Η επενδυτική φρενίτιδα για μετοχικές αξίες συνεχίζεται απτόητη, με τα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν σε μετοχές τους τελευταίους πέντε μήνες να ξεπερνούν το σύνολο των εισροών της τελευταίας 12ετίας.

Σύμφωνα με εβδομαδιαία στοιχεία της BofA, οι εξαιρετικά ευνοϊκές νομισματικές πολιτικές και τα πρωτοφανή πακέτα στήριξης παγκοσμίως έχουν ανεβάσει στα ύψη την επιθυμία των επενδυτών για την ανάληψη ρίσκου. Η BofA ανακοίνωσε ότι συνολικά 576 δις δολάρια τοποθετήθηκαν σε μετοχικά αμοιβαία τους τελευταίους μήνες, ξεπερνώντας το σύνολο των εισροών της προηγούμενου 12μήνου (452 δισ. δολάρια). Βάσει το τοποθετήσεων ενεργητικού των πελατών, η BofA ανέφερε ότι ένα ποσοστό ρεκόρ της τάξης του 63,6% των χρημάτων επενδύθηκε σε μετοχές, ένα 18,5% σε ομόλογα και 11,6% σε μετρητά.

Το κλίμα ευφορίας, ωστόσο, έδειξε σημάδια κόπωσης τα τελευταίες εβδομάδες, με επενδυτές να τοποθετούν 22,7 δις δολάρια σε μετρητά σε εβδομαδιαία βάση (μέχρι την Τετάρτη), επιπρόσθετα από τα 100 δις δολάρια που τοποθετήθηκαν τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.

Συνεχίζεται το κύμα αρχικών δημόσιων εγγραφών

Το κλίμα αυτό προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολλές εταιρείες που συσσωρεύονται στην είσοδο των χρηματιστηρίων, ανακοινώνοντας σχέδια εισαγωγής μετοχών με αρχικές δημόσιες εγγραφών που επίσης κινούνται σε επίπεδα-ρεκόρ.

Η Impossible Foods Inc ετοιμάζει αρχική δημόσια εγγραφή που θα αποτιμά την αμερικανική εταιρεία μπέργκερ σε περίπου 10 δις δολάρια, ή περισσότερα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Reuters. Η αποτίμηση αυτή ξεπερνά κατά πολύ τα 4 δις δολάρια που αποτιμήθηκε η εταιρεία στη διάρκεια ιδιωτικής χρηματοδότησης το 2020. Η εταιρεία φέρεται να εξετάζει την αρχική δημόσια εγγραφή της τους επόμενους 12 μήνες, ή την συγχώνευσή της με SPAC, εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού, που κάνουν θραύση αυτή την περίοδο στη Wall Street. Η SPAC είναι εταιρεία-κέλυφος που αντλεί κεφάλαια μέσω αρχικής δημόιας εγγραφής με στόχο την εξαγορά εταιρείας. Για την εξαγορασθείσα εταιρεία, η συγχώνευση είναι ένας εναλλακτικός τρόπος εισαγωγής στο χρηματιστήριο.

Αρχική δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήροι της Νέας Υόρκης σχεδιάζει η κινεζική Didi Chuxing, που προσέλαβε τις Goldman Sachs και Morgan Stanley να ηγηθούν τις διαδικασίας. Η Didi, που υποστηρίζεται από τους γίγαντες SoftBank, Alibaba, Tencent, επιδιώκει την εισαγωγή της μέχρι τον Ιούλιο, με την αποτίμησή της να ανέρχεται σε τουλάχιστον 100 δις δολάρια. Η εταιρεία σκοπεύει να αντλήσει περίπου 10 δις δολάρια από την αρχική δημόσια εγγραφή, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή κινεζικής εταιρείας στις ΗΠΑ μετά την Alibaba (25 δις δολάρια το 2014).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street