Για πρώτη φορά από την παγκόσμια κρίση του 2008, καταγράφηκε πτώση στον καθαρό παγκόσμιο πλούτο το 2022, σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιου Πλούτου της Credit Suisse που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, καταγράφοντας μια σημαντική οπισθοδρόμηση μετά από σταθερή ανοδική τάση στη συσσώρευση πλούτου στον τομέα των νοικοκυριών, που κράτησε αρκετά χρόνια.
UBS: Πού βρίσκονται οι πιο πλούσιοι του πλανήτη – Η εικόνα στην Ελλάδα
Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν άσχημα νέα, αλλά οι αριθμοί λένε μια πιο αισιόδοξη ιστορία: το σύνολο του ιδιωτικού πλούτου στον κόσμο μειώθηκε κατά 2,4% στα 454,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Πολλά από τα «χαμένα» οφείλονταν σε απώλειες στις αγορές μετοχών και ομολόγων, οι οποίες επηρεάζουν δυσανάλογα τους πλουσιότερους ανθρώπους.
Εν τω μεταξύ, ο παγκόσμιος διάμεσος πλούτος, ένας πιο ουσιαστικός δείκτης για το πώς τα πάει ένα τυπικό άτομο, στην πραγματικότητα αυξήθηκε κατά 3% το 2022.
Εν ολίγοις, ο μέσος άνθρωπος ήταν σε καλύτερη θέση και ένα σωρό εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι δέχθηκαν ψυχρολουσία, σε ένα φαινόμενο που ορισμένοι αναφέρουν ως «εκχώρηση πλούτου».
(Για την ιστορία: Η έκθεση ορίζει την καθαρή θέση ή τον «πλούτο» ως την αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και των πραγματικών περιουσιακών στοιχείων ενός νοικοκυριού, όπως η περιουσία, μείον τα χρέη τους.)
«Διαρροή» πλούτου
Αυτή η «διαρροή πλούτου» από την κορυφή σημαίνει ότι ο κόσμος έχει τώρα περίπου 3,5 εκατομμύρια λιγότερους εκατομμυριούχους, σε όρους δολαρίων ΗΠΑ, από ό,τι είχε το 2021, με ένα νέο σύνολο περίπου 60 εκατομμυρίων.
Ορισμένες χώρες απώλεσαν περισσότερους εκατομμυριούχους από άλλες – μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν 1,8 εκατομμύρια από αυτούς. Οι ΗΠΑ απώλεσαν επίσης τον υψηλότερο αριθμό (17.260) ατόμων που θεωρούνται «ιδιώτες εξαιρετικά υψηλής καθαρής αξίας» με περιουσία άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων.
Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να κερδίζουν με διαφορά όσον αφορά τον αριθμό των πλουσίων: έχει περισσότερους από 120.000 «ιδιώτες εξαιρετικά υψηλής καθαρής αξίας» , ενώ η Κίνα είναι στη δεύτερη θέση με μόλις 33.000.
Όπως υπογραμμίζει το CNN Business, ο συνδυασμός αυτός ερμηνεύεται ως βελτίωση της ανισότητας, αν και μικρής κλίμακος. Το κορυφαίο 1% των νοικοκυριών εξακολουθεί να κατέχει το εκπληκτικό 44,5% του συνόλου του παγκόσμιου πλούτου. Αυτό είναι ελαφρώς μειωμένο από 45,6% το 2021.
«Η παγκόσμια οικονομία βιώνει μια περίοδο εκπληκτικής οικονομικής αλλαγής», έγραψε στην έκθεση ο Paul Donovan, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management. (Η UBS εξαγόρασε την Credit Suisse νωρίτερα φέτος.)
Κι άλλο ένα θετικό στοιχείο: σύμφωνα με τις προβλέψεις της Credit Suisse, ο παγκόσμιος πλούτος θα αυξηθεί κατά 38% την επόμενη πενταετία, φθάνοντας τα 629 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027. Το σημαντικότερο είναι ότι αυτή η ανάπτυξη είναι πιθανό να οδηγηθεί από χώρες μεσαίου εισοδήματος. Ο μέσος πλούτος ανά ενήλικα ανέρχεται στα 84.718 δολάρια και προβλέπεται να αυξηθεί στα 110.270 δολάρια σε αυτό το χρονικό πλαίσιο.
Latest News
Όλο και πιο «πράσινες» οι μεταφορές στην Κίνα
Το ολοκληρωμένο δίκτυο μεταφορών στην Κίνα έχει επεκταθεί σε πάνω από 6 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ενισχύοντας τις δυνατότητες εξυπηρέτησης
Στο «τραπέζι» των συνομιλιών ΕΕ – Κίνα για τους δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα
Η αποδοχή από την ΕΕ της πρόσκλησης της Κίνας να ταξιδέψει στο Πεκίνο υποδηλώνει ότι υπάρχει κάποια δυναμική στις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Γιατί αυξάνεται το κόστος δανεισμού της Βρετανίας - Που διαφέρει η Ρις από την Τρας
Η αγορά των βρετανικών ομολόγων στον απόηχο του πρώτου προϋπολογισμού των Εργατικών - Τι βλέπουν οι αναλυτές και οι επενδυτές
Αλλάζει τώρα τις ετήσιες προβλέψεις της - Ο ρόλος της Κίνας στην πορεία της Estée Lauder
Με ζημίες έρχεται αντιμέτωπη η Estée Lauder, που είδε τις μετοχές της να πέφτουν κατά 24% - Οι νέες εκτιμήσεις
Η άνοδος του πληθωρισμού στην ευρωζώνη ανατρέπει τα δεδομένα για τα επιτόκια
Ο βασικός πληθωρισμός ο οποίος εξαιρεί τα ευμετάβλητα στοιχεία, όπως το τρόφιμα, παρέμεινε απροσδόκητα σταθερός στο 2,7%
Οι Αμερικανοί συνέχισαν να ξοδεύουν ... σαν να μην υπάρχει αύριο
Ο δομικός δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο αγαπημένος δείκτης πληθωρισμού της Fed, παρέμεινε αμετάβλητος τον Σεπτέμβριο
Πώς ο Τραμπ έχασε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια μέρα
Μετά τη χειρότερη ημέρα για τη μετοχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Τραμπ, ο πρώην πρόεδρος έχασε 1,3 δισ.
UBS: Η ευρωπαϊκή οικονομία μπορεί ακόμη να εκπλήξει θετικά τους επενδυτές
Η UBS εξακολουθεί να αναμένει θετική δυναμική ανάπτυξης το επόμενο έτος, εν μέσω μιας σειράς θετικών στοιχείων
Στο μικροσκόπιο της ΕΕ η Temu - Εξετάζεται για παράνομες πωλήσεις
Η έρευνα της Κομισιόν θα εστιάσει σε 4 τομείς που αφορούν τη δραστηριοποίηση της Temu, με την υποψία παραβάσεων του νόμου της ΕΕ
Βουτιά 27% στα καθαρά κέρδη της Stellantis - Προχωράει η μείωση αποθεμάτων στις ΗΠΑ
Η Stellantis γνωστοποίησε καθαρά έσοδα για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου ύψους 33 δισ. ευρώ, κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών