Σε έρευνα της δημοσκοπικής εταιρίας YouGov για λογαριασμό της τράπεζας των Γερμανικών Ταχυδρομείων το 17,2% των συνολικά 2.059 ερωτηθέντων επέλεξε να απαντήσει σε ερώτηση για το πως βλέπει τις ανοδικές τιμές ότι τα βγάζει πέρα μετά δυσκολίας.
Ένα χρόνο περίπου νωρίτερα, στην ίδια έρευνα, το ποσοστό των ερωτηθέντων που δυσκολευόταν να τα «φέρει βόλτα» με το κόστος ζωής ήταν χαμηλότερο και διαμορφωνόταν στο 11%. Συνολικά πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στην φετινή έρευνα, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 15 και 18 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ότι για να καλύψει τα καθημερινά έξοδα «επιστρατεύει» τις αποταμιεύσεις του: Ένα 10% «πολύ» και ένα 28% «λίγο». Ενδιαφέρον έχει ότι το 17,7% δήλωσε ότι δεν έχει καθόλου χρήματα «στην άκρη» και ότι το 40% δήλωσε ότι έχει αρκετές αποταμιεύσεις για να αντεπεξέλθει στις υψηλότερες τιμές.
Ο «μεγάλος ασθενής»… έχει σφυγμό: Πότε επιστρέφει η Γερμανία στην ανάπτυξη
Υποχώρηση του πληθωρισμού στο 4,5%
Η πορεία του πληθωρισμού τις τελευταίες εβδομάδες στη Γερμανία αφήνει περιθώρια συγκρατημένης αισιοδοξίας για μια σταδιακή μείωση τιμών. Τον Σεπτέμβριο ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα περιορίστηκε στο 4,5%, βάσει πρώτων υπολογισμών. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο πληθωρισμού από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Οικονομολόγοι αναμένουν περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες.
«Με την αργή, αλλά σταθερή μείωση του πληθωρισμού η κατάσταση θα εκτονωθεί», εκτιμά ο επικεφαλής επενδύσεων της Deutsche Bank Ούλριχ Στέφαν σε μια πρώτη αξιολόγηση της δημοσκόπησης της YouGov. Τόσο ο Ούλριχ Στέφαν, όσο και άλλοι ειδικοί εκτιμούν ωστόσο ότι ο πληθωρισμός «θα παραμείνει πάνω από το 2% για αρκετό καιρό παρά τις συνεχείς αυξήσεις του βασικού επιτοκίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σχεδόν το 10% σταμάτησε να αποταμιεύει
Με συνεχείς αυξήσεις του βασικού επιτοκίου η ΕΚΤ προσπαθεί να συμπιέσει τον πληθωρισμόΕικόνα: Boris Roessler/dpa/picture alliance
Ξεκινώντας από τον Ιούλιο του 2022, η ΕΚΤ προχώρησε δέκα φορές στην σταδιακή αύξηση του βασικού επιτοκίου με στόχο να τιθασεύσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.Τα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν ακριβότερες τις πιστώσεις, γεγονός που περιορίζει τη ζήτηση και αντισταθμίζει τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού, είναι με λίγα λόγια το σκεπτικό της Φρανκφούρτης. Το βασικό επιτόκιο, με το οποίο οι τράπεζες μπορούν να δανείζονται χρήματα από την ΕΚΤ, βρίσκεται πλέον στο 4,5%.
Το επιτόκιο καταθέσεων, το οποίο λαμβάνουν οι τράπεζες για κατατεθειμένα κεφάλαια στην Φρανκφούρτη έχει φθάσει το 4,0%, το υψηλότερο από τις απαρχές της νομισματικής ένωσης το 1999. Σήμερα οι τράπεζες είναι και πάλι σε θέση να προσφέρουν στους πελάτες τους υψηλότερα επιτόκια για τις καταθέσεις τους.
Στη σφυγμομέτρηση της YouGov λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο (31%) του αντιπροσωπευτικού δείγματος των 2.059 ερωτηθέντων δήλωσε ότι συνέχισε να αποταμιεύει παρά τη μεγάλη άνοδο των τιμών. Ένα 18,8% δηλώνει μάλιστα ότι κατάφερε να βάλει «στην άκρη» περισσότερα χρήματα από ότι στο παρελθόν. Ένα 20,8% δήλωσε ότι αποταμίευσε λιγότερα και ένα 8,7% ότι έπαψε να αποταμιεύει. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, όσοι βάζουν χρήματα «στην άκρη» τα αφήνουν κατά κύριο λόγο στον τρέχοντα λογαριασμό (47,6%) παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (60,5%) γνωρίζει ότι ο πληθωρισμός «ροκανίζει» τις αποταμιεύσεις.
Οι… γκρινιάρηδες
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα οι Γερμανοί θεωρούν τους εαυτούς τους γκρινιάρηδες, ζηλιάρηδες και αυταρχικούς. Ως βασική αιτία της κακής τους διάθεσης κατονομάζουν την πολιτική κατάσταση και τα προβλήματα όπως ο πληθωρισμός, η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά χρεώνουν τη δυσθυμία τους και στον καιρό. Πιστεύουν μάλιστα ότι την καλύτερη διάθεση στην Ευρώπη έχουν οι Δανοί, οι Ιταλοί και οι Ολλανδοί.
Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο Norstat για λογαριασμό του περιοδικού «Playboy», το 58% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζουν τη διάθεση τόσο των ιδίων όσο και των συνανθρώπων τους «όχι και τόσο καλή» έως «πολύ κακή», ενώ το 46% εκτιμά ότι μια από τις βασικές αιτίες για τη γκρίνια του είναι «το κυρίαρχο σύστημα αξιών» που περιλαμβάνει «σκληρούς παράγοντες επιτυχίας όπως η διεκδίκηση», οι οποίοι, όπως λένε, «είναι πιο σημαντικοί από ό,τι οι πιο ήπιοι παράγοντες, όπως η καλή συμπεριφορά ή η γοητεία».
Με πληροφορίες από DW
Latest News
Πώς έκαναν... φτερά 24 τόνοι τσένταρ - Επί ποδός η Scotland Yard
Η Scotland Yard ερευνά την μεγαλύτερη κλοπή τυριών του αιώνα - Ανρθωποκυνηγητό για τους δράστες που "σήκωσαν" πολλούς τόνους τσένταρ
Γιατί η Ernst & Young παραιτείται από ελεγκτής της Super Micro Computer
Η Ernst & Young αποχώρησε ενώ διενεργούσε έλεγχο των αποτελεσμάτων της Super Micro για το οικονομικό έτος που έληξε στις 30 Ιουνίου
Starbucks: Επιστρέφουν στους μαρκαδόρους και τις κούπες και παγώνουν τις τιμές
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος δεσμεύεται να απλοποιήσει το «υπερβολικά περίπλοκο» μενού και να επιστρέψει στις ρίζες των Starbucks
Πλήγμα «made in China» για τις μεγάλες ζυθοποιίες
Οι καταναλωτές περικόπτουν έξοδα και δεν καταναλώνουν μπύρα
Η Volkswagen ξανά σε κρίση - Μπορεί να αλλάξει;
Ένα πλέγμα μάνατζερ, μετόχων, εργαζομένων και πολιτικών, εμποδίζει την αλλαγή πορείας της Volkswagen υποστηρίζουν οι Financial Times
Στα 3 δισ. δολάρια οι έως τώρα άμεσες απώλειες του πολέμου για τον Λίβανο
Οι προβλέψεις διεθνών οργανισμών για το ΑΕΠ του Λιβάνου
Ενώνουν τις δυνάμεις τους Capital Group και KKR
H Capital Group και η KKR σκοπεύουν να καταστήσουν διαθέσιμες επενδυτικές λύσεις υβριδικών αγορών δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για επενδυτές
Το «φλέρτ» της Ελβετίας με τον αποπληθωρισμό και το δίλημμα της κεντρικής τράπεζας
Οι αναλυτές αναμένουν η κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε συναλλαγματικές παρεμβάσεις
«Ψαλίδι» της Ford στα μπόνους των μάνατζερ - «Γκρίνια» για τους στόχους και το κόστος
Η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford που έχει την έδρα της στο Μίτσιγκαν υποχώρησε περισσότερο από 10% την Τρίτη
Πέρασε απο το Κοινοβούλιο ο νέος προυπολογισμός της Πορτογαλίας
Με βάση το σχέδιο προϋπολογισμού η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί κατά 2,1% το 2025 και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα διαμορφωθει στο 93,3%.