Σημαντική αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης (και της Ελλάδας) σημειώθηκε μετά και τις αποφάσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη Πέμπτη να αυξήσει τις αγορές ομολόγων το επόμενο τρίμηνο, σε μία προσπάθεια να διατηρήσει χαμηλά το κόστος δανεισμού για την οικονομία της ευρωζώνης.

Οι βραχυχρόνιες εκδόσεις της Ελλάδας όπως επίσης και η 5ετία βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος, ενώ το 10ετές ομόλογο αναφοράς υποχώρησε την Πέμπτη στο 0,77% από το υψηλό του 1,23% που βρέθηκε στις 25 Φεβρουαρίου. Η εξέλιξη αυτή καθιστά πιο εύκολη την επόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με τον ΟΔΔΗΧ (που έχει αντλήσει ήδη εφέτος 5,5 δισ. ευρώ) να στοχεύει συνολικά στην άντληση 12-14 δισ. ευρώ για το 2021.

Η ΕΚΤ, έχοντας σήμερα στη διάθεσή της σχεδόν 1 τρισ. ευρώ (από τα συνολικά 1,85 τρισεκατομμύρια ευρώ του «QE Πανδημίας»), προσπάθησε να διαλύσει τις αμφιβολίες των επενδυτών σχετικά με την αποφασιστικότητά της να σταματήσει περαιτέρω ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων. Η Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να επιτρέψει ένα νέο ράλι των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα να ανακόψει την οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης.

«Βάσει κοινής αξιολόγησης των χρηματοοικονομικών συνθηκών και των προοπτικών του πληθωρισμού, οι αγορές υπό το πρόγραμμα PEPP θα πραγματοποιηθούν με σημαντικά μεγαλύτερο ρυθμό το επόμενο τρίμηνο σε σχέση με τους πρώτους μήνες του έτους» ανέφερε η ΕΚΤ, διατηρώντας αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια.

Οι καθαρές αγορές θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου κριθεί ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει λήξει, ενώ η ΕΚΤ θα συνεχίσει την επανεπένδυση των ποσών κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτώνται στο πλαίσιο του PEPP κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023.

Επίσης, θα συνεχιστεί η διενέργεια καθαρών αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) με ύψος 20 δισ. ευρώ μηνιαίως και για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο, ενώ η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει άφθονη ρευστότητα μέσω των πράξεων αναχρηματοδότησης που διενεργεί, με την τρίτη σειρά στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΣΠΠΜΑ III) να εξακολουθεί να αποτελεί ελκυστική πηγή χρηματοδότησης για τις τράπεζες, στηρίζοντας τη χορήγηση τραπεζικών δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή