Η Ιρλανδία δράττεται της ευκαιρίας, που παρέχει η αλλαγή των εργασιακών συνθηκών εν μέσω πανδημίας, δημιουργώντας ένα κύμα μετακίνησης από τις μεγάλες πόλεις στην υπόλοιπη χώρα. Το όραμα αυτό εδράζεται στην δημιουργία ενός δικτύου απομακρυσμένων κέντρων εργασίας, αποσυμπιέζοντας έτσι τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Την περασμένη Δευτέρα η ιρλανδική κυβέρνηση παρουσίασε τη στρατηγική της «Το αγροτικό μας μέλλον», εν όψει της αναμενόμενης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων μετά από τρεις μήνες ολικού απαγορευτικού.

Κίνητρα για αποκέντρωση

Μερικά από τα μέτρα που εξακολουθούν να ισχύουν, ιδίως η απαγόρευση των μη απαραίτητων ταξιδιών σε απόσταση μεγαλύτερη των 5 χιλιομέτρων, έπληξαν ιδιαίτερα τους κατοίκους της υπαίθρου. Το σχέδιο αυτό, το πρώτο του είδους του που ξεκίνησε από μια ευρωπαϊκή χώρα από την αρχή της πανδημίας, περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός δικτύου περισσότερων από 400 απομακρυσμένων κόμβων εργασίας και την υιοθέτηση φορολογικών ελαφρύνσεων για άτομα και εταιρείες που υποστηρίζουν την εργασία από το σπίτι.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο το 20 τοις εκατό των 300.000 δημοσίων υπαλλήλων της Ιρλανδίας να μετακινηθούν σε απομακρυσμένες εργασίες μέχρι το τέλος του έτους. Στο πλαίσιο αυτό θα παρέχονται κι άλλα οικονομικά κίνητρα που θα ευνοήσουν την αποκέντρωση.

Περιορίζοντας το χάσμα

Η άμβλυνση του χάσματος μεταξύ των αγροτικών και αστικών περιοχών κυριαρχεί στην ιρλανδική πολιτική εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, η Χέδερ Χάμρεϊς, υπουργός αγροτικής και κοινοτικής ανάπτυξης, είπε ότι η χώρα έχει τώρα μια μοναδική ευκαιρία να αναστρέψει την εικόνα αυτή.
«Το μεγαλύτερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε καθώς βγαίνουμε από την πανδημία είναι να επιστρέψουμε στο παλιό φυσιολογικό» είπε προσθέτοντας ότι θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα αυτό την επόμενη εβδομάδα.

Το παράδειγμα της Ιρλανδίας φαίνεται ότι είναι πρόθυμες να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες. Ο Ίαν Γουόρεν, διευθυντής στο βρετανικό think tank Κέντρο για τις Πόλεις, δήλωσε ότι το ιρλανδικό σχέδιο φαίνεται αρκετά ελπιδοφόρο. Πρόσθεσε ότι, είναι σημαντικό η χώρα να «επενδύσει» στη διαχείριση της μετακίνησης του πληθυσμού εκτός των αστικών κέντρων, δημιουργώντας καλές υποδομές, ευρυζωνικές συνδέσεις, καλές δημόσιες υπηρεσίες, καλές μεταφορές, καθώς και πρόσβαση χώρους πρασίνου και πολιτισμού.

Πηγή: FT

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή