Οι υψηλόμισθοι και οι εταιρείες που ενέγραψαν σημαντική κερδοφορία μέσα στην πανδημια θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον φόρο, σε μια ένδειξη αλληλεγγύης προς εκείνους που επλήγησαν περισσότερο από την υγειονομική κρίση, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι ένας προσωρινός φόρος θα συμβάλει στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, που έχουν επιδεινωθεί από την οικονομική και υγειονομική κρίση του περασμένου έτους, ενώ παράλληλα θα καθησυχάσει όσους πλήττονται περισσότερο.
Μάλιστα, ο επικεφαλής του Τμήματος Δημοσιονομικής Πολιτικής του Ταμείου, Βίτορ Γκασπάρ με δηλώσεις του στους Financial Times υπογραμμίζει ότι μια συμβολική αύξηση της φορολογίας από όσους έχουν ευημερήσει τον τελευταίο χρόνο θα ενίσχυε την κοινωνική συνοχή.
Οι χώρες πρέπει να εξετάσουν αυτήν την πολιτική, καθώς θα συμβάλει στην ενίσχυση της αντίληψης των πολιτών τους «ότι όλοι συμβάλλουν στην προσπάθεια που απαιτείται για την ανάκαμψη από την Covid-19», είπε.
Όπως στη Γερμανία
Το ΔΝΤ αναφέρει επίσης ότι οι προηγμένες οικονομίες με ισχυρά φορολογικά συστήματα θα πρέπει να αυξήσουν τους ανώτατους συντελεστές φόρου εισοδήματος για μια περίοδο, επικαλούμενο το παράδειγμα του φόρου αλληλεγγύης υπο επιβλήθηκε στη Γερμανία μετά την επανένωση.
Θα πρέπει επίσης να εξεταστεί ένας ειδικός φόρος επί των κερδών για εταιρείες που είχαν ασυνήθιστα υψηλές αποδόσεις το 2020.
«Ο συμβολικός αντίκτυπος αυτού του τύπου της συνεισφοράς είναι μερικές φορές πολύ σημαντικός. . . Συνήθως, συμβαίνουν σε πολύ εξαιρετικές περιστάσεις όπου η κοινωνική αλληλεγγύη διαδραματίζει ιδιαίτερα ισχυρό ρόλο », δήλωσε ο Γκασπάρ.
Το αίτημα του ΔΝΤ έρχεται παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες δεν αντιμετωπίζουν κρίση στα δημόσια οικονομικά τους.
Ανισότητες στο χρέος
Όπως γράφουν οι FT το ΔΝΤ προτείνει την επιβολή του συγκεκριμένου φόρου, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες δεν αντιμετωπίζουν δημοσιονομική κρίση. Τα επίπεδα χρέους των προηγμένων οικονομιών είναι πιθανό να σταθεροποιηθούν μετά την πανδημία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ταμείου, μετά την σημαντική άνοδο σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πανδημία.
Το ΔΝΤ ανάφερε επίσης ότι ο υψηλός δανεισμός των χωρών πέρυσι συνέβαλε σε πολύ καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα. Οι προηγμένες οικονομίες δανείστηκαν το 11,7% του εθνικού εισοδήματος, οι αναδυόμενες χώρες το 9,8% και οι χώρες χαμηλού εισοδήματος το 5,5%.
Επίσης τα χαμηλά επιτόκια έχουν συμβάλει στον περιορισμό των συνεπειών του δανεισμού αυτού στις προηγμένες οικονομίες, γεγονός που θα επιτρέψει τη σταθεροποίηση του χρέους μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Τα εμβόλια δίνουν σημαντικές αποδόσεις
Στον αντίποδα ωστόσο, το Ταμείο εκτιμά ότι οι φτωχότερες χώρες του κόσμου θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση τους χρέους τους. Κάνει επίσης ιδιαίτερη μνεία στο τεράστιο χάσμα μεταξύ των χωρών που μπορούν να δανειστούν ελεύθερα και θα ανακάμψουν γρηγορότερα από την πανδημία και εκείνων που δεν μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση σε εμβόλια ή να υποστηρίξουν τα περιοριστικά μέτρα.
«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η ανάκαμψη θα έχει πολλές ταχύτητες και οι πολιτικές υα πρέπει να προσαρμόζονται στις συγκεκριμένες συνθήκες κάθε χώρας», δήλωσε ο Γκασπάρ.
Κάλεσε τις χώρες να επενδύσουν στην παραγωγή και διανομή εμβολίων, λέγοντας ότι αυτή είναι η πιο σημαντική άμεση δημοσιονομική πολιτική που πρέπει να εφαρμόσουν. Αυτό θα κόστιζε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά ενισχύει τις προοπτικές ανάπτυξης σε τέτοιο βαθμό, που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια έως το 2025.
«Ο εμβολιασμός είναι πιθανό να είναι το παγκόσμιο επενδυτικό σχέδιο με την υψηλότερη απόδοση που έχει ληφθεί ποτέ υπόψη», κατέληξε ο Γκασπάρ.
Latest News
«Πράσινο φως» για το deal των 16,5 δισ. δολ. στα φάρμακα αδυνατίσματος ανάμεσα σε Novo Holdings και Catalent
Η «προίκα» της συμφωνίας της Novo Holding με την Catalent είναι τρία εργοστάσια σε Ιταλία, Βέλγιο και Ηνωμένες Πολιτείες
Αμερικανικό δικαστήριο απορρίπτει αίτημα της TikTok - Η «κλεψύδρα» τελειώνει στις 19/1
Σύμφωνα με το νόμο το TikTok θα απαγορευτεί εκτός αν η κινεζική ByteDance το εκποιήσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου
Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ εγκαταλείπουν τα φτωχά κράτη - Ακόμα και οι διασώσεις γίνονται... ακριβές
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει μείνει πίσω πλέον από την Κίνα που εμφανίζεται ως ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον αναπτυσσόμενο κόσμο
Τέλος οι προσλήψεις στην Klarna, τον λόγο έχει η... τεχνητή νοημοσύνη
O CEO της Klarna θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές που κάνουν οι άνθρωποι στην εταιρεία
Baykar: Συμφωνίες εξαγωγής UAV με 34 χώρες για την τουρκική βιομηχανία
Το 2023, το 90% των εσόδων της Baykar προήλθε από τις ξένες αγορές - Οι εξαγωγές της εταιρείας έφρασαν τα 1,8 δισ. δολάρια
«Μαχαιριά« της Moody’s στον φιλόδοξο Μπαϊρού - Τι εκτιμά η DW
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, αλλά και ο Moody's μάλλον δεν πιστεύει ότι θα την επιτύχει άμεσα
Βρετανία: H Ριβς μιλά για επανεκκίνηση των σχέσεων με την ΕΕ
Επαγγελματιες απο διάφορους τομείς στη Βρετανία ελπίζουν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες το εμπόριο με την ΕΕ
Τραμπ: Εξετάζει την ιδιωτικοποίηση του αμερικανικού Ταχυδρομείου
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post
Βιομηχανική παραγωγή: Σταθερή στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο - Αύξηση 0,3% στην ΕΕ
Σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2024 η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε σταθερή στη ζώνη του ευρώ
Ιταλία: Πρέπει να αποτελέσει βασικό μέρος των σχεδίων της Stellantis
Η Ρώμη ελπίζει να διορθώσει τις τεταμένες σχέσεις της με την Stellantis