Στόχος επίθεσης από οικολόγους ακτιβιστές έγιναν τα κεντρικά γραφεία της Barclays στο Λονδίνο. Η διαμαρτυρία περιλάμβανε και θραύση τζαμαρίας ενώ η τράπεζα βρέθηκε στο στόχαστρο των ακτιβιστών κατά της κλιματικής αλλαγής που ήθελαν με αυτή τη συμβολική ενέργεια να διαμαρτυρηθούν για τον ρόλο του χρηματοπιστωτικού τομέα στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η αστυνομία συνέλαβε επτά άτομα, μέλη της οργάνωσης Extinction Rebellion, τα οποία χρησιμοποίησαν σφυριά για να σπάσουν τα τζάμια και στη συνέχεια κόλλησαν χαρτιά στα οποία αναγραφόταν το μήνυμα: “Σε περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης Σπάστε το Τζάμι” στην πρόσοψη του κτιρίου της τράπεζας.

Εκστρατεία «Money Rebellion»

Η οργάνωση ανακοίνωσε ότι η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας της “Money Rebellion” κατά του καπιταλιστικού συστήματος, κατά την οποία προχωρά σε “μη βίαιη, άμεση δράση, προκαλώντας ζημιές σε ιδιοκτησία με στόχο να προληφθούν μεγαλύτερες ζημιές και να στραφεί η προσοχή σ’ αυτές”.
Η Extinction Rebellion κατηγόρησε την τράπεζα για “συνεχιζόμενες επενδύσεις σε δραστηριότητες που συμβάλλουν άμεσα στην κλιματική και οικολογική κατάσταση έκτακτης ανάγκης”.

H απάντηση της Barclays

“Η Extinction Rebellion έχει το δικαίωμα της άποψής της για τον καπιταλισμό και τις κλιματικές αλλαγές, αλλά θα ζητούσαμε εκφράζοντας την άποψη αυτή να απέχουν από συμπεριφορές που συνεπάγονται πρόκληση εγκληματικής βλάβης στις εγκαταστάσεις μας και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ανθρώπων”, δήλωσε εκπρόσωπος της Barclays.

“Έχουμε δεσμευτεί να ευθυγραμμίσουμε όλο το χαρτοφυλάκιό μας χρηματοδότησης με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, με συγκεκριμένους στόχους και διαφανείς αναφορές, για την επίτευξη της φιλοδοξίας μας να είμαστε μια τράπεζα μηδενικών εκπομπών ως το 2050 και για να βοηθήσουμε να επιταχυνθεί η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα”.

Στόχος η «ευρύτερη εξέγερση»

Η Extinction Rebellion θέλει να προκαλέσει μια ευρύτερη εξέγερση ενάντια στις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές δομές του σύγχρονου κόσμου με στόχο να αποφευχθούν τα χειρότερα σενάρια καταστροφής που σκιαγραφούνται από τους επιστήμονες που μελετούν τις κλιματικές αλλαγές.

Η δράση αυτή της οργάνωσης κατά της Barclays στην επιχειρηματική περιοχή Κάναρι Γουάρφ του Λονδίνου έπεται αυτής την περασμένη εβδομάδα, όταν ακτιβιστές έριξαν μαύρη μπογιά στην πρόσοψη της Τράπεζας της Αγγλίας στο ιστορικό οικονομικό κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, το Σίτι του Λονδίνου.

“Μπορεί να μην σας αρέσει η σημερινή μας δράση, αλλά σας ζητώ να συγκρίνετε μια ρωγμή σε ένα τζάμι με την χρηματοδότηση των δασικών πυρκαγιών και των πλημμυρισμένων σπιτιών”, δήλωσε η Σόφι Κόουεν, μια 30χρονη ακτιβίστρια στο Λονδίνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας