Εγκρίθηκε σήμερα από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) η αρχιτεκτονική μελέτη κτιρίου πολλαπλών χρήσεων με εμπορικό κατάστημα και χώρους συνάθροισης κοινού εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά. Το Hellinikon Sales Center είναι το πρώτο κτίριο που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του έργου ανάπτυξης στον χώρο του πρώην αεροδρομίου.

Η ανέγερσή του θα πραγματοποιηθεί εντός της Ζώνης Ανάπτυξης «Γειτονιά Μαρίνας Αγίου Κοσμά» που χωροθετείται στο παραλιακό μέτωπο της έκτασης, στην περιοχή της μαρίνας του Αγίου Κοσμά. Το κτίριο θα τοποθετηθεί μεταξύ του οικιστικού πύργου Marina Residential Tower (που θα κατασκευαστεί στα βόρεια της έκτασης του Ελληνικού) και του Εμπορικού Κέντρου Marina Mall (που έχει χωροθετηθεί στα νότια), ενώ ένας νοητός άξονας θα το συνδέει με τον διατηρητέο Ανατολικό Αεροσταθμό (στα ανατολικά) του αρχιτέκτονα E. Saarinen, το οποίο έχει κηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως «νεότερο μνημείο».

Η χρήση του Hellinikon Sales Center θα περιλαμβάνει χώρους για την πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού μέσω διαδραστικών μέσων (virtual reality room), ειδικά διαμορφωμένους χώρους διαλέξεων και παρουσιάσεων, δημόσιους χώρους συνάθροισης κοινού, καθώς και σημείο πώλησης.

Η αρχιτεκτονική μελέτη, που εγκρίθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΕΣΑ, υπό τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, προβλέπει τη δημιουργία ενός «διάφανου στεγάστρου» σε ένα σύγχρονο και καινοτόμο κτίριο, με τις βασικές του λειτουργίες να τοποθετούνται σε ένα επίπεδο το οποίο «αιωρείται» κάτω από τη σκιά του μεταλλικού στεγάστρου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της αρχιτεκτονικής μελέτης, όπως κάποτε ο Ανατολικός Αερολιμένας αποτελούσε την «Πύλη Εισόδου» στην Ελλάδα για τον επισκέπτη, έτσι το Sales Center εκτιμάται ότι θα εισάγει τον επισκέπτη στο έργο της ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πάρκου. Για την επίτευξη απρόσκοπτης θέας όλου του παραλιακού μετώπου έως τον Πειραιά, θα δημιουργηθεί ένα διώροφο κτίριο συνολικού εμβαδού 840 τ.μ., το οποίο θα εδράζεται σε ένα υπερυψωμένο κρηπίδωμα περίπου 1.5 μέτρου πάνω από το επίπεδο της υφιστάμενης στάθμης.

Στον περιβάλλοντα χώρο, η επιλογή των υλικών και των φυτεύσεων γίνεται με στόχο το έργο να αποκτήσει χαρακτήρα φιλικό προς το φυσικό περιβάλλον ώστε να περιοριστεί το οικολογικό του αποτύπωμα. Ειδικότερα, η φύτευση θα περιλαμβάνει είδη με χαμηλές υδατικές ανάγκες, δοκιμασμένης αντοχής στο μικροκλίμα της περιοχής και τις συνθήκες γειτνίασης με τη θάλασσα.

«Με την έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης για το πρώτο κτίριο που θα υλοποιηθεί στο Ελληνικό, γίνεται και τεχνικά το απαραίτητο βήμα ώστε ο κτιριακός σχεδιασμός του project να μετουσιωθεί σε πράξη», επεσήμανε μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Πολεοδομίας, κ. Νίκος Ταγαράς. Και πρόσθεσε: «Το Hellinikon Sales Center ως Πύλη Εισόδου θέασης σε όλο το έργο ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πάρκου αποτελεί την Πύλη Εισόδου υλοποίησης του κορυφαίου αναπτυξιακού έργου για τη χώρα, με διεθνή εμβέλεια, υπερτοπική αξία και πολλαπλά οφέλη για την οικονομία, τον τουρισμό και την απασχόληση».

Επίσης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε εγκρίθηκε συμπληρωματικοί όροι και περιορισμοί δόμησης στο διατηρητέο κτίριο επί της Κριεζώτου 11, στον Δήμο Αθηναίων. Με τη νέα αρχιτεκτονική πρόταση προωθείται καθαίρεση της νεωτερικής προσθήκης στον γ΄ όροφο, και νέα προσθήκη καθ’ ύψος. Νέοι όροι και περιορισμοί δόμησης εγκρίθηκαν και για διατηρητέο κτίριο επί της Πουλοπούλου 7, στην περιοχή του Θησείου, που επιτρέπουν προσθήκη καθ’ ύψος, νέου τμήματος, δύο ορόφων.

Ακόμη, το πράσινο φως πήρε και το έργο «Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων» στο αγρόκτημα Σταυροχωρίου Κιλκίς. Η αρχιτεκτονική μελέτη αφορά στην ανέγερση νέας μονάδας επεξεργασίας Επικινδύνων και Μη Επικίνδυνων στερεών αποβλήτων σε έκταση 16 στρεμμάτων. Η νέα μονάδα θα μπορεί να εξυπηρετεί τις βιομηχανίες, οι οποίες είναι εγκατεστημένες στη ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς και να παραλαμβάνει προς επεξεργασία στερεά απόβλητα και λυματολάσπη και από άλλες βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία