Τα νέα οικονομικά δεδομένα που αναδύονται στο φόντο της πανδημίας ρίχνουν λάδι στη φωτιά των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών που συσσωρεύονται στις εφορίες, αποτυπώνοντας ως έναν βαθμό τις δυσκολίες φυσικών και νομικών προσώπων να είναι συνεπή με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Αυτό μαρτυρούν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σύμφωνα με τα οποία κατά το πρώτο δίμηνο του έτους προστέθηκαν επιπλέον 1,628 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών με την αξία των ανεξόφλητων φόρων να ανέρχεται σε περισσότερο από 1,5 δισ. ευρώ. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι μόνο ενός μήνα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, αυτές του Φεβρουαρίου, αντιστοιχούν σε 1,029 δισ. ευρώ, 974 εκατ. από τα οποία είναι απλήρωτοι φόροι.

Πιο αναλυτικά,

  • Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε 109,163 δισ. ευρώ. Από αυτές τα 24,020 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, διαμορφώνοντας το πραγματικό ληξιπρόθεσμο χρέος σε 85,143 δισ. ευρώ.
  • Στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 1,628 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,537 δισ. ευρώ είναι φόροι που έμειναν απλήρωτοι από επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
  • Οι οφειλέτες φορολογούμενοι έφτασαν το Φεβρουάριο του 2021 στα 4.140.400 ΑΦΜ, έναντι 3.993.521 ΑΦΜ τον Φεβρουάριο του 2020, με 1.293.196 φορολογούμενους υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
  • Στη διάρκεια του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021 εισπράχθηκαν 235 εκατ. ευρώ από νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές και 440 εκατ. ευρώ από παλαιές οφειλές.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση
Tax |

Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση

O υφυπουργός Εργασίας διαπίστωσε ότι η κάλυψη του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας από συμπληρωματική συνταξιοδοτική ασφάλιση υπολείπεται σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες