Εργα αποθήκευσης ενέργειας, υβριδικά συστήματα, πλωτά αιολικά και τεχνολογίες υδρογόνου κινητοποιούν τελευταία τους επενδυτές. Οι ισχυροί του ενεργειακού κλάδου στη χώρα μας αλλά και ξένοι κολοσσοί «φλερτάρουν» με πρωτοπόρα projects τα οποία αναμένεται να παίξουν κομβικό ρόλο στον μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος της Ελλάδας, με επίκεντρο τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν γνωστές καινοτόμες big business που σχεδιάζονται στην εγχώρια ενεργειακή σκηνή. Στόχος των επενδυτών είναι η αδειοδοτική ωρίμαση των έργων εν αναμονή της ολοκλήρωσης των θεσμικών πλαισίων και του καθεστώτος στήριξης για τις νέες τεχνολογίες, τα οποία, όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, θα είναι έτοιμα τον Ιούνιο.

Στα ελληνικά νερά

Ηδη την προοπτική υλοποίησης θαλάσσιων αιολικών πάρκων στο Αιγαίο «σκανάρουν» μεγάλοι παίκτες της αγοράς. Την αυλαία άνοιξε προσφάτως ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης, ο οποίος ανακοίνωσε στρατηγική συνεργασία του ομίλου με την Ocean Winds (σύμπραξη της πορτογαλικής EDP και της γαλλικής ENGIE) για την ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων δυναμικότητας άνω του 1,5 GW σε βάθος δεκαετίας.

Ωστόσο, ο αριθμός των ξένων εταιρειών που «φλερτάρουν» με τα ελληνικά νερά αυξάνεται.

Στην αγορά είναι ήδη γνωστό ότι το Αιγαίο «ακτινογραφούν» η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Νορβηγίας Equinor, η δανέζικη Copenhagen Offshore Partners, η ισπανική Iberdrola, η Ideol, η Innogy και οι αμερικανικές Principal Power, Quantum και BlueFloat. Μαγαζί με… θαλασσινό αέρα αναζητούν και οι πρωτοπόροι στις offshore Βρετανοί. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι στις 30 Μαρτίου η βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα διοργανώνει συνάντηση για ενεργειακές επιχειρήσεις (Β2B) με έμφαση στο νέο επενδυτικό τοπίο στα υπεράκτια πάρκα.

Από την ελληνική αγορά, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναζητεί κατάλληλες τοποθεσίες για εγκατάσταση υπεράκτιων πάρκων.

Αποθήκευση ρεύματος

Εντονη είναι η κινητικότητα και στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας ρεύματος. Η ΔΕΗ κατέθεσε στη ΡΑΕ αιτήσεις για αδειοδότηση σταθμών αποθήκευσης με μπαταρίες (ισχύος 1 GW) για εγκατάσταση σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, μια επένδυση 500 εκατ. ευρώ. Στις ίδιες περιοχές θα εγκαταστήσει δύο σταθμούς αποθήκευσης η Eunice, προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ. Για την υποστήριξη της λειτουργίας του συστήματος ο ΑΔΜΗΕ ξεκινά δύο πιλοτικές προσπάθειες για αποθήκευση ενέργειας στη Θήβα, με εταίρο τη Sunlight, και στη Νάξο.

Εως τα τέλη Νοεμβρίου είχαν κατατεθεί στη ΡΑΕ προς έγκριση 33 αιτήματα για σταθμούς αποθήκευσης, με συνολική ισχύ 1.869 MW. Από αυτά έχουν πάρει… πράσινο φως 7 έργα, μεταξύ των οποίων τα δύο της Eunice και δύο του Ομίλου Κοπελούζου, που απέκτησαν άδειες παραγωγής ενέργειας για μονάδες αποθήκευσης συσσωρευτών ιόντων λιθίου στις ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης και Πάτρας. Στα 1.869 MW δεν περιλαμβάνεται το 1 GW της ΔΕΗ. Ούτε το μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ στην Αμφιλοχία, μια ώριμη επένδυση 500 εκατ. ευρώ, που αναμένει εδώ και χρόνια το θεσμικό πλαίσιο για να υλοποιηθεί.

Στα υβριδικά αναζητείται και το ενεργειακό μέλλον των νησιών

Η ΤΕΡΝΑ εξακολουθεί να στηρίζει και το project του υβριδικού σταθμού στο Αμάρι (ισχύος 75 ΜW) που περιλαμβάνει δύο αιολικά πάρκα και αντλησιοταμίευση, μια επένδυση 280 εκατ. ευρώ. Στα υβριδικά αναζητείται και το ενεργειακό μέλλον των νησιών, με τη σκυτάλη από την Τήλο (Eunice) και την Ικαρία (ΔΕΗ) να παίρνουν η Αστυπάλαια με το πρόγραμμα της Volkswagen και η Χάλκη με τη στήριξη των εταιρειών Citroen, Vinci Energie και Akuo Energy.

Οι ΑΠΕ σχεδιάζεται να συνδυαστούν και με την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου, αν και η τεχνολογία παραμένει εξαιρετικά ακριβή. Στη Δυτική Μακεδονία μια σύμπραξη διάφορων φορέων – περιφέρεια, ερευνητικά κέντρα, εταιρείες του Δημοσίου και επιχειρήσεις – προωθεί το έργο «White Dragon», προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ, που θα διαγκωνιστεί στις Βρυξέλλες με αντίστοιχα έργα για επιδότηση από το Hydrogen Europe. Επίσης, η ΔΕΠΑ υπέγραψε στα τέλη Φεβρουαρίου MoU με τη Σωληνουργεία Κορίνθου για την προώθηση της χρήσης υδρογόνου, ενώ ο ΔΕΣΦΑ σχεδιάζει τη μεταφορά μέσω των υποδομών του ανανεώσιμων αερίων, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green