Οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποίησαν ότι η ύφεση του κλάδου των ακινήτων της Κίνας θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, η οποία ήδη βλέπει σημάδια επιβράδυνσης της ανάκαμψης μετά την περίοδο της πανδημία του κορωνοϊού.

«Στο εγγύς μέλλον, η απότομη προσαρμογή στον υπερχρεωμένο κλάδο ακινήτων της Κίνας και η συνακόλουθη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας πιθανότατα θα επεκταθεί στην περιοχή, ιδιαίτερα στους εξαγωγείς εμπορευμάτων με στενούς εμπορικούς δεσμούς με την Κίνα», προειδοποιούν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ, Yan Carrière-Swallow και Krishna Srinivasan, σε έκθεσήτους που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Γερμανία: Τα πρώτα θύματα της γερμανικής κρίση ακινήτων

Η περιοχή αντιμετωπίζει επίσης αυξανόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους καθώς ορισμένα κράτη επιδιώκουν τη διαφοροποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας τους και μετατοπίζουν τη ζήτηση σε εγχώριες πηγές.

«Σε ένα καθοδικό σενάριο όπου επικρατούν οι στρατηγικές «απομάκρυνσης του κινδύνου» και «εκ νέου στήριξης», η παραγωγή θα μπορούσε να μειωθεί έως και κατά 10% σε διάστημα πέντε ετών στις ασιατικές οικονομίες που συνδέονται στενότερα με την οικονομία της Κίνας», έγραψαν.

Αναθέωρηση προβλέψεων ΔΝΤ για την ανάπτυξη

Το ΔΝΤ μείωσε νωρίτερα την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της περιοχής στο 4,2% για το επόμενο έτος, χαμηλότερα κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από την πρόβλεψη του Απριλίου. Η εκτίμηση για το 2023 παραμένει στο 4,6%, από 3,9% πέρυσι.

«Η λιγότερο αισιόδοξη εκτίμησή μας βασίζεται σε σημάδια επιβράδυνσης της ανάπτυξης και των επενδύσεων το τρίτο τρίμηνο, εν μέρει αντανακλώντας την ασθενέστερη εξωτερική ζήτηση καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται, όπως στη Νοτιοανατολική Ασία και την Ιαπωνία, και τις παραπαίουσες επενδύσεις σε ακίνητα στην Κίνα», είπε.

Η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της Κίνας έχει βρεθεί στο επίκεντρο, καθώς νέα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα επιστρέφει στο χείλος του αποπληθωρισμού. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Bloomberg News ανέφερε ότι η κινεζική κυβέρνηση σκέφτεται να αυξήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα για το έτος ως μέρος ενός σχεδίου να δαπανήσει περισσότερα στις υποδομές – μια μορφή τόνωσης για να βοηθήσει την οικονομία να επιτύχει έναν επίσημο στόχο ανάπτυξης περίπου 5%.

Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ σημείωσαν μια νότα αισιοδοξίας, λέγοντας ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να επιστρέψει στο εύρος των στόχων των κεντρικών τραπεζών το επόμενο έτος στις περισσότερες χώρες της Ασίας-Ειρηνικού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή