Για πρώτη φορά διαγωνιστική διαδικασία πώλησης ελληνικής δημόσιας εταιρίας αποσπά το ενδιαφέρον εννέα εκ των μεγαλύτερων διεθνών funds. Αθροιστικά οι συγκεκριμένοι επενδυτικοί οίκοι διαχειρίζονται assets της τάξης των 10 τρις δολ. διεθνώς.
Ο λόγος, λοιπόν, για τον διαγωνισμό της ΔΕΗ που πουλά το 49% του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και διαθέτει πάγια περιουσιακά στοιχεία αξία περί τα 3 δις. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ.
Η δημόσια εταιρία ανακοίνωσε χθες τη λίστα με τους εννιά επενδυτές που περνούν στην επόμενη και τελευταία φάση του διαγωνισμού, ο οποίος προκηρύχθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 2020. Στην πρώτη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετείχαν 11 επενδυτές, εκ των οποίων, κατά τις πληροφορίες, δύο κινεζικές που αποκλείστηκαν λόγω της συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο του δημοσίου. Το Πεκίνο συμμετέχει μέσω της State Grid και στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), οπότε κάτι τέτοιο θα ήταν ενάντια στη νομοθεσία περί ανεξαρτησίας των Διαχειριστών.
Τα εννέα funds που προκρίνονται, κατόπιν της χθεσινής απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ είναι (με αλφαβητική σειρά):
ARDIAN Infrastructure Funds
Το γαλλικό fund διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 103 δις. δολ. και επενδύει σε ενέργεια και υποδομές.
BCI – British Columbia Investment Management Corporation
Πρόκειται για εταιρία που διαχειρίζεται συνταξιοδοτικά κεφάλαια του δημόσιου τομέα στη Μεγάλη Βρετανία και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 112 δις. δολ.
BLACKROCK – BlackRock Alternatives Management, L.L.C
Η αμερικανική Blackrock είναι ίσως από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εταιρίες που διαχειρίζεται κεφάλαια 8,67 τρις. δολ. και έχει συμμετοχές σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες.
CVC Capital Partners – Advisers Company, S.a.r.l.
Πρόκειται για το αμερικανικό fund που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 117,8 δις. δολ. και έγινε γνωστό στην Ελλάδα με τις τοποθετήσεις στον τομέα της ιδιωτικής υγείας αλλά και στις συμμετοχές για την απόκτηση της Vivartia και της Εθνικής Ασφαλιστικής.
F2i – Fondi Italiani per le Infrastructure SGR S.p.A
Είναι ιταλική επενδυτική εταιρία που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 5,5 δις. και είναι τοποθετημένη σε εταιρίες διανομής φυσικού αερίου και ενέργειας καθώς και σε αεροδρόμια της χώρας.
First Sentier Investors EDIF III GP S.a.r.l.
Προέρχεται από την Αυστραλία το συγκεκριμένο fund και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 175 δις. δολ σε υποδομές. Ανάμεσα τους στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στη Σουηδία, ενώ σε δίκτυα ενέργειας έχει επενδύσει και στις χώρες της Φιλανδίας και της Γερμανίας. Είναι επίσης τοποθετημένη σε εταιρία ύδρευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
KKR – Kohlberg Kravis Roberts & Co. L.P.
Είναι από τα μεγαλύτερα αμερικανικά funds που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 250 δις. δολ. Η εταιρία συγκαταλέγεται στη λίστα των φιναλίστ επενδυτών για τη ΔΕΠΑ Υποδομών.
MACQUARIE Group Limited
Αυστραλιανό fund με συνολικά κεφάλαια στο χαρτοφυλάκιο του ύψους 420 δις. δολ. Στις υποδομές έχει επενδύσει 124,4 δις. δολ. Διεκδικεί το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών και τη ΔΕΠΑ Υποδομών, ενώ είναι τοποθετημένο σε ενεργειακά δίκτυα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φιλανδία, τη Γερμανία και την Ισπανία
OHA – Oak Hill Advisors LLP
Πρόκειται για πολυεθνικό fund που διαχειρίζεται κεφάλαια 49 δις. δολ
Η διαδικασία για την επόμενη φάση του διαγωνισμού προβλέπει τη ΔΕΗ και τα εννιά επενδυτικά σχήματα να υπογράφουν μεταξύ τους σύμφωνο εμπιστευτικότητας, και στη συνέχεια να αποκτούν πρόσβαση στο VDR (Virtual Data Room) δηλαδή στα οικονομικά και άλλα τεχνικά δεδομένα του ΔΕΔΔΗΕ. Θα ακολουθήσει ο έλεγχος και η αξιολόγηση αυτών των στοιχείων από τους υποψήφιους επενδυτές και, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμά ότι μέσα στο καλοκαίρι θα λάβει δεσμευτικές προσφορές.
Το μεγάλο ενδιαφέρον των διεθνών funds αποδίδεται στην απόδοση των κεφαλαίων της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης του ΔΕΔΔΗΕ. Αυτό κινείται περίπου στο 7% και τα συγκεκριμένα funds δρομολογούν τις επενδύσεις τους σε εταιρίες και υποδομές που προσφέρουν τέτοιες αποδόσεις.
Εξάλλου ο Διαχειριστής έχει επενδυτικό πλάνο ύψους 3 δις. ευρώ έως το 2028 το οποίο περιλαμβάνει την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, την υπογειοποίηση δικτύων καθώς και την αξιοποίηση τους για τις τηλεπικοινωνίες.
Latest News
Νέα ευρω-παρέμβαση Μυτιληναίου: Θετική για τη βιομηχανία η έκθεση Ντράγκι
Ο κ. Μυτιληναίος καλεί όλους να διαβάσουν διεξοδικά την έκθεση πριν βιαστούν να «συνοψίσουν» και να υπεραπλουστεύσουν
Ρεκόρ για την πράσινη ενέργεια στην ΕΕ - Το «ενεργειακό» στοίχημα της νέας Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση για την κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης 2024
Ούτε ναυάγιο, ούτε συμφωνία: Συνεχίζεται το θρίλερ για το καλώδιο Ελλάδας- Κύπρου
Τι λένε κυβερνητικές πηγές στον ΟΤ - Η συζήτηση συνεχίζεται, τονίζει ο Σκυλακάκης
Σε εξέλιξη η κρίσιμη σύσκεψη για το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου - Οι σκέψεις της Nexans
Ο Κύπριος πρόεδρος αποχώρησε από τη συνάντηση λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων - Έκανε λόγο για εποικοδομητικό διάλογο
Ο ΟΠΕΚ χαμηλώνει τον πήχη για τη ζήτηση πετρελαίου - Υποχωρούν οι τιμές
Πτωτικά κινείται το πετρέλαιο καθώς οι αντίθετοι άνεμοι ενισχύουν τη μεταβλητότητα στην αγορά
D- Day για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Το «αγκάθι» στο project
Σήμερα η κρίσιμη σύσκεψη στη Λευκωσία για το Καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου - Τι υποστηρίζει ο Σκυλακάκης για τη βιωσιμότητα του έργου
Στην Ασία το πρώτο φορτίο LNG της Ρωσίας μέσω... Αρκτικής
Η εγκατάσταση εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρωσία υπόκειται σε κυρώσεις
Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Ωριμάζει το project για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Γερμανίας
«Σχεδιάζουμε μία σειρά νέων διεθνών διασυνδέσεων», τόνισε ο πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης
OT FORUM - Στάμτσης: Πώς η αγορά διαθέσιμης ισχυος φρενάρει τις τιμές στο ρεύμα
Ο γενικός διευθυντής του ΕΣΑΗ μίλησε στο στούντιο του ΟΤ για την ελληνική αγορά ενέργειας
Μυλωνάς (ΕΤΕ): Δάνεια 30 δισ. ευρώ από τις τράπεζες στην ενέργεια μέχρι το 2030
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν τόσο τα κεφάλαια, όσο και τη ρευστότητα για να στηρίξουν τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης, είπε ο κ. Μυλωνάς