Ενώ οι νεότεροι δισεκατομμυριούχοι όπως ο Ιλον Μασκ (51 ετών) και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ (39 ετών) κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του τύπου, η πλειονότητα των δισεκατομμυριούχων στον κόσμο είναι σε ηλικία συνταξιοδότησης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Η μέση ηλικία των 3.194 δισεκατομμυριούχων του κόσμου είναι 67 ετών, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας δεδομένων Altrata που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Το 42% είναι άνω των 70 ετών και λιγότερο από το 10% είναι κάτω των 50 ετών, όπως αναφέρει το CNBC.
Ερευνα: Ποιες πόλεις επιλέγουν για να μείνουν οι δισεκατομμυριούχοι
«Συνταξιούχοι» δισεκατομμυριούχοι
Ενώ τα τεχνολογικά wunderkinds και οι διασημότητες της μουσικής και του αθλητισμού μπορεί να τραβούν τη μεγαλύτερη προσοχή, οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου είναι σε μεγάλο βαθμό ηλικιωμένοι επιχειρηματίες, όπως ο Γουόρεν Μπάφετ, 92 και ο Μπερνάρ Αρνό, 74, που πέρασαν μια ζωή για να εισέλθουν στο κλαμπ των 9 μηδενικών. Σύμφωνα με την έκθεση, η μέση ηλικία των δισεκατομμυριούχων του κόσμου έχει αυξηθεί ελαφρώς τα τελευταία πέντε χρόνια.
«Πολλοί από τους νεότερους δισεκατομμυριούχους έχουν δημιουργήσει την περιουσία τους από την τεχνολογία, η οποία υπήρξε μια βιομηχανία γρήγορης δημιουργίας πλούτου και τραβάει πολύ την προσοχή των μέσων ενημέρωσης», δήλωσε η Maya Imberg, ανώτερη διευθύντρια στην Altrata. «Αλλά ο περισσότερος πλούτος χρειάζεται πολύ χρόνο για να συσσωρευτεί εκτός και αν κληρονομηθεί. Απαιτείται η συντριπτική πλειοψηφία της επιχειρηματικής τους ζωής για να δημιουργήσουν αυτό το ποσό πλούτου».
Οι κατηγορίες
Οι διαφορετικές ηλικιακές ομάδες των δισεκατομμυριούχων έχουν επίσης διαφορετικές πηγές πλούτου. Για τους δισεκατομμυριούχους κάτω των 50 ετών, η τεχνολογία και τα τραπεζικά/χρηματοοικονομικά αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της δημιουργίας πλούτου τους, με το 21% να κάνει την περιουσία του στον τραπεζικό/χρηματοοικονομικό τομέα και το 20% στην τεχνολογία. Οι δισεκατομμυριούχοι μεταξύ 50 και 70 ετών έβγαλαν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους στον τραπεζικό/χρηματοοικονομικό τομέα (24%) και στους βιομηχανικούς ομίλους (8,3%), ενώ εκείνοι άνω των 70 έκαναν τα δισεκατομμύρια τους από χρηματοδότηση (18%), ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων (11%) και ακίνητα ( 8,3%).
Οι χώρες
Συνολικά, ο πληθυσμός των δισεκατομμυριούχων του κόσμου μειώθηκε κατά 3,5% το 2022, σε σύνολο 3.194, σύμφωνα με την Altrata. Ενώ ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων μπορεί να έχει σταθεροποιηθεί ή ακόμη και να έχει αυξηθεί ελαφρώς φέτος με τον ανερχόμενο τεχνολογικό τομέα, η πτώση το 2022 σηματοδότησε την πρώτη διολίσθηση από το 2018, σύμφωνα με την έκθεση.
Η Βόρεια Αμερική σημείωσε πτώση 2,3%, σε 1.011 δισεκατομμυριούχους, ενώ η Ασία σημείωσε πτώση 7,1% και η Ευρώπη 2,2%. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό δισεκατομμυριούχων στον κόσμο , με 955, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως. Η Κίνα ακολουθεί, με 357 δισεκατομμυριούχους μέχρι το τέλος του 2022.
Οι πόλεις
Η Νέα Υόρκη εξακολουθεί να είναι η κορυφαία πόλη για τους δισεκατομμυριούχους παγκοσμίως, με 136. Το Χονγκ Κονγκ κατετάγη δεύτερο, με 112, ακολουθούμενο από το Σαν Φρανσίσκο (84), τη Μόσχα (76) και το Λονδίνο (75).
Ενώ τέσσερις από τις 15 πόλεις των κορυφαίων δισεκατομμυριούχων βρίσκονται στις ΗΠΑ, η Imberg τόνισε ότι ο παγκόσμιος πλούτος εξαπλώνεται γρήγορα και σε άλλες χώρες.
«Αν κοιτούσατε τη λίστα πριν από 10 χρόνια, θα φαινόταν διαφορετικά», είπε. «Τώρα, υπάρχουν αρκετές κινεζικές πόλεις και πόλεις εκτός των ΗΠΑ στη λίστα», πρόσθεσε.
Οι γυναίκες
Οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν ένα μικρό μερίδιο των δισεκατομμυριούχων, στο 12,5%, σύμφωνα με την έκθεση. Ωστόσο, ως ομάδα είναι νεότερη από τους άντρες ομολόγους τους, με το 18% των δισεκατομμυριούχων να είναι κάτω των 50 ετών.
«Η διαφοροποίηση των παγκόσμιων αγορών πλούτου, η ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, οι αργά εξελισσόμενες πολιτιστικές συμπεριφορές και η αυξανόμενη συχνότητα σημαντικών μεταφορών πλούτου μεταξύ γενεών είναι όλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του αριθμού των νεότερων γυναικών, σύμφωνα με την έκθεση.
Latest News
Πού θα κλειδώσει το ουδέτερο επιτόκιο της ΕΚΤ - Ο εκτιμήσεις Κάζακς
Οι συζητήσεις για το ουδέτερο περιπλέκονται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο
Σχέδιο για τόνωση των επενδύσεων με το premium «Made in Germany», προωθεί το SPD
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε αίτημα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ώστε να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα
Θα έκανε τα πάντα για να τον... αποφύγει - Το αμερικανικό δίκτυο ABC και ο Τραμπ
Ο άλλοτε σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ και προκάλεσε μια διαμάχη με το δίκτυο ABC
Γιατί οι Millennials δεν αγοράζουν πλέον σπίτια;
Οι τιμές των σπιτιών δεν είναι το μόνο που εμποδίζει τους millennials να αγοράζουν ακίνητα - Τι άλλο τους ανησυχεί
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους