Ενόψει της αυριανής συνάντησης της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία στις Βρυξέλλες, η Γερμανία ανακοίνωσε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σουηδία: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 200 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία

«Για την προστασία των ζωτικών υποδομών στις αρχές του χειμώνα και για την παροχή περαιτέρω στρατιωτικής υποστήριξης, η Γερμανία παρέχει στην Ουκρανία πρόσθετη αντιαεροπορική άμυνα με Patriot, Iris-T και Gepard. Αυτό το πακέτο αντιαεροπορικής άμυνας αξίζει περίπου 1 δισ. ευρώ, δηλώνει ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους σε ανακοίνωσή του.

«Καθιστούμε επίσης τις ουκρανικές ειδικές δυνάμεις ακόμη πιο αποτελεσματικές στη μάχη, με ένα ολοκληρωμένο πακέτο υποστήριξης που αποτελείται από οχήματα, όπλα και εξοπλισμό αξίας άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Άμυνας.

Ρεκόρ εξαγωγών στρατιωτικού υλικού από τη Γερμανία – Οι βασικότεροι αγοραστές

Προς νέο ιστορικό ρεκόρ σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού οδεύει η Γερμανία, κυρίως εξαιτίας των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία.

Τα πρώτα τρία τρίμηνα της χρονιάς, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενέκρινε ήδη εξαγωγές αξίας 8,76 δισεκατομμυρίων ευρώ, με άλλα λόγια μεγαλύτερες από ολόκληρο το 2022 (8,36 δισεκ. ευρώ).

Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσό στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας.

Ξεπεράστηκε μόνο από τις παραγγελίες ύψους 9,35 δισεκ. ευρώ του 2021, όταν στην εξουσία βρισκόταν η προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού, υπό την Άγγελα Μέρκελ, κατά το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς.

Πρωταγωνιστεί η Ουκρανία

Σύμφωνα με τα δεδομένα, στην Ουκρανία αναλογεί πάνω από το ένα τρίτο των εγκεκριμένων εξαγωγών (3,3 δισεκ. ευρώ). Που σημαίνει ότι οι εγκεκριμένες εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στη χώρα όπου εισέβαλε η Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2022 υπερτετραπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς.

Oι εξαγωγές σε κράτη της ΕΕ και του NATO, όπως και σε άλλους συμμάχους του Βερολίνου (Ιαπωνία, Ελβετία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία) ανήλθαν σε 4,3 δισεκ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού (1,03 δισεκ.) διατέθηκε στην Ουγγαρία, κράτος μέλος του NATO και της ΕΕ, που βρίσκεται σε διαδικασία επανεξοπλισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα