Την περαιτέρω μείωση του ενεργειακού κόστους μέσω αυτοπαραγωγής (net-metering) θα έχουν οι επιχειρήσεις από τον ερχόμενο μήνα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει παράγοντας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έως το τέλος του μήνα αναμένεται να έχει υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση (ΥΑ), η οποία θα ενεργοποιηθεί τη σχετική ρύθμιση (άρθρο 162, νόμος 4759/20) που προέβλεπε τη δυνατότητα αύξησης του ορίου ισχύος των σταθμών ενεργειακού συμψηφισμού (φωτοβολταϊκά ή μικρές ανεμογεννήτριες) στα 3 MW, από 1 MW που ισχύει σήμερα.

Η έκδοση της απόφασης εκκρεμεί από τον περασμένο Δεκέμβριο και αναμένεται ότι θα δώσει μεγαλύτερο κίνητρο στις επιχειρήσεις για να εγκαταστήσουν σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας και Θερμότητας) κάνοντας ενεργειακό συμψηφισμό παραγωγής – κατανάλωσης. Η ΥΑ θα θέτει, με μέγιστο όριο τα 3 ΜW για τους σταθμούς Α.Π.Ε. και ΣΗΘΥΑ ανώτατα όρια εγκατεστημένης ισχύος διαφοροποιημένα ανά κατηγορία παραγωγών και ανά ηλεκτρικό σύστημα διασυνδεδεμένο ή αυτόνομο.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση ευνοεί τις επιχειρήσεις που στοχεύουν στον περιορισμό του ενεργειακού τους κόστους, καθώς πλέον θα μπορούν να εγκαθιστούν συστήματα τριπλάσιας ισχύος σε σχέση με σήμερα, εφαρμόζοντας ενεργειακό συμψηφισμό. Έτσι, αφενός θα εξοικονομούν χρήματα από τους λογαριασμούς ρεύματος και αφετέρου να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος, παράγοντας και καταναλώνοντας τη δική τους καθαρή ενέργεια, αναμορφώνοντας και το προφίλ της επιχείρησης.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, όπως υπογραμμίζουν στελέχη της αγοράς, ειδικά από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, καθώς οι «πράσινες» πρακτικές ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά τους, με την προσφορά πράσινων τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών σε μια ολοένα και αυξανόμενη κατηγορία ευαισθητοποιημένων τουριστών που αναζητούν… καθαρά καταλύματα. Μάλιστα, πολλές ξενοδοχειακές μονάδες κάνουν χρήση μιας σειράς προτύπων και πιστοποιήσεων προκειμένου να προσελκύσουν ευαισθητοποιημένους ταξιδιώτες.

Ωστόσο, την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που δίνει το net-metering προκειμένου να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος αναζητούν και άλλοι κλάδοι που τροφοδοτούνται κυρίως από τη μέση τάση, όπως είναι μικρές βιομηχανικές μονάδες, βιοτεχνίες, σουπερμάρκετ, εμπορικές και εφοδιαστικές αλυσίδες κλπ. Κι αυτό διότι η απόσβεση της επένδυσης για ένα σύστημα ισχύος 3 MW μπορεί να επιτευχθεί σχετικά σύντομα, δηλαδή σε πέντε με έξι χρόνια για καταναλωτές που έχουν υψηλές καταναλώσεις ρεύματος για να συμψηφίσουν.

Επίσης, οι μεγάλοι καταναλωτές ρεύματος έχουν άλλο ένα πλεονέκτημα. Με δεδομένο ότι, η κατανάλωση ρεύματος διανέμεται σε όλο το 24ωρο, είναι μεγαλύτερος ο ταυτοχρονισμός της παραγωγής ενέργειας του σταθμού ΑΠΕ με την αυτοκατανάλωση. Όσο αυξάνεται ο ταυτοχρονισμός τόσο επιτυγχάνεται απόσβεση της επένδυσης καθώς περιορίζονται οι χρεώσεις όχι μόνο στο ανταγωνιστικό μέρος των τιμολογίων ρεύματος, αλλά και στις υπόλοιπες ρυθμιζόμενες χρεώσεις που συναρτώνται από το ύψος της κατανάλωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια