Προς ψήφιση στη Βουλή θα φέρει το υπουργείο Οικονομικών το νομοσχέδιο που θα ανάψει το φως για το δεύτερο κύκλου του Συστήματος Παροχής Κρατικών Εγγυήσεων, με την κωδική ονομασία «Ηρακλής ΙΙ».

Την προαναγγελία αυτή έκανε μιλώντας στο συνέδριο NPL Summit ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, ο οποίος υπέβαλε προς έγκριση το σχετικό προσχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Παρασκευή.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα έως σήμερα πεπραγμένα της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας σημαντική επιτυχία το γεγονός πως «μέσα σε 13 μήνες από την εφαρμογή του προγράμματος έγιναν όσα δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα πέντε χρόνια».

Τα κλειδιά της επιτυχίας

Σύμφωνα με τον κ. Ζαββό, στην επιτυχία του «Ηρακλή» συνέβαλαν:

Πρώτον, η μείωση του κόστους δανεισμού, κύριο αποτέλεσμα της κυβερνητικής αλλαγής. Αυτό αποτυπώθηκε στην μείωση των προμηθειών που καταβάλλονται για την χορήγηση της εγγύησης του Δημοσίου.

Δεύτερον, η επιτυχία της κυβέρνησης να διασφαλίσει την λεγόμενη μηδενική στάθμιση του senior tranche των τιτλοποιήσεων που παρακρατούν οι τράπεζες.

Κατά τον υφυπουργό Οικονομικών, «η μεταρρύθμιση του “Ηρακλή” αποτελεί μία συστημική λύση για τη μείωση των κόκκινων δανείων, μια λύση της αγοράς που δεν επιβαρύνει τον φορολογούμενο».

Πρόσθεσε δε πως οι δύο κύκλοι του «Ηρακλής» εμβαθύνουν τη δευτερογενή αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο επίπεδο των 90 δισ. ευρώ και έχουν σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην αγορά των ακινήτων αλλά και την κεφαλαιαγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις