
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ουάσιγκτον αλλά και αρκετές άλλες χώρες έχουν αρχίσει να βλέπουν με πολύ καλό μάτι την επιβολή ενός παγκόσμιου κατώτατου φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις.
Μάλιστα, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών ΤΖάνετ Γέλλεν υπογράμμισε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης Μπάιντεν και αποκάλυψε ότι συνεργάζεται με τους ομολόγους της στην G20 σε μια προσπάθεια, που -όπως υποστηρίζει- θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας «30ετούς πτώσης των εταιρικών φορολογικών συντελεστών».
Το πρακτορείο Reuters σε ανάλυσή του, επιχειρεί να εξηγήσει τι σημαίνει αυτή η προσπάθεια και πώς μπορεί να επηρεάσει τόσο τις χώρες όσο και τις εταιρείες.
Γιατί χρειάζεται ένας κατώτατος φορολογικός συντελεστής
Οι μεγάλες οικονομίες στοχεύουν να αποθαρρύνουν τις πολυεθνικές εταιρείες από τη μετατόπιση των κερδών τους σε χώρες με χαμηλή φορολόγηση ανεξάρτητα από το πού πραγματοποιούνται οι πωλήσεις τους. Όλο και περισσότερο, το εισόδημα από άυλες πηγές όπως είναι οι φαρμακευτικές πατέντες , λογισμικά αλλά και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας έχει μεταφερθεί σε αυτές τις χώρες, επιτρέποντας έτσι στις εταιρείες να αποφύγουν την καταβολή υψηλότερων φόρων στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.
Με έναν ευρέως συμφωνημένο παγκόσμιο ελάχιστο φόρο, η διοίκηση του Μπάιντεν ελπίζει να μειώσει αυτή τη διάβρωση της φορολογικής βάσης χωρίς να υποβάλει τις αμερικανικές εταιρείες σε μειονεκτική θέση, επιτρέποντάς τους να ανταγωνίζονται σε καινοτομία, υποδομές και άλλα χαρακτηριστικά.
Η κυβέρνηση Τραμπ έκανε ένα πρώτο βήμα, καταγράφοντας τα έσοδα που χάθηκαν από τους φορολογικούς παραδείσους.
Που βρίσκονται οι παγκόσμιες συνομιλίες για τη φορολόγηση
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης με έδρα το Παρίσι συντονίζει τις φορολογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ 140 χωρών εδώ και χρόνια για δύο σημαντικές προσπάθειες: τη θέσπιση κανόνων για τη φορολόγηση διασυνοριακών ψηφιακών υπηρεσιών και τον περιορισμό της διάβρωσης της φορολογικής βάσης.
Οι χώρες του ΟΟΣΑ και της G20 στοχεύουν στην επίτευξη συναίνεσης και στα δύο μέτωπα έως τα μέσα του έτους, αλλά οι συνομιλίες για ένα παγκόσμιο ελάχιστον εταιρικό συντελεστή είναι τεχνικά απλούστερες και πολιτικά λιγότερο αμφιλεγόμενες.
Πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής;
Εάν οι χώρες συμφωνήσουν σε μία κατώτατη φορολόγηση, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ορίσουν όποιο εγχώριο φορολογικό συντελεστή επιθυμούν. Αλλά εάν οι εταιρείες πληρώνουν χαμηλότερα ποσοστά σε μια συγκεκριμένη χώρα, οι κυβερνήσεις τους θα μπορούσαν να «αναπληρώσουν» τους φόρους τους στο συμφωνημένο ελάχιστο ποσοστό, εξαλείφοντας έτσι το πλεονέκτημα της μετατόπισης των κερδών σε ένα φορολογικό καταφύγιο.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι θέλει να αρνηθεί απαλλαγές από φόρους, που καταβάλλονται σε χώρες που δεν συμφωνούν με ένα ελάχιστο ποσοστό.
Ο ΟΟΣΑ είπε τον περασμένο μήνα ότι οι κυβερνήσεις συμφώνησαν ήδη σε μεγάλο βαθμό σχετικά με τον βασικό σχεδιασμό του ελάχιστου φόρου, αν και ο συντελεστής δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί. Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό είναι το πιο ακανθώδες ζήτημα.
Άλλα θέματα που θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης περιλαμβάνουν το κατά πόσον βιομηχανίες, όπως επενδυτικά ταμεία και επενδυτικά καταπιστεύματα ακινήτων πρέπει να καλύπτονται, πότε πρέπει να εφαρμοστεί ο νέος συντελεστής και να διασφαλιστεί ότι είναι συμβατός με τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις των ΗΠΑ του 2017 που αποσκοπούν στην αποτροπή της διάβρωσης της φορολογικής βάσης.
Τι είναι ο κατώτατος συντελεστής;
Η διοίκηση του Μπάιντεν θέλει να αυξήσει τον αμερικανικό συντελεστή φόρου στο 28%, οπότε έχει προτείνει ως κατώτατο παγκόσμιο όριο το 21%. Επιθυμεί επίσης, αυτό το κατώτατο ποσοστό να ισχύει για τις αμερικανικές εταιρείες, ανεξάρτητα από το πού κερδίζεται το φορολογητέο εισόδημα.
Αυτή η πρόταση υπερβαίνει κατά πολύ τον ελάχιστο φόρο 12,5% που είχε προηγουμένως συζητηθεί στις συνομιλίες του ΟΟΣΑ – ένα επίπεδο που ταιριάζει με τον φορολογικό συντελεστή της Ιρλανδίας.
Η ιρλανδική οικονομία έχει ακμάσει τα τελευταία χρόνια από την εισροή δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδύσεις από ξένες πολυεθνικές, οπότε το Δουβλίνο, το οποίο έχει αντισταθεί στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εναρμονίσει τους φορολογικούς του κανόνες για περισσότερο από μια δεκαετία, είναι απίθανο να δεχτεί υψηλότερο ελάχιστο επιτόκιο να δώσει μάχη.
Πηγή: Reuters.com


Latest News

Συνεχίζει την κατοχύρωση κερδών η Wall Street
Hπια διόρθωση της αγοράς κοντά στο τέλος ενός ισχυρού μήνα κερδών

Βαθαίνει η κρίση Ελλάδας – Βρετανίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Χειροτερεύουν τα πράγματα μετά την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη – Σούνακ

Times για Μάρμαρα Παρθενώνα: «Πρέπει να εκτεθούν στο φυσικό τους μέρος»
Τρεις ανήλικοι επιτέθηκαν στον εκπαιδευτικό την ώρα που πήγαινε να αγοράσει τσιγάρα.

Συμβολαιογράφοι: Αποφάσισαν αποχή μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου
Τι αναφέρουν σε ανακοίνωση

Αλλάζει ο Ποινικός Κώδικάς: Ποιες αλλαγές έρχονται
Ο υπουργός Δικαιοσύνης παρουσιάζει εντός της ημέρας τις αλλαγές που θα γίνουν στον ποινικό κώδικα

Αντιδράσεις για την απόφαση Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση με Μητσοτάκη – Όλο το παρασκήνιο
Ο Σούνακ ακύρωσε το ραντεβού με τον Μητσοτάκη την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντούσε τον ηγέτη των Εργατικών Kιρ Στάρμερ

ΣΤΑΣΥ: Ευρείας κλίμακας παρεμβάσεις στη Γραμμή 1 Μετρό «Πειραιάς - Κηφισιά»
Στόχος να επιλυθούν χρόνια προβλήματα στην ιστορική και παλαιότερη γραμμή των Σταθερών Συγκοινωνιών.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το ιδιωτικό χρέος και τα κόκκινα δάνεια
Η παρουσίαση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ συντάσσεται στο πλαίσιο του καλέσματος του Νίκου Ανδρουλάκη για μια «προοδευτική εναλλακτική» στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Τοπικές βροχές με σποραδικές καταιγίδες - Πού θα χιονίσει
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Διπλωματικός πυρετός για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Οι επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο