Την περαιτέρω μείωση του ενεργειακού κόστους μέσω αυτοπαραγωγής (net-metering) θα έχουν οι επιχειρήσεις από τον ερχόμενο μήνα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει παράγοντας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έως το τέλος του μήνα αναμένεται να έχει υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση (ΥΑ), η οποία θα ενεργοποιηθεί τη σχετική ρύθμιση (άρθρο 162, νόμος 4759/20) που προέβλεπε τη δυνατότητα αύξησης του ορίου ισχύος των σταθμών ενεργειακού συμψηφισμού (φωτοβολταϊκά ή μικρές ανεμογεννήτριες) στα 3 MW, από 1 MW που ισχύει σήμερα.
Η έκδοση της απόφασης εκκρεμεί από τον περασμένο Δεκέμβριο και αναμένεται ότι θα δώσει μεγαλύτερο κίνητρο στις επιχειρήσεις για να εγκαταστήσουν σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας και Θερμότητας) κάνοντας ενεργειακό συμψηφισμό παραγωγής – κατανάλωσης. Η ΥΑ θα θέτει, με μέγιστο όριο τα 3 ΜW για τους σταθμούς Α.Π.Ε. και ΣΗΘΥΑ ανώτατα όρια εγκατεστημένης ισχύος διαφοροποιημένα ανά κατηγορία παραγωγών και ανά ηλεκτρικό σύστημα διασυνδεδεμένο ή αυτόνομο.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση ευνοεί τις επιχειρήσεις που στοχεύουν στον περιορισμό του ενεργειακού τους κόστους, καθώς πλέον θα μπορούν να εγκαθιστούν συστήματα τριπλάσιας ισχύος σε σχέση με σήμερα, εφαρμόζοντας ενεργειακό συμψηφισμό. Έτσι, αφενός θα εξοικονομούν χρήματα από τους λογαριασμούς ρεύματος και αφετέρου να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος, παράγοντας και καταναλώνοντας τη δική τους καθαρή ενέργεια, αναμορφώνοντας και το προφίλ της επιχείρησης.
Δεν είναι τυχαίο ότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, όπως υπογραμμίζουν στελέχη της αγοράς, ειδικά από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, καθώς οι «πράσινες» πρακτικές ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά τους, με την προσφορά πράσινων τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών σε μια ολοένα και αυξανόμενη κατηγορία ευαισθητοποιημένων τουριστών που αναζητούν… καθαρά καταλύματα. Μάλιστα, πολλές ξενοδοχειακές μονάδες κάνουν χρήση μιας σειράς προτύπων και πιστοποιήσεων προκειμένου να προσελκύσουν ευαισθητοποιημένους ταξιδιώτες.
Ωστόσο, την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που δίνει το net-metering προκειμένου να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος αναζητούν και άλλοι κλάδοι που τροφοδοτούνται κυρίως από τη μέση τάση, όπως είναι μικρές βιομηχανικές μονάδες, βιοτεχνίες, σουπερμάρκετ, εμπορικές και εφοδιαστικές αλυσίδες κλπ. Κι αυτό διότι η απόσβεση της επένδυσης για ένα σύστημα ισχύος 3 MW μπορεί να επιτευχθεί σχετικά σύντομα, δηλαδή σε πέντε με έξι χρόνια για καταναλωτές που έχουν υψηλές καταναλώσεις ρεύματος για να συμψηφίσουν.
Επίσης, οι μεγάλοι καταναλωτές ρεύματος έχουν άλλο ένα πλεονέκτημα. Με δεδομένο ότι, η κατανάλωση ρεύματος διανέμεται σε όλο το 24ωρο, είναι μεγαλύτερος ο ταυτοχρονισμός της παραγωγής ενέργειας του σταθμού ΑΠΕ με την αυτοκατανάλωση. Όσο αυξάνεται ο ταυτοχρονισμός τόσο επιτυγχάνεται απόσβεση της επένδυσης καθώς περιορίζονται οι χρεώσεις όχι μόνο στο ανταγωνιστικό μέρος των τιμολογίων ρεύματος, αλλά και στις υπόλοιπες ρυθμιζόμενες χρεώσεις που συναρτώνται από το ύψος της κατανάλωσης.
Latest News
Ούτε ναυάγιο, ούτε συμφωνία: Συνεχίζεται το θρίλερ για το καλώδιο Ελλάδας- Κύπρου
Τι λένε κυβερνητικές πηγές στον ΟΤ - Η συζήτηση συνεχίζεται, τονίζει ο Σκυλακάκης
Σε εξέλιξη η κρίσιμη σύσκεψη για το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου - Οι σκέψεις της Nexans
Ο Κύπριος πρόεδρος αποχώρησε από τη συνάντηση λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων - Έκανε λόγο για εποικοδομητικό διάλογο
Ο ΟΠΕΚ χαμηλώνει τον πήχη για τη ζήτηση πετρελαίου - Υποχωρούν οι τιμές
Πτωτικά κινείται το πετρέλαιο καθώς οι αντίθετοι άνεμοι ενισχύουν τη μεταβλητότητα στην αγορά
D- Day για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Το «αγκάθι» στο project
Σήμερα η κρίσιμη σύσκεψη στη Λευκωσία για το Καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου - Τι υποστηρίζει ο Σκυλακάκης για τη βιωσιμότητα του έργου
Στην Ασία το πρώτο φορτίο LNG της Ρωσίας μέσω... Αρκτικής
Η εγκατάσταση εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρωσία υπόκειται σε κυρώσεις
Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Ωριμάζει το project για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Γερμανίας
«Σχεδιάζουμε μία σειρά νέων διεθνών διασυνδέσεων», τόνισε ο πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης
OT FORUM - Στάμτσης: Πώς η αγορά διαθέσιμης ισχυος φρενάρει τις τιμές στο ρεύμα
Ο γενικός διευθυντής του ΕΣΑΗ μίλησε στο στούντιο του ΟΤ για την ελληνική αγορά ενέργειας
Μυλωνάς (ΕΤΕ): Δάνεια 30 δισ. ευρώ από τις τράπεζες στην ενέργεια μέχρι το 2030
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν τόσο τα κεφάλαια, όσο και τη ρευστότητα για να στηρίξουν τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης, είπε ο κ. Μυλωνάς
Η αλήθεια για το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου - Τα στοιχεία Σκυλακάκη [γράφημα]
Καθοριστική για την πορεία υλοποίησης του έργου για το Καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου κρίνεται η αυριανή συνάντηση στη Λευκωσία
ELPEDISON: Σε σταθερή τροχιά για ένα πιο βιώσιμο μέλλον σε όλα τα επίπεδα
Η ELPEDISON συμβάλλει σηµαντικά στην ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας