένα νέο δρόμο μεταφοράς φυσικού αερίου», σημείωσε ο κ. Μέτιος διαβεβαιώνοντας ότι «η κοινωνία της Α.Μ.Θ. θα είναι δίπλα σε κάθε προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης που έχει ως στόχο την ενεργειακή ασφάλεια της πατρίδας μας και της ευρύτερης περιοχής».


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ