Ανάπτυξη 4,20% το 2021 προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην Εκθεση της Τράπεζας τηςΕλλάδος, που δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της νομισματικής αρχής.
Στην ομιλία του, ο κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε πως η ανάκαμψη της ζήτησης προβλέπεται να κερδίσει έδαφος αργότερα μέσα στο έτος και συγκεκριμένα από το β΄ τρίμηνο και να οδηγήσει σε θετικό και ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Σημείωσε πάντως πως η πρόβλεψη της ΤτΕ, εμπεριέχει αβεβαιότητα εξαιτίας των κινδύνων που συνδέονται με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων και τη δυνατότητα άμεσης άρσης πολλών περιοριστικών και απαγορευτικών μέτρων, αλλά και με τα ιδιαίτερα δομικά χαρακτηριστικά της οικονομίας.
Όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, η ταχύτητα με την οποία θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία εξαρτάται από τρεις βασικούς παράγοντες:
Πρώτον, την επιτάχυνση των εμβολιασμών όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην προοπτική επίλυσης της υγειονομικής κρίσης και θα δώσει τη δυνατότητα επιστροφής στην κανονικότητα με άρση ταξιδιωτικών και άλλων περιορισμών, συμβάλλοντας έτσι στην ανάκαμψη της εξωτερικής ζήτησης, κυρίως υπηρεσιών. Παράλληλα, θα επιτρέψει την αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης και των εγχώριων επενδύσεων.
Δεύτερον, τη διατήρηση σε εφαρμογή, όσο διαρκεί η πανδημία και μέχρι να εδραιωθεί η ανάκαμψη, των δημοσιονομικών παρεμβάσεων και των έκτακτων μέτρων από το τραπεζικό σύστημα, στοχευμένων σε κατηγορίες εργαζομένων και παραγωγικούς κλάδους που επλήγησαν βαρύτερα αλλά παραμένουν οικονομικά υγιείς.
Τρίτον, την ταχύτητα ενεργοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα ενισχύσει τη δυναμική της ανάπτυξης και θα διευκολύνει, μέσω της αύξησης του εθνικού προϊόντος, την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας χωρίς την ανάγκη επιστροφής στις αυστηρές πολιτικές λιτότητας του παρελθόντος που εγκλώβισαν την οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και στασιμότητας.
Εξάλλου, ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε πως η πρόταξη των μεταρρυθμίσεων αποτελεί προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ που θα επιτρέψει όχι μόνο την κάλυψη του παραγωγικού κενού, αλλά και – σημαντικότερα – την ενεργοποίηση της συνολικής προσφοράς για την αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας, την επέκταση των παραγωγικών δυνατοτήτων και την ενίσχυση του ρυθμού αύξησης του δυνητικού προϊόντος.
Συνεπώς, τόνισε ότι την επαύριο της πανδημίας, απαιτείται ιεράρχηση των μεσοπρόθεσμων προτεραιοτήτων της οικονομικής πολιτικής γύρω από τρεις κεντρικούς άξονες:
α) την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας ώστε να διασφαλίζεται το αξιόχρεο της χώρας,
β) την ενίσχυση του αναπτυξιακού προσανατολισμού της δημοσιονομικής πολιτικής και
γ) την επιτάχυνση της υλοποίησης του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της απαλλαγής των πιστωτικών ιδρυμάτων από τα χαμηλής ποιότητας στοιχεία ενεργητικού τους.
Η πορεία των τραπεζών
Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα, ο κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε πως οι συνέπειες της πανδημίας αναμένεται να ενταθούν το 2021.
Όπως είπε, η επίπτωση αφορά κυρίως τη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και την αναμενόμενη επιδείνωση του λόγου των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων προς το σύνολο των εποπτικών κεφαλαίων.
Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προβλέψει ότι το 2021 θα δημιουργηθούν νέα ύψους 8-10 δισεκ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, τα ΜΕΔ ανήλθαν στο τέλος Δεκεμβρίου του 2020 σε 47,4 δισεκ. ευρώ, μειωμένα κατά περίπου 21 δισεκ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου του 2019.
Ο λόγος των ΜΕΔ προς το σύνολο των δανείων παραμένει υψηλός, 30,2%, έναντι μέσου όρου μόλις 2,6% στην ΕΕ. Σε σχέση όμως με το Μάρτιο 2016, όταν είχε καταγραφεί ο μεγαλύτερος όγκος ΜΕΔ, έχει επιτευχθεί μείωση κατά περίπου 60 δισεκ. ευρώ, η οποία οφείλεται ως επί το πλείστον σε πωλήσεις δανείων και διαγραφές και πολύ λιγότερο σε εισπράξεις μέσω ενεργητικής διαχείρισης.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος “Ηρακλής” εντός του 2021, εκτιμάται ότι ο λόγος ΜΕΔ προς το σύνολο των δανείων θα υποχωρήσει περίπου στο 25% και ο μέσος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, με ταυτόχρονη αύξηση του ποσοστού των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων στα συνολικά εποπτικά κεφάλαια. Σε αυτούς τους δείκτες δεν περιλαμβάνονται τα νέα ΜΕΔ που αναμένεται να προστεθούν στον υφιστάμενο όγκο.
«Συνεπώς, είναι απαραίτητο να αναληφθούν πρόσθετες ενέργειες οι οποίες θα διευκολύνουν την εμπροσθοβαρή αναγνώριση των ζημιών λόγω αυξημένου πιστωτικού κινδύνου εξαιτίας της πανδημίας και την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών μαζί με την αντιμετώπιση του προβλήματος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.
Επιμένει στην bad bank
Για το σκοπό αυτό, συμπλήρωσε ο ίδιος, συμπληρωματικά με το υπό εξέλιξη πρόγραμμα “Ηρακλής”, «η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προτείνει προς την κυβέρνηση τη σύσταση εταιρίας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού (Asset Management Company – AMC). Η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος επιλύει ταυτόχρονα και το πρόβλημα των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων. Η κυβέρνηση εξετάζει τη σκοπιμότητα της ίδρυσης εταιρίας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού, όπως έχει προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος, και παράλληλα έχει αιτηθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την επέκταση του προγράμματος “Ηρακλής”».
Επιπλέον, τόνισε πώς στην περίπτωση που δεν επιλεγεί τελικά η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, θα πρέπει να βρεθεί ένας εναλλακτικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, συνεπής με την κείμενη νομοθεσία περί κεφαλαιακών απαιτήσεων.
«Η δέσμευση σημαντικών δημόσιων πόρων υπό τη μορφή κρατικών εγγυήσεων για τη στήριξη των τιτλοποιήσεων των ΜΕΔ των τραπεζών μέσω του προγράμματος “Ηρακλής”, που ορθώς έχει αποφασιστεί, θα πρέπει να εξασφαλίζει την οριστική και ολιστική αντιμετώπιση τόσο του προβλήματος των ΜΕΔ όσο και του προβλήματος του πολύ υψηλού ποσοστού των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε μάλιστα πως «εκτός από τα “δίδυμα” προβλήματα των ΜΕΔ και των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν και μια σειρά από άλλες σοβαρές προκλήσεις, κοινές όμως και για τις περισσότερες τράπεζες της ευρωζώνης, όπως η χαμηλή οργανική κερδοφορία, ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από μη τραπεζικά ιδρύματα, προκλήσεις που πηγάζουν από την ατελή τραπεζική ένωση, καθώς και λοιπές προκλήσεις που συνδέονται με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και με κυβερνοεπιθέσεις».
Latest News
Πρεμιέρα για το εποχικό βοήθημα - Το ύψος, οι δικαιούχοι [πίνακας]
Η ανακοίνωση της ΔΥΠΑ για το ειδικό εποχικό βοήθημα
Πώς κινείται το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Τουρκίας
Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διευρύνθηκε σε $1,47 δισ. – Στα 126,2 $ δισ. οι συνολικές εξαγωγές της Τουρκίας
Ξεκινά ο διαγωνισμός για το Επιχειρηματικό Πάρκο στο πρώην Στρατόπεδο Γκόνου
Η διάρκεια της Σύμβασης Παραχώρησης θα αντιστοιχεί σε 30 έτη κατ’ ελάχιστο και ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 260 εκατ. ευρώ
Ράλι δίχως φρένο στις τιμές των διαμερισμάτων - Νέα αύξηση 9,2% [πίνακες]
Συνεχίζεται η ανοδική πορεία στα ακίνητα - Η αύξηση των τιμών των νέων διαμερισμάτων διαμορφώθηκε στο 8,3%, σύμφωνα με την ΤτΕ
Οι αλλαγές σε μισθούς και φόρους - Οι 14 ερωτήσεις και απαντήσεις
Οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου, οι παρεμβάσεις στη φορολογία, οι γιατροί του ΕΣΥ και οι ένστολοι
Αλμα 10,6% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο - Ποιοι κλάδοι πρωταγωνίστησαν [γραφήματα]
Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Ιουλίου 2024, παρουσίασε αύξηση 7,2%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
«Ανέβηκε» στο 3% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο - Ποια προϊόντα πήραν «φωτιά»
Από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό προκύπτουν σημαντικές ανατιμήσεις, 6,5% σε ένδυση-υπόδηση, ενώ την κατηγορία «στέγαση» άνοδος με 5,5%
ΟΤ FORUM - Φραγκογιάννης: Παλεύουμε να αλλάξουμε τις εντυπώσεις των ξένων για εμάς
Ο υφυπουργός εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, μίλησε στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ
ΟΤ FORUM – Δημητριάδης: «Παράθυρο» για στρατηγικό επενδυτή στα ΕΛΤΑ
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης, μίλησε στο στούντιο του ΟΤ - Δεκαετής η λειτουργία του νέου fund
Στην κυριότητα του Δήμου Αλεξανδρούπολης το κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος
Η συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης του κτιρίου υπεγράφη από τον υποδιοικητή της ΤτΕ Θεόδωρο Πελαγίδη και τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη