
Σειρά συστάσεων για τους εντομολογικούς εχθρούς και τις ασθένειες στα ελαιόδεντρα των νομών Μαγνησίας, Φθιώτιδας και Λάρισας δίνει με τεχνικό δελτίο το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.
ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ
Έντονες προσβολές από το κυκλοκόνιο παρατηρούνται σε Ελαιόδεντρα των Νομών Μαγνησίας Φθιώτιδος και Λάρισας.
Συμπτώματα: Το κύριο σύμπτωμα της ασθένειας είναι ο σχηματισμός στρογγυλών κηλίδων, με χρώμα σταχτί-καστανό στο κέντρο που περιβάλλονται από καστανόμαυρες ζώνες. Ο μύκητας προσβάλλει τα φύλλα τους μίσχους των φύλλων, τους ποδίσκους των ανθέων, ταξιανθιών και καρπών. Όταν η προσβολή γίνεται σοβαρή τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν.
Συνθήκες ανάπτυξης: Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του παθογόνου και την πραγματοποίηση μολύνσεων. Η ένταση της ασθένειας επηρεάζεται από το ύψος της βροχής αλλά και από την πολύ υψηλή πρωινή υγρασία (διαβροχή φυλλώματος δρόσου ή ομίχλης) σε συνδυασμό με την ύπαρξη μολύσματος. Άριστες θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του μύκητα είναι 16-20 C
Συστάσεις:
1) Αραίωμα του φυλλώματος στα πυκνά δένδρα για τη δημιουργία συνθηκών αερισμού και φωτισμού που δεν ευνοούν την ανάπτυξη του κυκλοκονίου.
2) Συνίσταται να γίνει ψεκασμός όταν η νέα βλάστηση έχει μήκος 2-6 εκατοστά. Χρειάζεται καλό λούσιμο των δένδρων και επανάληψη μετά από βροχή.
Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Οι ψεκασμοί να γίνουν με εγκεκριμένα και επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.
ΣΚΩΛΗΚΟΜΟΡΦΑ ΑΚΑΡΕΑ
Στους νομούς Μαγνησίας Λάρισας, και Φθιώτιδας τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται έντονες προσβολές της νεαρής βλάστησης και αργότερα των ανθοφόρων οφθαλμών και καρπών από τα σκωληκόμορφα ακάρεα. Τα ακάρεα τον χειμώνα είναι κρυμμένα στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και διαχειμάζουν κάτω από τις τρίχες των φύλλων. Την άνοιξη μετακινούνται προς την νεαρά βλάστηση και τις σχηματιζόμενες ανθοταξίες όπου και αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς κυρίως λίγο πριν την άνθηση της ελιάς.
Συστάσεις:
1) Για την καταπολέμηση των ακάρεων αυτών κι επειδή δεν υπάρχουν εγκεκριμένα – εξειδικευμένα σκευάσματα, συνίσταται επέμβαση με κατάλληλα για την καλλιέργεια θερινά ορυκτέλαια όταν η νέα βλάστηση έχει φθάσει τα 6-8 εκατοστά. Σημειώνεται ότι μια τέτοια επέμβαση καταπολεμά ταυτόχρονα τις προνύμφες κοκκοειδών και άλλων ομοπτέρων εντόμων που δραστηριοποιούνται αυτή την εποχή.
2) Κρίσιμη εποχή για την καταπολέμηση των ακάρεων είναι το τελευταίο δεκαήμερο πριν την ανθοφορία (όταν οι ανθοφόροι οφθαλμοί είναι κλειστοί). Είναι η εποχή που τα ακάρεα δημιουργούν μεγάλους πληθυσμούς και ο δεύτερος κρίσιμος χρόνος επέμβασης μετά την πτώση των πετάλων κατά τον σχηματισμό των νεαρών καρπών.
ΚΟΚΚΟΕΙΔΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ
Προσβολές από κοκκοειδή διαπιστώθηκαν σε ελαιώνες των νομών Μαγνησίας, Φθιώτιδας και Λάρισας (προσβολές από το Pollinia-pollini, Parlatoria, σποραδικά και κατά τόπους καθώς και από τα υπόλοιπα κοκκοειδή της ελιάς). Το pollinia pollini αυτή την εποχή βρίσκεται μέσα στις ρωγμές του φλοιού ή ουλές των κλάδων και κλαδίσκων καθώς και στη βάση πλαγίων ή κορυφαίων οφθαλμών.
Συστάσεις:
1) Αφαίρεση και καύση των προσβεβλημένων από κοκκοειδή κλαδίσκων προτού αρχίσουν οι εκκολάψεις προνυμφών.
2) Ανανεωτικά κλαδεύματα σε γηραιά δένδρα.
3) Κατάλληλη λίπανση. Στους ελαιώνες πού έχουν παρατηρηθεί προσβολές από τα κοκκοειδή συνίσταται η επέμβαση με θερινό πολτό ή θερινά ορυκτέλαια όταν η νέα βλάστηση έχει φθάσει τα 6-8 εκατοστά και πριν την ανθοφορία.
Φυτοπροστατευτικά Σκευάσματα: Paraffin oil/(Cas64742-46-7), Paraffin Oil/(Cas 8042-47-5), Paraffin Oil/(Cas 97862-82-3), Fenoxycarb, Pyriproxyfen (Admiral)
ΚΑΛΟΚΟΡΙΣ
Είναι πολυφάγο έντομο. Τα νεαρά ενήλικα άτομα του εντόμου εμφανίζονται από τα μέσα Μαρτίου έως και τον Μάιο και προσβάλλουν τη νεαρή βλάστηση κυρίως βλαστούς και ανθοφόρους οφθαλμούς.
Συστάσεις: Στους ελαιώνες που έχουν παρατηρηθεί προσβολές από το έντομο συστήνεται ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο επαφής με την εμφάνιση των ακμαίων ή κατά την περίοδο της έκπτυξης της νέας βλάστησης και πριν την ανθοφορία.
MΑΡΓΑΡΟΝΙΑ
Στην ελιά οι προνύμφες του εντόμου προσβάλλουν τις κορυφές και τα φύλλα των τρυφερών βλαστών ή ακόμα και κλειστά άνθη και πράσινους αναπτυγμένους καρπούς. Το έντομο μπορεί να προκαλέσει αξιόλογη ζημιά κυρίως σε φυτώρια και σε νεοσύστατους ελαιώνες καταναλίσκοντας μεγάλο ποσοστό φύλλων και ακραίων οφθαλμών. Σε μεγάλα ελαιόδεντρα η ζημιά δεν είναι συνήθως αξιόλογη, εκτός από ορισμένες τοποθεσίες και χρονιές.
Συστάσεις: Στους ελαιώνες που έχουν παρατηρηθεί προσβολές από το έντομο συστήνεται ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο επαφής κατά την περίοδο της έκπτυξης της νέας βλάστησης.


Latest News

Καμπανάκι από τους εξαγωγείς για ανεπάρκεις ελέγχους στη διακίνηση φρούτων και λαχανικών
Aδυναμία να εντοπιστούν οι ποσότητες με τα ατυποποίητα φρούτα και λαχανικά καταλογίζουν στις αρμόδιες υπηρεσίες οι εξαγωγείς

Πώς θα δηλώσετε την παραγόμενη ποσότητα μελιού – Τα ποσά για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
Η καταχώρηση – δήλωση στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο είναι υποχρεωτική τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο

Σε πιλοτική φάση το πρόγραμμα «Ισοζύγιο άνθρακα» στην ελιά - Τι περιλαμβάνει το έργο
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου έχει ανοίξει την εγγραφή για τους παραγωγούς ελιάς και τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ