Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ουάσιγκτον αλλά και αρκετές άλλες χώρες έχουν αρχίσει να βλέπουν με πολύ καλό μάτι την επιβολή ενός παγκόσμιου κατώτατου φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις.

Μάλιστα, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών ΤΖάνετ Γέλλεν υπογράμμισε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης Μπάιντεν και αποκάλυψε ότι συνεργάζεται με τους ομολόγους της  στην G20 σε μια προσπάθεια, που -όπως υποστηρίζει- θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας «30ετούς πτώσης των εταιρικών φορολογικών συντελεστών».

Το πρακτορείο Reuters σε ανάλυσή του, επιχειρεί να εξηγήσει τι σημαίνει αυτή η προσπάθεια και πώς μπορεί να επηρεάσει τόσο τις χώρες όσο και τις εταιρείες.

Γιατί χρειάζεται ένας κατώτατος φορολογικός συντελεστής

Οι μεγάλες οικονομίες στοχεύουν να αποθαρρύνουν τις πολυεθνικές εταιρείες από τη μετατόπιση των κερδών τους σε χώρες με χαμηλή φορολόγηση ανεξάρτητα από το πού πραγματοποιούνται οι πωλήσεις τους. Όλο και περισσότερο, το εισόδημα από άυλες πηγές όπως είναι οι φαρμακευτικές πατέντες , λογισμικά αλλά και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας έχει μεταφερθεί σε αυτές τις χώρες, επιτρέποντας έτσι στις εταιρείες να αποφύγουν την καταβολή υψηλότερων φόρων στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.

Με έναν ευρέως συμφωνημένο παγκόσμιο ελάχιστο φόρο, η διοίκηση του Μπάιντεν ελπίζει να μειώσει αυτή τη διάβρωση της φορολογικής βάσης χωρίς να υποβάλει τις αμερικανικές εταιρείες σε μειονεκτική θέση, επιτρέποντάς τους να ανταγωνίζονται σε καινοτομία, υποδομές και άλλα χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση Τραμπ έκανε ένα πρώτο βήμα, καταγράφοντας τα έσοδα που χάθηκαν από τους φορολογικούς παραδείσους.

Που βρίσκονται οι παγκόσμιες συνομιλίες για τη φορολόγηση

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης με έδρα το Παρίσι συντονίζει τις φορολογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ 140 χωρών εδώ και χρόνια για δύο σημαντικές προσπάθειες: τη θέσπιση κανόνων για τη φορολόγηση διασυνοριακών ψηφιακών υπηρεσιών και τον περιορισμό της διάβρωσης της φορολογικής βάσης.

Οι χώρες του ΟΟΣΑ και της G20 στοχεύουν στην επίτευξη συναίνεσης και στα δύο μέτωπα έως τα μέσα του έτους, αλλά οι συνομιλίες για ένα παγκόσμιο ελάχιστον εταιρικό συντελεστή είναι τεχνικά απλούστερες και πολιτικά λιγότερο αμφιλεγόμενες.

Πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής;

Εάν οι χώρες συμφωνήσουν σε μία κατώτατη φορολόγηση, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ορίσουν όποιο εγχώριο φορολογικό συντελεστή επιθυμούν. Αλλά εάν οι εταιρείες πληρώνουν χαμηλότερα ποσοστά σε μια συγκεκριμένη χώρα, οι κυβερνήσεις τους θα μπορούσαν να «αναπληρώσουν» τους φόρους τους στο συμφωνημένο ελάχιστο ποσοστό, εξαλείφοντας έτσι το πλεονέκτημα της μετατόπισης των κερδών σε ένα φορολογικό καταφύγιο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι θέλει να αρνηθεί απαλλαγές από φόρους, που καταβάλλονται σε χώρες που δεν συμφωνούν με ένα ελάχιστο ποσοστό.

Ο ΟΟΣΑ είπε τον περασμένο μήνα ότι οι κυβερνήσεις συμφώνησαν ήδη σε μεγάλο βαθμό σχετικά με τον βασικό σχεδιασμό του ελάχιστου φόρου, αν και ο συντελεστής δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί. Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό είναι το πιο ακανθώδες ζήτημα.

Άλλα θέματα που θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης περιλαμβάνουν το κατά πόσον βιομηχανίες, όπως επενδυτικά ταμεία και επενδυτικά καταπιστεύματα ακινήτων πρέπει να καλύπτονται, πότε πρέπει να εφαρμοστεί ο νέος συντελεστής και να διασφαλιστεί ότι είναι συμβατός με τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις των ΗΠΑ του 2017 που αποσκοπούν στην αποτροπή της διάβρωσης της φορολογικής βάσης.

Τι είναι ο κατώτατος συντελεστής;

Η διοίκηση του Μπάιντεν θέλει να αυξήσει τον αμερικανικό συντελεστή φόρου στο 28%, οπότε έχει προτείνει ως κατώτατο  παγκόσμιο όριο το 21%. Επιθυμεί επίσης, αυτό το κατώτατο ποσοστό να ισχύει για τις αμερικανικές εταιρείες, ανεξάρτητα από το πού κερδίζεται το φορολογητέο εισόδημα.

Αυτή η πρόταση υπερβαίνει κατά πολύ τον ελάχιστο φόρο 12,5% που είχε προηγουμένως συζητηθεί στις συνομιλίες του ΟΟΣΑ – ένα επίπεδο που ταιριάζει με τον φορολογικό συντελεστή της Ιρλανδίας.

Η ιρλανδική οικονομία έχει ακμάσει τα τελευταία χρόνια από την εισροή δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδύσεις από ξένες πολυεθνικές, οπότε το Δουβλίνο, το οποίο έχει αντισταθεί στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εναρμονίσει τους φορολογικούς του κανόνες για περισσότερο από μια δεκαετία, είναι απίθανο να δεχτεί υψηλότερο ελάχιστο επιτόκιο να δώσει μάχη.

Πηγή: Reuters.com

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας