Εντός του καλοκαιριού αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες για τη διάνοιξη μιας τεράστιας διώρυγας στις παρυφές της Κωνσταντινούπολης και σύντομα αναμένεται να προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του.

Το σχέδιο αυτό έχει προκαλέσει εντονες επικρίσεις τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας, με τους πολιτικούς του αντιπάλους να επικαλούνται το υπέρογκο κόστος κατασκευής και τις δραματικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης (Kanal Istanbul) προβέπεται να συνδέσει τη Μαύρη Θάλασσα βορείως της Κωνσταντινούπολης με τη Θάλασσα του Μαρμαρά προς νότον και εκτιμάται ότι θα κοστίσει 75 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (9,2 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η διάνοιξη της διώρυγας αυτής θα μειώσει την κυκλοφορία στα Στενά του Βοσπόρου και θα αποτρέψει ατυχήματα, όμως οι επικριτές του σχεδίου έχουν υπογραμμίσει ότι θα επιφέρει μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά και θα μολύνει πηγές πόσιμου νερού.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα προχωρήσει στο σχέδιο αυτό «είτε σας αρέσει είτε όχι», αναφερόμενος στις επικρίσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης και άλλων αντιπάλων και πρόσθεσε πως η διώρυγα θα αποτελέσει «μια νέα τραχεία» για την περιοχή.

Ο Βόσπορος αποτελεί την κυριότερη θαλάσσια δίοδο για τη μεταφορά πετρελαίου, σιτηρών και βιομηχανικών προϊόντων μεταξύ της ευρασιατικής ενδοχώρας και της Μεσογείου.
To σχέδιο αυτό ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον Τούρκο πρόεδρο το 2011, μετά την αποτυχία κατασκευής ενός πετρελαϊκού αγωγού που θα συνέδεε τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ