Από τα ψηλά στα χαμηλά βρέθηκαν οι ξένες άμεσες επενδύσεις σε ακίνητα το 2020, καθώς η πανδημία και τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού έβαλαν φρένο στην αυξητική τάση που είχε καταγραφεί τη διετία 2018-2019.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων στο σύνολο του προηγούμενου έτους διαμορφώθηκαν σε 874,9 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση κατά 39,6% σε σχέση με το 2019, χρονιά κατά την οποία είχε καταγραφεί νέο ιστορικό υψηλό στα 1.449,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η αγορά ακινήτων εξακολουθεί να αποτελεί ένα σημαντικό μερίδιο των ξένων άμεσων επενδύσεων, 28,0% του συνόλου για το 2020, έναντι 32,3% για το 2019. Επιπλέον οι αγορές ακινήτων από ξένους το 2020 ήταν υπερδιπλάσιες έναντι του 2017 και αυξημένες κατά 10 φορές σε σχέση με μια δεκαετία πριν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 το σχετικό ποσό δεν είχε ξεπεράσει τα 90 εκατ. ευρώ, προτού αγγίξει τα 414,7 εκατ. ευρώ το 2017 και ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο.

Η κατάρρευση των συναλλαγών μέσω του προγράμματος Golden Visa (Χρυσή Βίζα) και η αναβολή εκατοντάδων επενδύσεων από ξένους αγοραστές, οι οποίοι είχαν σκοπό την αγορά κατοικίας για τουριστική χρήση ή αξιοποίηση, είχε σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη πτώση πέρσι, αναφέρουν στελέχη κτηματομεσιτικών εταιρειών. Ωστόσο, υποστηρίζουν πως από τις αρχές του δεύτερου εξαμήνου η τάση σταδιακά θα αντιστραφεί, καθώς η ζήτηση υφίσταται και όλοι αναμένουν να ομαλοποιηθεί το καθεστώς των μετακινήσεων.

Στους παράγοντες προσέλκυσης ακόμα και μεγαλύτερο όγκο ξένων επενδύσεων σε σχέση με το 2019 οι επαγγελματίες της κτηματαγοράς αναφέρουν εκτός από το πρόγραμμα της «Χρυσής Βίζας» και την αναστολή του ΦΠΑ 24% μέχρι το τέλος του 2022. Υπενθυμίζεται ότι με την αναστολή που ισχύει, οι ξένοι μπορούν να προχωρήσουν σε αγορά και νεότερων κατασκευών, χωρίς την επιβάρυνση του ΦΠΑ, από τον οποίο απαλλάσσεται μόνο η πρώτη κατοικία.

Στους διαχρονικούς πελάτες της ελληνικής κτηματαγοράς συγκαταλέγονται οι Γερμανοί, οι Άγγλοι, οι Αμερικάνοι, οι Κύπριοι, οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί, οι Ελβετοί και οι Άραβες, ενώ τα τελευταία χρόνια λόγω της «Χρυσής Βίζας» στη λίστα έχουν προστεθεί Κινέζοι, Ρώσοι και Τούρκοι. Ταυτόχρονα δυναμικά κινούνται και οι Ισραηλινοί.

Οι δημοφιλέστερες περιοχές για τους ξένους αγοραστές είναι η Αττική (Γλυφάδα, Βουλιαγμένη, Κολωνάκι, Λυκαβηττός, Ακρόπολη και εσχάτως το κέντρο της Αθήνας, όπως Εξάρχεια, Ομόνοια και Κυψέλη), η Μύκονος, η Πάρος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Θεσσαλονίκη, η περιοχή Κασσάνδρα στη Χαλκιδική, η Καβάλα, η Σιθωνία Χαλκιδικής και η νότια Πελοπόννησος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Καταπατημένα: Τα SOS για την εξαγορά τους
Ακίνητα |

Τα ψιλά γράμματα για την εξαγορά των καταπατημένων - Τι να προσέξετε

Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για τα καταπατημένα ακίνητα, αλλά τα δικαιολογητικά και τα πιστοποιητικά είναι λαβύρινθος για όσους μπορούν να αποκτήσουν νόμιμους τίτλους σε δημόσια περιουσία