Οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους ασφαλείας στον κυβερνοχώρο ιδιαίτερα αυτούς που προέρχονται από τις συσκευές που βρίσκονται μέσα στα ίδια μας τα σπίτια. Στις ύποπτες συσκευές περιλαμβάνονται έξυπνες τηλεοράσεις, υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, παιχνίδια ακόμη και οικιακές συσκευές.

Η Check Point Software Technologies, εταιρεία παροχής λύσεων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, δημοσίευσε έρευνα που προειδοποιεί τους καταναλωτές για τις πέντε οικιακές συσκευές που στοχεύουν οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο με σκοπό να κατασκοπεύουν τους ένοικους ενός σπιτιού.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότερες από 22 δισεκατομμύρια συσκευές που συνδέονται με μια οικιακή σύνδεση στο Διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο και ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να φτάσει τα 38,6 δισεκατομμύρια έως το 2025. Στην έρευνα τονίζεται ότι η υπερσυνδεσιμότητα προσφέρει οφέλη, αυξάνει επίσης τον αριθμό των διαθέσιμων σημείων επίθεσης από χάκερ και αόρατους εισβολείς.

Οι συσκευές που έχουν στοχεύσει οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο

• Τηλεοράσεις: Οι περισσότερες τηλεοράσεις στην αγορά σήμερα όχι μόνο συνδέονται στο Διαδίκτυο, αλλά έχουν επίσης κάμερα και μικρόφωνο έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να πραγματοποιούν βιντεοκλήσεις μέσω της τηλεόρασής τους. Πολλά μοντέλα διαθέτουν επίσης φωνητικά χειριστήρια, έτσι ώστε μια τηλεόραση να μπορεί να ενεργοποιηθεί χωρίς να αγγίξουμε το τηλεχειριστήριο. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτές οι συσκευές μπορούν να δουν και να ακούσουν όλα όσα συμβαίνουν σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο, έτσι ένα φαινομενικά αθώο αντικείμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σημείο επίθεσης για έναν εισβολέα για να αποκτήσει πρόσβαση στο σπίτι μας. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε αυτούς τους κινδύνους είναι να καλύψουμε την κάμερα όταν δεν τη χρησιμοποιούμε ή να απενεργοποιήσουμε ή να περιορίσουμε τα δικαιώματα αυτών των εφαρμογών.

• Υπολογιστές: Οι επιτραπέζιοι και φορητοί υπολογιστές μπορούν να αποθηκεύουν άπειρο όγκο δεδομένων, τόσο προσωπικών όσο και αυτών που σχετίζονται με την εργασία, γεγονός που αποτελεί μια ελκυστική ευκαιρία για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά. Και οι δύο διαθέτουν λειτουργίες μικροφώνου και κάμερας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τρίτους για να κατασκοπεύουν άτομα ή να χρησιμοποιηθούν για οικονομικό όφελος. Η κάλυψη της κάμερας ή ο περιορισμός των δικαιωμάτων του μικροφώνου είναι σημαντικά μέτρα ασφαλείας που πρέπει να ληφθούν για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Είναι επίσης σημαντικό να εγκαταστήσουμε ολοκληρωμένα εργαλεία ασφαλείας που αναλύουν τακτικά την κατάσταση του λογισμικού, των εφαρμογών και των εγγράφων, προκειμένου να εντοπίζουν τυχόν κακόβουλη δραστηριότητα στον υπολογιστή.

• Κινητά τηλέφωνα: Με τον αριθμό των λειτουργιών που ενσωματώνει ένα τηλέφωνο, γνωρίζει συνεχώς τα πάντα, από την τρέχουσα τοποθεσία μας έως τα προσωπικά στοιχεία της τράπεζας. Είναι σημαντικό να κάνουμε λήψη μόνο εφαρμογών από αναγνωρισμένες πηγές και να ελέγχουμε τα δικαιώματα που έχουν εκχωρηθεί σε κάθε εφαρμογή. Έχοντας εργαλεία ασφαλείας, όπως το Sandblast Mobile, μια λύση προστασίας για κινητές συσκευές, μπορεί να βοηθήσει στην ασφάλεια των συσκευών από προηγμένες επιθέσεις σε κινητές συσκευές.

• Παιδικά παιχνίδια: Ένας μεγάλος αριθμός παιχνιδιών που πωλούνται σήμερα περιλαμβάνουν τεχνολογία, όπως drone, ρομπότ, τηλεχειριστήρια και κονσόλες παιχνιδιών και όλα έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, άλλα πιο παραδοσιακά προϊόντα όπως μαλακά παιχνίδια ή κούκλες έχουν ενημερωθεί και ενσωματώνουν τη λειτουργικότητα λήψης μιας εφαρμογής για κινητά δίνοντας πρόσβαση σε νέες λειτουργίες. Αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ιδιωτική ζωή των παιδιών. Στην πραγματικότητα, σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ορισμένα παιχνίδια έχουν απαγορευτεί για κατασκοπεία και εξαγωγή ευαίσθητων δεδομένων από ανηλίκους.

• Οικιακές συσκευές: Πολλές έξυπνες συσκευές έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν για εμάς όταν δεν είμαστε στο σπίτι. Το 2019, ένα διάσημο και επιτυχημένο ρομπότ κουζίνας που πωλήθηκε σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ βρέθηκε να διαθέτει ενσωματωμένο μικρόφωνο που καταγράφει τις συνομιλίες, αλλά δεν είναι η μόνη οικιακή συσκευή που πιθανότατά μας κατασκοπεύει. Πρόσφατα, η πιο γνωστή μάρκα στον τομέα των έξυπνων hoover, το iRobot’s Roomba, βρέθηκε να εξάγει πληροφορίες κάθε φορά που μία από τις συσκευές της καθαρίζει το σπίτι μας. Η εταιρεία αποκάλυψε επίσης ότι τα προσωπικά μας στοιχεία θα μπορούσαν να πωληθούν σε τρίτους, καθώς δεν αποκλείουν την κοινή χρήση δεδομένων με άλλες εταιρείες τεχνολογίας. Ένα βασικό χαρακτηριστικό της συσκευής είναι η ικανότητά της να παρακολουθεί και να καταγράφει καθώς κινείται σε ένα σπίτι, το οποίο θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά πολύτιμο για τους εγκληματίες στον κυβερνοχώρο.

«Τα κινητά τηλέφωνα, οι έξυπνες τηλεοράσεις, οι υπολογιστές και τα παιχνίδια είναι μόνο μερικές από τις συσκευές που είναι στόχος. Ο αριθμός των προϊόντων που διαθέτουν κάμερα ή μικρόφωνο αυξάνεται καθημερινά, κάτι που μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα εάν είναι συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο και δεν έχουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας», αναφέρει ο Eusebio Nieva, Technical Director, Check Point.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία