Αυτόματα μηχανήματα παράδοσης ταχυδρομικών αντικειμένων  θα μπορούν να τοποθετούν σε δημόσιους χώρους οι εταιρείες ταχυμεταφορών. Η σχετική πρόβλεψη περιέχεται σε διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη απλούστευση των διαδικασιών σε οικονομικές δραστηριότητες, ενώ φαίνεται ουσιαστικά ότι υπαγορεύτηκε ουσιαστικά από την κατάρρευση των εταιρειών ταχυδρομικών αποστολών που παρατηρήθηκε εν μέσω πανδημίας.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, τα συγκεκκριμένα μηχανήματα ( “postal lockers” ή “automated parcel machines) αποτελούν μια σύγχρονη εναλλακτική μέθοδο παράδοσης ταχυδρομικών αποστολών, η οποία λειτουργεί συμπληρωματικά με τα μοντέλα αγοράς αγαθών με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς / προεπιλογής των αγαθών μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας για παραλαβή εκτός καταστήματος (“click away”) και με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για αγορά εντός καταστήματος (“click inside”), μέσω των οποίων λειτουργεί το λιανεμπόριο λόγω των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού.

Τα οφέλη

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, τα βασικότερα οφέλη της εναλλακτικής μεθόδου παράδοσης αποστολών είναι:

  • Διευρυμένο ωράριο εξυπηρέτησης (ακόμα και σε αργίες, Σαββατοκύριακα, 24 ώρες / 7 ημέρες)
  • Σημεία εύκολης πρόσβασης που ο καταναλωτής επισκέπτεται στον δικό του χρόνο,
  • Αύξηση των σημείων παραδόσεων, καθώς και ενίσχυση της δυναμικότητας της αγοράς ταχυμεταφορών για παραδόσεις, μειώνοντας έτσι και τον συνωστισμό των παραληπτών.
  • Ευελιξία στην εξυπηρέτηση χωρίς κατ’ οίκον αναμονή περιορίζοντας την ανάγκη να περιμένει ο παραλήπτης στο σπίτι για την παράδοση του αντικειμένου της αποστολής.

Σημεία πρόσβασης

Οι χώροι τοποθέτησης των μηχανημάτων («postal lockers») είναι σημεία εύκολης πρόσβασης σε περιοχές με συχνή διέλευση ή παρουσία κοινού, όπως πλατείες, πεζοδρόμια, διάδρομοι και είσοδοι κτιρίων, προκειμένου να επιτευχθούν η καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών και η ασφάλεια των μηχανημάτων.

Η δαπάνη για την προμήθεια, τη συντήρηση, την επισκευή και τεχνική κάλυψη των αυτόματων μηχανημάτων παραλαβής και παράδοσης ταχυδρομικών αντικειμένων ταχυμεταφορών («postal lockers») βαρύνει αποκλειστικά τις εταιρείες ταχυμεταφορών. Τα μηχανήματα για την παραλαβή 81 και παράδοση ταχυδρομικών αντικειμένων ταχυμεταφορών («postal lockers») είναι ιδιοκτησίας των εταιρειών ταχυμεταφορών.

Αποζημίωση

Για την εφαρμογή του παρόντος, οι O.T.A. α’ βαθμού, το Δημόσιο και οι δημόσιες επιχειρήσεις στα ακίνητα ή τους χώρους των οποίων εγκαθίστανται τα αυτόματα μηχανήματα παραλαβής και παράδοσης ταχυδρομικών αντικειμένων ταχυμεταφορών («postal lockers») συνάπτουν σύμβαση με την εταιρεία ταχυμεταφορών, η οποία καταβάλλει αποζημίωση για τη χρήση του χώρου που καταλαμβάνει το μηχάνημα παραλαβής και παράδοσης ταχυδρομικών αντικειμένων ταχυμεταφορών («postal locker»).

Η αποζημίωση αυτή δεν υπερβαίνει μηνιαίως το ποσό των πέντε (5) ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.) της επιφάνειας που καταλαμβάνει το ανωτέρω μηχάνημα σε εξωτερικό χώρο, και το ποσό των δέκα (10) ευρώ ανά τ.μ. της επιφάνειας που καταλαμβάνει το μηχάνημα σε εσωτερικό χώρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες