Τον χαρακτηρισμό του «μεγάλου ασθενή» της Ευρώπης προσπαθεί να αποτινάξει η Γερμανία, παρά το γεγονός ότι ο Αύγουστος ήταν ο τέταρτος μήνας στη σειρά που εμφάνισε συρρίκνωση η βιομηχανική της παραγωγή.

Σε αντιδιαστολή με την υπόλοιπη Ευρώπη, μάλιστα, η οικονομία της προβλέπεται να είναι η μόνη μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομία που θα συρρικνωθεί φέτος συνολικά.

Η ακρίβεια δυσκολεύει πολλούς Γερμανούς

«Η ιστορία του πληθωρισμού κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel στο CNBC. «Το θηρίο εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά, σε κάποιο βαθμό, το έχουμε δαμάσει. Μπορεί οι αναπτυξιακές μας προοπτικές να μην είναι θετικές για φέτος, ωστόσο η Γερμανία δεν είναι ο ασθενής της Ευρώπης».

Μιλώντας από την ετήσια συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μαρακές, ο κ. Nagel δήλωσε ότι δεν πρέπει να συγκρίνουμε την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της Γερμανίας με την περίοδο κατά την οποία χαρακτηρίστηκε για τελευταία φορά ως «ασθενής».

Οι αναλυτές επινόησαν για πρώτη φορά το παρατσούκλι αυτό το 1998, όταν η χώρα ακόμη πάλευε να ισορροπήσει μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών.

Δεν είναι το 1998

«Δεν υπάρχει ομοιότητα ανάμεσα στις δύο περιόδους. Είναι μια εντελώς διαφορετική, διαφορετική κατάσταση», δήλωσε ο Nagel. «Απαιτούνται κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά αν πάρουμε, για παράδειγμα, την αγορά εργασίας, εξακολουθούμε να λειτουργούμε την οικονομία με πλήρη απασχόληση».

Η εκτίμηση ότι θα είναι η μόνη μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομία που θα συρρικνωθεί το 2023, πυροδότησε μια ολόκληρη συζήτηση για το τι μέτρα πρέπει να ληφθούν για την αντιστροφή του κλίματος.

«Καταλαβαίνουμε όλοι ότι πρέπει να κάνουμε κάτι, αλλά δεν θυμίζουμε σε τίποτα την εικόνα της γερμανικής οικονομίας της δεκαετίας του ’90», πρόσθεσε.

«Μπορεί για φέτος να μην είναι καλές οι εκτιμήσεις», δήλωσε ο Nagel, «αλλά το επόμενο έτος η ανάπτυξη θα επιστρέψει». Αυτή εξάλλου είναι και η πρόβλεψη της Bundesbank που μιλά για ανάπτυξη με θετικό πρόσημο (+1,2%) το επόμενο έτος, έναντι της μείωσης 0,3% που προβλέπει για το 2023.

Τι λέει το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ έχει μια ελαφρώς πιο απαισιόδοξη άποψη, εκτιμώντας ότι η Γερμανία «θα συνεχίσει να βιώνει μια αδυναμία» στην ανάπτυξή της και ότι η οικονομία της θα αναπτυχθεί κατά 0,9% το 2024, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 10 Οκτωβρίου.

Η πρόβλεψη του ΔΝΤ για την ανάπτυξη της Γερμανίας υπολείπεται του μέσου όρου του 1,2% για την ευρύτερη Ευρωζώνη.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Οι αυξήσεις των τιμών στη Γερμανία επιβραδύνθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν για τον μήνα Σεπτέμβριο, με τον πληθωρισμό, ο οποίος εναρμονίζεται για λόγους σύγκρισης με άλλες χώρες της ΕΕ, να αυξάνεται κατά 4,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας.

Ο αριθμός αυτός είναι το χαμηλότερο μηνιαίο ποσοστό από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και πιέστηκε από την κάτω του μέσου όρου αύξηση των τιμών των ενεργειακών προϊόντων.

Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Ευρωζώνης και είναι πιθανό να παραμείνει έτσι για αρκετά χρόνια, σύμφωνα με δελτίο τύπου της Bundesbank τον Ιούνιο, που εκτιμά ότι τα επόμενα δύο χρόνια, ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 3,1% και 2,7% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή