«Η διακήρυξη των εν αποστρατεία ναυάρχων αποτελεί μια κακόβουλη κίνηση, έχει επιπτώσεις που παραπέμπουν σε πραξικόπημα». Αυτό δήλωσε σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στον απόηχο της δημοσιοποίησης της επίμαχης επιστολής και της σύλληψης δέκα εκ των υπογραφόντων, σήμερα το πρωί.

«Δεν είναι αποδεκτό 104 ναύαρχοι να συναντώνται κάποιο βράδυ και να καταλήγουν ένα τέτοιο κείμενο», πρόσθεσε ο Ερντογάν, ισχυριζόμενος πως η ενέργειά τους «δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ελευθερία του λόγου» – και κάνοντας παράλληλα λόγο για ενέργεια η οποία δυσφημεί τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας.

«Τέτοιου είδους ενέργειες δεν θα γίνονταν αποδεκτές πουθενά στον κόσμο. Θα αναμέναμε, επίσης, από την αντιπολίτευση να τηρήσει μια πιο σθεναρή στάση. Καλούμε και πάλι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα να σταθεί στο πλευρό της δημοκρατίας», είπε επίσης ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Φαίνεται, όμως, ότι οι κεμαλιστές δεν συμμερίζονται τις απόψεις του, όπως δείχνει η στήριξη 96 επωνύμων του συγκεκριμένου χώρου, ανάμεσά τους και πρώην βουλευτών του CHP, προς τους συλληφθέντες στρατιωτικούς. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι πριν την επιστολή των ναυάρχων, 126 πρώην πρέσβεις και υψηλόβαθμοι διπλωμάτες είχαν επίσης επικρίνει κάθε αναφορά σε ενδεχόμενη αναθεώρηση της Συνθήκης του Μοντρέ.

Ναι μεν, αλλά για το Μοντρέ

Ενδιαφέρον έχει, πάντως, η τοποθέτηση του Ερντογάν ειδικά για τη Συνθήκη, καθώς άφησε όλα τα σενάρια ανοιχτά. «Αποτελούσε ένα σημαντικό κέρδος για την Τουρκία για την εποχή εκείνη. Συνεχίζουμε να δεσμευόμαστε από τη Συνθήκη, τουλάχιστον μέχρις ότου υπάρξει μια πιο ευνοϊκή που θα την αντικαταστήσει», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε πρόθεση και δεν εργαζόμαστε για να εγκαταλείψουμε τη Συνθήκη του Μοντρέ προς το παρόν. Όμως, εάν μελλοντικά υπάρξουν και άλλες επιλογές, τότε θα ήμασταν έτοιμοι να επαναξιολογήσουμε τους όρους της σε ρεαλιστική βάση».

Ο αναθεωρητισμός στην πράξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Γάζα: Ελεύθεροι οι Ισραηλινοί όμηροι, γνωστοποιήθηκε η λίστα των 30 Παλαιστινίων αιχμαλώτων
Επικαιρότητα |

Γάζα: Ελεύθεροι οι Ισραηλινοί όμηροι, γνωστοποιήθηκε η λίστα των 30 Παλαιστινίων αιχμαλώτων

Ζήτημα ωρών οι Ισραηλινοί όμηροι και οι αιχμάλωτοι Παλαιστίνιοι να βρεθούν στις αγγελιές των συγγενών τους. Κατά πάσα πιθανότητα αύριο απελευθερώνεται η Αχέντ Ταμίμι.

Ισραήλ: Δύο αδέλφια που απελευθερώθηκαν δεν ήξεραν ότι η μητέρα τους δολοφονήθηκε – «Ήταν τραυματικό»
Επικαιρότητα |

Ισραήλ: Δύο αδέλφια που απελευθερώθηκαν δεν ήξεραν ότι η μητέρα τους δολοφονήθηκε – «Ήταν τραυματικό»

Η επιστροφή των Νόαμ και Άλμα Ορ στο σπίτι τους έκρυβε ένα νέο σοκ – Τα δύο αδέλφια ανακάλυψαν ότι η μητέρα τους ήταν νεκρή και ο πατέρας του αγνοείται