Για πρώτη φορά από την παγκόσμια κρίση του 2008, καταγράφηκε πτώση στον καθαρό παγκόσμιο πλούτο το 2022, σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιου Πλούτου της Credit Suisse που δόθηκε  χθες στη δημοσιότητα, καταγράφοντας μια σημαντική οπισθοδρόμηση μετά από σταθερή ανοδική τάση στη συσσώρευση πλούτου στον τομέα των νοικοκυριών, που κράτησε αρκετά χρόνια.

UBS: Πού βρίσκονται οι πιο πλούσιοι του πλανήτη – Η εικόνα στην Ελλάδα

Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν άσχημα νέα, αλλά οι αριθμοί λένε μια πιο αισιόδοξη ιστορία: το σύνολο του ιδιωτικού πλούτου στον κόσμο μειώθηκε κατά 2,4% στα 454,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Πολλά από τα «χαμένα» οφείλονταν σε απώλειες στις αγορές μετοχών και ομολόγων, οι οποίες επηρεάζουν δυσανάλογα τους πλουσιότερους ανθρώπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Εν τω μεταξύ, ο παγκόσμιος διάμεσος πλούτος, ένας πιο ουσιαστικός δείκτης για το πώς τα πάει ένα τυπικό άτομο, στην πραγματικότητα αυξήθηκε κατά 3% το 2022.

Εν ολίγοις, ο μέσος άνθρωπος ήταν σε καλύτερη θέση και ένα σωρό εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι δέχθηκαν ψυχρολουσία, σε ένα φαινόμενο που ορισμένοι αναφέρουν ως «εκχώρηση πλούτου».

(Για την ιστορία: Η έκθεση ορίζει την καθαρή θέση ή τον «πλούτο» ως την αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και των πραγματικών περιουσιακών στοιχείων ενός νοικοκυριού, όπως η περιουσία, μείον τα χρέη τους.)

«Διαρροή» πλούτου

Αυτή η «διαρροή πλούτου» από την κορυφή σημαίνει ότι ο κόσμος έχει τώρα περίπου 3,5 εκατομμύρια λιγότερους εκατομμυριούχους, σε όρους δολαρίων ΗΠΑ, από ό,τι είχε το 2021, με ένα νέο σύνολο περίπου 60 εκατομμυρίων.

Ορισμένες χώρες απώλεσαν περισσότερους εκατομμυριούχους από άλλες – μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν 1,8 εκατομμύρια από αυτούς. Οι ΗΠΑ απώλεσαν επίσης τον υψηλότερο αριθμό (17.260) ατόμων που θεωρούνται «ιδιώτες εξαιρετικά υψηλής καθαρής αξίας» με περιουσία άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να κερδίζουν με διαφορά όσον αφορά τον αριθμό των πλουσίων: έχει περισσότερους από 120.000 «ιδιώτες εξαιρετικά υψηλής καθαρής αξίας» , ενώ η Κίνα είναι στη δεύτερη θέση με μόλις 33.000.

Όπως υπογραμμίζει το CNN Business, ο συνδυασμός αυτός ερμηνεύεται ως βελτίωση της ανισότητας, αν και μικρής κλίμακος. Το κορυφαίο 1% των νοικοκυριών εξακολουθεί να κατέχει το εκπληκτικό 44,5% του συνόλου του παγκόσμιου πλούτου. Αυτό είναι ελαφρώς μειωμένο από 45,6% το 2021.

«Η παγκόσμια οικονομία βιώνει μια περίοδο εκπληκτικής οικονομικής αλλαγής», έγραψε στην έκθεση ο Paul Donovan, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management. (Η UBS εξαγόρασε την Credit Suisse νωρίτερα φέτος.)

Κι άλλο ένα θετικό στοιχείο: σύμφωνα με τις προβλέψεις της Credit Suisse, ο παγκόσμιος πλούτος θα αυξηθεί κατά 38% την επόμενη πενταετία, φθάνοντας τα 629 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027. Το σημαντικότερο είναι ότι αυτή η ανάπτυξη είναι πιθανό να οδηγηθεί από χώρες μεσαίου εισοδήματος. Ο μέσος πλούτος ανά ενήλικα ανέρχεται στα 84.718 δολάρια και προβλέπεται να αυξηθεί στα 110.270 δολάρια σε αυτό το χρονικό πλαίσιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή