Σε πρωτοφανή επίπεδα κινείται το επενδυτικό ενδιαφέρον για έργα Ανανεώσιμων Πηγών στην Ελλάδα με τον αριθμό των αιτήσεων που έχει συγκεντρωθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τους Διαχειριστές Δικτύων (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) να ξεπερνά τα 100 GW (Γιγαβάτ).

Πόσα από αυτά όμως τα έργα είναι πραγματικά και πόση ισχύ μπορεί να αντέξει το δίκτυο μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας;

Τις απαντήσεις αυτές επιδίωξε να δώσει η διοίκηση της θυγατρικής στην Ελλάδα ABO Wind, της ABO Wind Hellas, η οποία αφηγήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τις γραφειοκρατικές περιπέτειες που αντιμετωπίζει προκειμένου να υλοποιήσει το τριετές επενδυτικό της πλάνο έργων ΑΠΕ περίπου 1 GW και ύψους 650 εκ. ευρώ.

Ποια είναι η ABO Wind

Η γερμανική ABO Wind έχει ως επιχειρηματικό μοντέλο την ανάπτυξη, μελέτη, χρηματοδότηση, προμήθεια εξοπλισμού, εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων. Μόλις ολοκληρώνει τα συστήματα παραγωγής «πράσινης» ενέργειας τα πουλά και επενδύει ξανά. Αυτή τη στιγμή αναπτύσσει έργα 15 GW σε 16 χώρες του πλανήτη (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ν. Αφρική, Καναδάς, Αργεντινή, Κολομβία, Φιλανδία κλπ) και το επενδυτικό της πλάνο ξεπερνά κάθε χρόνο τα 500 εκ. ευρώ.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ABO Wind Hellas Παναγιώτη Σαρρή και τον επικεφαλής της εταιρίας Σπύρο Παπαλάμπρου δραστηριοποιείται από το 2018 και έχει κατασκευάσει δύο φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 45 MW (Μεγαβάτ). Οι τιμές που έλαβε από τον διαγωνισμό της ΡΑΕ για τα έργα, το ένα στα Τρίκαλα ισχύος 38 MW και το δεύτερο 7 MW στην Ξάνθη ήταν, κατόπιν προσφοράς της, από τις χαμηλότερες στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση του ενεργειακού της κόστους.

Η ABO Wind Hellas αυτή τη στιγμή έχει σε φάση κατασκευής φωτοβολταϊκά 50 MW στην Ηγουμενίτσα και βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης έργα φωτοβολταϊκών και αιολικών 22 MW και υβριδικών σταθμών 6 MW σε Μυτιλήνη και Κω.

Έλαβε Αποφάσεις Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για φωτοβολταϊκά 36 MW (25 MW στην Ήπειρο και 11 στον Έβρο) αλλά αναμένει τους όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ

Επίσης έχει στο χαρτοφυλάκιο της έργα φωτοβολταϊκά και αιολικά ισχύος 780 MW που αναμένουν ΑΕΠΟ και όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ.

Η γραφειοκρατία, η αδιαφάνεια και οι Περιφερειάρχες….

Ο κ. Σαρρής στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου εξέφρασε τους «προβληματισμούς» της εταιρίας κατά πόσο είναι δυνατόν να προχωρήσουν άμεσα μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα εξαιτίας της γραφειοκρατίας, της αδιαφάνειας και αντιδράσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίες εκδηλώνονται μόνο και μόνο ως πολιτική θέση… και όχι επί της ουσίας των έργων».

Για να γίνει πιο σαφής περιέγραψε την περιπέτεια της εταιρίας του, σημειώνοντας πως «έχουμε έργα ΑΠΕ 780 MW που αναμένουν μη δεσμευτική προσφορά από τον ΑΔΜΗΕ για τη σύνδεση τους στο δίκτυο της υψηλής τάσης και μάλιστα τα 200 MW εξ αυτών αναμένουν πάνω από ένα χρόνο. Κι ενώ ο νόμος ορίζει ανώτατο χρονικό διάστημα τους τέσσερις μήνες»

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε, υπάρχει προβληματισμός για το ρόλο και τις δυνατότητες του ΑΔΜΗΕ. «Ο Διαχειριστής αρνείται να μας δώσει όρους σύνδεσης σε έργα 36 MW επικαλούμενος την προτεραιότητα που έχουν ομαδοποιημένα έργα μικρών επενδυτών. Πρόκειται για 100 μικρούς επενδυτές οι οποίοι έχουν προτεραιότητα για έργο 3 GW με έναν κοινό υποσταθμό και αμφιβάλουμε αν θα συνεννοηθούν προκειμένου να εκδώσουν εγγυητική επιστολή ύψους 1 εκ. ευρώ και αν τελικά θα γίνει αυτό το έργο». Ο κ. Σαρρής είπε επίσης ότι «ο Διαχειριστής δεν επεργάζεται καν τους δικούς μας φακέλους επικαλούμενος φόρτο εργασίας και μικρό αριθμό προσωπικού. Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο», τόνισε ο γενικός διευθυντής της ABO Wind, «καθώς ούτε επεξεργάζονται τα αιτήματα μας και ούτε δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία των υπόλοιπων επενδυτών, αν και προβλέπεται από το νόμο. Έτσι κινδυνεύει η εταιρία μας να χάσει τον διαγωνισμό της ΡΑΕ για έργα 36 MW. Να θυμίσω ότι τον περασμένο Ιούλιο είχαμε καταθέσει τη χαμηλότερη προσφορά για έργα μας με τιμή 45,48 ευρώ ανά MWh (Μεγαβατώρα)

Ο άλλος Γολγοθάς που αντιμετωπίζει η εταιρία είναι η στάση της αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με τον κ. Σαρρή «πρόκειται για ένα περίεργο φαινόμενο καθώς αντιμετωπίζουμε τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις περιφερειών και δήμων στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων αλλά όχι για λόγους ουσίας. Γνωμοδοτούν ως πολιτική θέση. Δεν αρνούνται ένα έργο για περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά επειδή διεκδικούν έναντι της πολιτικής ηγεσίας ρόλο στην κατανομή έργων ΑΠΕ». Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα την αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Ενέργειας της Περιφέρειας Ηπείρου για έργα ισχύος 260 MW.

Τέτοια παραδείγματα επικαλέστηκε επίσης και για την άρνηση των δήμων Ηγουμενίτσας και Μετσόβου, οι οποίοι αν και αρχικά γνωμοδότησαν θετικά μετά ανακάλεσαν τις εισηγήσεις τους. Οι Περιφέρειες επίσης Δ. Μακεδονίας και Στ. Ελλάδας γνωμοδότησαν αρνητικά καθώς διεκδικούν αλλαγή της νομοθεσίας.

Ο γενικός διευθυντής συνέχισε την απαρίθμηση των εμποδίων αναφέροντας τις καθυστερήσεις της ΡΑΕ, η οποία επί δύο χρόνια δεν προχωρούσε τις εκδόσεις αδειών παραγωγού για έργα ΑΠΕ ισχύος 30 GW. Μέχρι που άλλαξε και απλοποιήθηκε ο νόμος.

Στη λίστα των προβλημάτων είναι και οι τοπικές αντιδράσεις. Όπως είπε ο κ. Σαρρής «σε κάποιες περιπτώσεις εκδηλώνονται μαξιμαλιστικές απαιτήσεις για συμμετοχή στα έσοδα των έργων που φτάνουν ακόμη και το 25%. Παραβλέπουν το γεγονός ότι ο νόμος κάνει λόγο για συμμετοχή σε ποσοστό 3% όπως επίσης και ό,τι οι τιμές έχουν πια μειωθεί»

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν επίσης και αντικρουόμενα συμφέροντα. Το ενδιαφέρον για επενδύσεις ΑΠΕ είναι 20πλάσιο σε σχέση με τη δυνατότητα των υποδομών και παρ’ όλα αυτά δεν μπαίνουν κάποια κριτήρια. Τέτοιο θα ήταν για παράδειγμα η προσκόμιση εγγυητικής επιστολής από την αρχή της αίτησης. Επιπλέον δεν τηρούνται οι όροι της διαφάνειας και της ισονομίας: «Αντί να γίνονται, να προχωρούν κάποια έργα, έχουμε τη λογική να μη γίνεται κανένα…»

Η ABO Wind αντιμετωπίζει καθυστερήσεις δύο ετών στο επενδυτικό πλάνο της τριετίας και ύψους 650 εκ. ευρώ. «Παρά τις δυσκολίες επένδυσης και τη λογική που θέλει οι επενδυτές σε τέτοιες περιπτώσεις να αναζητούν αλλού ευκαιρίες, η εταιρία μας δεν φεύγει από τη χώρα. Αναζητούμε λύσεις με συνεργασία», ξεκαθάρισε ο γενικός διευθυντής της εταιρίας.

Εικονικές αιτήσεις για ΑΠΕ

Ο κ. Σαρρής έκανε λόγο επίσης για «εικονικό επενδυτικό ενδιαφέρον στις ΑΠΕ». Όπως υποστήριξε «έχουμε αιτήσεις 100 GW, όταν το δίκτυο μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να σηκώσει στη δεκαετία μόλις 6 με 7 GW. Αν γίνει αξιολόγηση των αιτήσεων αυτών, αμφιβάλλουμε αν μπορεί να υλοποιηθεί η πλειοψηφία τους, παρά μόνο το 1/3 εξ αυτών»

Κατά τον ίδιο πολλά από τα έργα έχουν επίσης «σπάσει» σε μικρότερα προκειμένου να περάσουν κάτω από το ραντάρ… για να πάρουν τιμές με υπουργική απόφαση και όχι με διαγωνιστικές διαδικασίες. «Θα πρέπει να δημοσιοποιούνται τα στοιχεία των επενδυτών και ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει ακόμη να δώσει υπεργολαβικά το έργο της αξιολόγησης των όρων προσφορών σύνδεσης».

Διαφορετικά, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ABO Wind η Ελλάδα θα χάσει την ευκαιρία για πραγματικές και άμεσες επενδύσεις, την ώρα που έχει ανάγκη την αύξηση του ΑΕΠ της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green