Ενα μίγμα ισχυρών μεγεθών ανακοίνωσε για το 2020 ο όμιλος Τιτάν, αν και η τελική γραμμή των αποτελεσμάτων επηρεάστηκε από τις απομειώσεις υπεραξίας (goodwill) των δραστηριοτήτων στην Αίγυπτο.

Οπως αναφέρει ο όμιλος, η ανθεκτικότητα των αγορών, τα υψηλά επίπεδα πωλήσεων, ο αυστηρός έλεγχος των δαπανών και το ευνοϊκό ενεργειακό κόστος συνέβαλαν ώστε οι πωλήσεις το 2020 να παραμείνουν σταθερές το 2020 στα 1,607 δισ. ευρώ (1,609 δισ, το 2019) και να καταγραφεί αύξηση της κερδοφορίας ebitda 7,1% στα 286,2 εκατ. ευρώ που είναι η μεγαλύτερη από το 2010. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δραστηριότητες στις ΗΠΑ συνέβαλαν τα μέγιστα στις παραπάνω επιδόσεις καθώς αντιπροσωπεύουν το 58% του συνολικού κύκλου εργασιών και το 61,5% των κερδών ebitda.

Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα 1,5 εκ. (από 50,9εκ. το 2019), ως αποτέλεσμα λογιστικών μη ταμειακών χρεώσεων ύψους 63,9 εκ. που σχετίζονται με την Αίγυπτο. Συγκεκριμένα, απομειώθηκε πλήρως η λογιστική υπεραξία (goodwill) της Αιγύπτου ύψους 46,6 εκ. και αντιλογίστηκαν αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις ύψους 17,3εκ. Χωρίς τις έκτακτες αυτές χρεώσεις, το καθαρό κέρδος μετά από φόρους θα έφτανε τα 65,4 εκ.

Οπως επισημαίνει η διοίκηση της τσιμεντοβιομηχανίας, η ενίσχυση των ταμειακών ροών μείωσε τον καθαρό δανεισμό του ομίλου κατά 155,2 εκ. στα 684,4 εκ. στις 31.12.20.

Επιστροφή κεφαλαίου 0,40 ευρώ ανά μετοχή

Η διοίκηση θα προτείνει την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους 0,40 ευρώ ανά μετοχή (0,20 ευρώ πέρυσι) ενώ θα ακυρώσει και ίδιες μετοχές που αντιπροσωπεύουν το 5% των δικαιωμάτων ψήφου το 2ο τρίμηνο του 2021.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η «Τιτάν» έθεσε ένα φιλόδοξο στόχο μείωσης των εκπομπών CO2 για το 2030, σύμφωνα με το όραμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου δήλωσε:

«Στη διάρκεια μια δύσκολης χρονιάς, μεριμνήσαμε πρώτα για τους εργαζόμενους μας και όσους βρίσκονται κοντά μας, καθώς και για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πελατών μας. Ταυτόχρονα, όμως, κατορθώσαμενα βελτιώσουμε τα οργανικά μας αποτελέσματα, και να επιτυγχάνουμε την πρόοδο μας προς τους στρατηγικούς στόχους του ψηφιακού μετασχηματισμού και της βιώσιμης ανάπτυξης. Η ανθεκτικότητα που επέδειξε το επιχειρηματικό μας μοντέλο, σε συνδυασμό με την ικανότητα προσαρμογής μας στις τεχνολογικές εξελίξεις και τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς, αποτελούν τα θεμέλια της μελλοντικής μαςανάπτυξης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Βιομηχανία