Ισχυρά κίνητρα για αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και κατ’ επέκταση στην έκδοση αποδείξεων, που θα οδηγήσει στη μείωση της φοροδιαφυγής, ετοιμάζεται να δώσει στους καταναλωτές το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρεί σταδιακά τις διαδικασίες για πλήρη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τις Εφορίες και την υποχρεωτική ηλεκτρονική έκδοση τιμολογίων για επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Στην πρόταση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο που κατέθεσε η ελληνική πλευρά για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, υπάρχει σαφής αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να γίνουν για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με την επέκταση της χρήσης ταµειακών µηχανών που επικοινωνούν online µε POS και µε την ΑΑΔΕ, φορολογικά κίνητρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές, ψηφιακά εργαλεία για φορολογικούς ελέγχους, αναβάθµιση του Taxisnet κ.τ.λ. Τελικός στόχος είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Επιβολή προστίμων

Ωστόσο, από τα στοιχεία πρόσφατης έκθεσης του ΙΟΒΕ οι έλληνες καταναλωτές βρίσκονται στην 4η θέση από το τέλος όσον αφορά τη χρήση πλαστικού χρήματος μεταξύ των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, γεγονός που πιστοποιεί ότι ακόμη πρέπει να γίνουν πολλά και, το βασικότερο, να δοθούν κίνητρα στους πολίτες να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμής αντί μετρητών για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή. Αν μια επιχείρηση δεχθεί να μην κόψει απόδειξη αλλά η πληρωμή γίνει μέσω κάρτας τότε στον έλεγχο που θα πραγματοποιήσει η Εφορία και στη διασταύρωση των στοιχείων που θα γίνει με το τραπεζικό σύστημα θα διαπιστωθεί ότι συγκεκριμένη ώρα και ημέρα πραγματοποιήθηκε πώληση προϊόντος χωρίς να κοπεί απόδειξη. Και τότε θα επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα.

Διασταυρώσεις

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής» από το 2022 θα είναι υποχρεωτική η έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων, με εξαίρεση τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αν δεν ξεπερνούν έναν συγκεκριμένο χαμηλό τζίρο θα απαλλάσσονται σε πρώτη φάση από την έκδοση των εν λόγω τιμολογίων. Ωστόσο, στους μακροπρόθεσμους στόχους του υπουργείου Οικονομικών είναι κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται μεταξύ επιχειρήσεων και επαγγελματιών αλλά και κάθε απόδειξη που εκδίδεται από ταμειακή μηχανή να πηγαίνει κατευθείαν στις βάσεις δεδομένων του συστήματος Taxis για διασταυρώσεις και υπολογισμό του ΦΠΑ που πρέπει να καταβληθεί.

Ενα από τα μέτρα που εφαρμόζει το υπουργείο Οικονομικών για να «πείσει» τους πολίτες να ζητάνε αποδείξεις είναι η χρήση πλαστικού χρήματος, και μάλιστα να καταναλώνουν ετησίως το 30% του εισοδήματος μέσω αυτής της διαδικασίας για να μην πληρώσουν πέναλτι φόρου 22% επί της διαφοράς των λιγότερων αποδείξεων.

Η υποχρέωση του 30%

Λόγω της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που έχει ξεσπάσει από τον Μάρτιο του 2020 η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει καταλήξει για τα περυσινά εισοδήματα που θα δηλωθούν σε λίγους μήνες στην Εφορία να μην ισχύσει η υποχρέωση του 30% για τους πληττόμενους εργαζομένους, επαγγελματίες και εισοδηματίες. Ερωτηματικό αποτελεί τι θα γίνει με τους συνταξιούχους αλλά και τους εργαζομένους σε επιχειρήσεις που δεν κατατάσσονται στις πληττόμενες. Το πιθανότερο που θα συμβεί είναι ο κωδικός που πρέπει να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι να μην είναι προσυμπληρωμένος με τα στοιχεία που αντλεί το υπουργείο Οικονομικών από τις τράπεζες και ο καθένας να αναγράψει το ποσό που απαιτείται για να μην του επιβληθεί πρόσθετος φόρος 22% επί των λιγότερων αποδείξεων που πιθανόν έχει με τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν για τα φετινά εισοδήματα (που θα δηλωθούν το 2022) να ισχύσει μικρότερο ποσοστό του 30% (π.χ. 20%) επί του εισοδήματος για τις υποχρεωτικές αποδείξεις με ηλεκτρονικό τρόπο πληρωμής (πλαστικό χρήμα, e-banking κ.τ.λ.).

Οι κατηγορίες

Την ίδια στιγμή, στελέχη της Καραγεώργη Σερβίας εξετάζουν το ενδεχόμενο στις αποδείξεις που λαμβάνονται υπόψη για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου να μετρούν πλέον και τα ενοίκια, που σήμερα εξαιρούνται, ενώ για συγκεκριμένα επαγγέλματα και υπηρεσίες να μετρούν διπλά.

Στην κατηγορία αυτή, σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, μπορούν να ενταχθούν αποδείξεις που κόβουν γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, σύμβουλοι, συνεργεία αυτοκινήτων, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, εστιατόρια και καταστήματα τροφίμων, γυμναστήρια και πολυχώροι, επαγγελματίες της οικοδομής (ελαιοχρωματιστές, ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί – επιπλοποιοί, υδραυλικοί, κατασκευαστές αλουμινίου και σιδηροκατασκευών, ψυκτικοί, κατασκευαστές πατωμάτων κ.τ.λ.).

Επίσης, μπορούν να ενταχθούν καταστήματα πώλησης ένδυσης – υπόδησης, εταιρείες ενοικίασης ακινήτων και ΙΧ, φροντιστήρια κ.τ.λ.
Οσον αφορά τις αποδείξεις με μετρητά, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σκέφτονται να υπάρξει μια εφαρμογή όπου οι πολίτες θα «σκανάρουν» τις συγκεκριμένες αποδείξεις και τις οποίες θα μπορούν να τις εντάξουν στη φορολοταρία.

Ουραγοί στις συναλλαγές με κάρτες

Στους ουραγούς των συναλλαγών με κάρτες η Ελλάδα{CR}Μακριά από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά τη χρήση πλαστικού χρήματος σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του ΙΟΒΕ. Ωστόσο κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν άλματα αλλά ακόμη ο Ελληνας φαίνεται να προτιμά τα μετρητά από τις κάρτες.

Ειδικότερα, η αξία συναλλαγών με κάρτα, ως ποσοστό της κατανάλωσης νοικοκυριών, ανήλθε σε 21,1% στην Ελλάδα το 2019, από 7% το 2015. Παραμένει όμως σημαντικά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (31,7%) και της ΕΕ-28 (39,5%). Σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα βρίσκονται η Ιταλία, η Γερμανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax